Milli Piyangoculardan Diyanet’e ‘haram’ tepkisi

Milli Piyangoculardan Diyanet’e ‘haram’ tepkisi

Diyanet’in cuma hutbesinde şans oyunları ve kumarın haram olduğunun hatırlatılmasının ardından Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz, Diyanet’e tepki gösterdi. Poyraz, bu açıklamaların sektörde milyonlarca insanı olumsuz etkilediğini ve bunun gereksiz olduğunu savundu.

Yılbaşı yaklaşırken eğlence hazırlıkları ile birlikte şans oyunları da zirve yaparken, geçtiğimiz cuma günü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan cuma hutbesinde, bu tür kutlamaların ‘kültürde’ yeri olmadığı vurgulandı. Hutbede ayrıca, İslam’ın kumarı haram kıldığı hatırlatıldı.

Diyanet’in hutbesinde şu ifadeler yer aldı:

“Ahlaki değerlerin, örf ve adetlerin bozulmaya başladığı, kültürel yabancılaşmanın hızla arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu kültürel yozlaşmalardan birisi de yılbaşı kutlamalarıdır. Oysaki yılbaşı adı altında yapılan eğlencelerin, bu eğlencelerde yer alan sembolik figürlerin, çam ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle hiçbir alakası yoktur. Yüce dinimiz İslam, bütün kötülüklerin anası olan alkolü, ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumarı haram kılmıştır. Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır.

Kıymetli Müslümanlar!

Toplumlar değerleriyle bilinir, onlarla anılırlar. Değerleriyle yaşar, onlarla ayakta dururlar. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu hususta ümmetini şöyle uyarmaktadır: مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ “Kim bir kavme benzerse o da onlardandır.” Öyleyse, bizi biz yapan, bizi ayakta tutan ve en güçlü sığınağımız olan değerlerimize sımsıkı sarılalım. İnancımız, tarihimiz ve kültürümüzle bağdaşmayan batıl örf, adet ve gelenekleri hayatımıza yansıtmayalım. İnancımızın ve karakterimizin şekillendiği ailemizi, göz aydınlığı çocuklarımızı, milletimizin umudu gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizle buluşturalım. Yabancı kültürlerin esiri olmamaları için hep birlikte gayret gösterelim. Unutmayalım ki hiçbir millet bir başka toplumun değerleriyle yükselemez. Kültürüne yabancılaşan bir toplum, medeniyet inşa edemez. Tarihini bilmeyenler geleceklerini sağlam bir zemine oturtamaz.”

Hüseyin Poyraz: Bu tür açıklamalar sektöre zarar veriyor

Hutbede yer alan bu ifadelere Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz tepki gösterdi. Esas günahın kul hakkı yemek olduğunu savunan Poyraz şöyle karşılık verdi:

“2022 yılını acısıyla tatlısıyla bir hafta sonra geride bırakacağız. Yaşanan acılarımız var. Yanlış giden işler var. İyi olan şeyler de var. Ama bunların hepsi 2022 yılında geride kalacak. 2023 yılına girerken insanların barış, hoşgörü ve huzur içerisinde bir arada eğlenmesinin bize göre bir sakıncasının olmadığını düşünmekteyiz. Ayrıca her yılbaşında olduğu gibi bu yılbaşında da yılbaşı öncesinde de bazı çevrelerce çeşitli açıklamalar var. Bu açıklamalardan eğlence sektöründe, yılbaşında eğlenmenin günah olduğunu, eğlence sektörüne dönük birtakım olumsuz açıklamaların yapıldığını ve bu açıklamaların bu sektörde milyonlarca insanı olumsuz yönde etkilediğini, bunun gereksiz olduğunu, her vatandaş yasal çerçevesinde istediği işi yaparken ticaret yapmanın hakkı vardır.

Ticaret yapmanın, her sektörde iş yapmanın bir hakkıdır her vatandaşımızın. Dolayısıyla burada, bu işi yaparken bu vatandaşlarımızın işine zarar verecek, zarar getirecek birtakım açıklamalardan kaçınmak gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla eğlenmenin, en azından acısıyla tatlısıyla bir yılı geride bırakırken yeni bir yıla iyi temennilerle huzur ve barış içerisinde, ülkemizin, insanımızın mutlu olması temennisiyle o geceyi eşiyle, dostuyla bir arada geçirmenin ve bir arada eğlenmenin bize göre bir sakıncasının olmadığının, biz sektörel olarak temsil ettiğimiz iddia, ganyan, sayısal ve milli piyango bayilerinin bu tür açıklamalardan zarar gördüğünü düşünmekteyiz. Bundan kaçınmak gerekiyor. Esas günah olan, milletin kul hakkını yiyen günah işler. Ben Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz olarak bu açıklamayı gerekli görüyorum.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *