Sırplar Kosova’nın kuzeyinde yeni bir barikat kurdu

Sırplar Kosova’nın kuzeyinde yeni bir barikat kurdu

Kosova polisi, Kosova’nın kuzeyindeki Zveçan belediyesinde, Sırpların yeni bir barikat kurduğunu bildirdi.

Kosova polisinden yapılan açıklamada, “ülkenin kuzeyinde vatandaşların hayatını daha da zorlaştıran serbest dolaşım özgürlüğünü engellemeye devam etmek için Zveçan’a giden Berxhane Mahallesi’ne, gece boyunca yeni bir barikat kurulduğu” belirtildi.

Polisin, tüm vatandaşların ve ülkenin güvenliğini sağlamaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, “Ülkenin kuzeyinde barikatların kurulmasından bu yana güvenlik durumu aynı kalmayı sürdürüyor. Jarinje ve Bërnjak sınır kapıları, suç gruplarının barikat kurması nedeniyle bilindiği üzere kapalı olmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, barikatların kurulmasıyla serbest dolaşım özgürlüğünün ihlal edildiğine işaret edildi.

NATO’nun Kosova Gücü, ülkenin kuzeyindeki gelişmeleri yakından izliyor

NATO’nun Kosova Gücü (KFOR), Kosova’nın kuzeyindeki durumu yakından takip ettiklerini bildirdi. KFOR’dan yayınlanan bildiride, Kosova’nın kuzeyi dahil ülkedeki askeri varlıkların ekim ayından bu yana ek birlik ve devriyelerle güçlendirildiğine vurgu yapıldı. Bildiride, “Tüm aktörlerin, tüm toplulukların emniyet ve güvenliğini sağlamak için KFOR ile yakın koordinasyon içinde çalışmasını ve provokatif güç gösterilerinden kaçınmasını bekliyoruz. Tarafları Kosova’da güvenliğin ve serbest dolaşımın sağlanması için yapıcı bir şekilde angaje olmaya çağırıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 15 aralık  akşamı yerel basına yaptığı açıklamada, KFOR’a, Sırp ordusu ve polisinin Kosova’nın kuzeyine konuşlandırılması için talepte bulunacaklarını söylemişti.

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic de 16 Aralık’ta, KFOR’a, Sırp ordusu ve polisinin Kosova’nın kuzeyine konuşlandırılması için talepte bulunduklarını ifade etmişti.

KFOR yetkilileri, Kosova Devlet Televizyonu RTK’ya Sırbistan’dan gelen talebi doğruladı ve talebi incelediklerini bildirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *