Çavuşoğlu: Belçika’da PKK, PKK, DHKP-C, FETÖ bağlantılı oluşumlar var

Çavuşoğlu: Belçika’da PKK, PKK, DHKP-C, FETÖ bağlantılı oluşumlar var

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Lahbib’in konuşması

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib, Bakan Çavuşoğlu’na misafirperverliği için teşekkür etti, Türkiye ile Belçika arasındaki ilişkilerin çok uzun zamandır sürdüğünü ve 2024’te Türkiye ve Belçika’nın iş gücü anlaşmasını kutlayacağını söyledi. Lahbib, Türkiye’nin Belçika’nın en önemli ticari ortaklarından olduğunu belirterek, iki ülke arasında ilişkinin daha da güçlendirilmesini istedi. Hem insani hem de iktisadi olarak işbirliğine dikkati çeken Lahbib, “Türkiye gerek NATO bünyesinde, gerek Avrupa Birliği’nde (AB), gerekse birçok uluslararası gündem konusunda beraber çalıştığımız bir ülke. Onun dışında ortak menfaatimizle ilgili Avrupa olsun uluslararası olsun bu konularda istişare ettik.” dedi.

Lahbib, görüşmede iki tarafın da çok samimi ve açık bir şekilde endişelerini dile getirdiğini savunarak, “Burada müttefikler arasında hiçbir şekilde çatışma olamaz.” ifadesini kullandı. Ege Denizi’ndeki olaylardan Belçika’nın da rahatsızlık duyduğunu belirten Lahbib, buradaki sorunların giderilmesi için diyaloğun gerekliliğine vurgu yaptı. Lahbib, insanoğlunun da bugüne kadar üstesinden gelmek için en iyi kullandığı aracın diyalog olduğuna dikkati çekerek, “Bu nedenle de bizim de müzakere masasında bir arada olmamız gerekir.” diye konuştu.

Ukrayna-Rusya savaşının da görüşmelerde ele alındığını kaydeden Lahbib, Türkiye’nin çabalarıyla, Türkiye ve Türk diplomasisi olmaksızın bu anlaşmanın mümkün olmayacağını dikkati çekti.

İstanbul’da 13 Kasım’da gerçekleşen terör saldırısını lanetleyen Lahbib, Belçika’nın ne ideolojide olursa olsun teröristlerin peşinde olacağını ve özellikle şiddet ve nefrete karşı Türkiye’nin ve Belçika’nın her zaman ortak kalacağını söyledi. Lahbib, Türkiye’nin güvenlik konusundaki endişelerini anladıklarını ileri sürdü.

Türkiye’nin Irak ve Suriye’de olası yeni bir kara harekatı konusundaki endişelerini dile getiren Lahbib, buradaki amacın DEAŞ’a karşı bir mücadele olmasını gerektiğini aktardı. Lahbib, Türkiye’nin 4 milyondan fazla göçmene ev sahipliği yaptığını belirterek, “Ülkem bu konudaki Türk mevkilerinin, Türk otoritelerinin bütün çabalarını tanımaktadır. Bu bağlamda, bu konuda ülkem hem Türkiye, hem Ürdün, hem de yine aynı şekilde çok sayıda göçmen ağırlayan ülkelere de destek vermek için hazırdır.” dedi.

Buraya Türkiye ile ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla geldiğini söyleyen Lahbib, Türkiye’ye tekrar ziyaret gerçekleştireceğini, Antalya Diplomasi Forumu’na da katılacağını belirtti. Lahbib, Türkiye’nin komşu ülkelere tek taraflı operasyon düzenlemesinin olumsuz sonuçlanabileceği ve bunun olaylara ivme kazandırabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Belçika’daki PKK/YPG terör örgütü üyelerine ilişkin olarak ise Lahbib, “Soruşturmalar yapıldı ve yalnızca aslında ifade özgürlüğü ve gösteri yapma özgürlüğü kapsamında sonuçlandı. Eğer ki ilave bilgiler varsa sizin buradaki birimleriniz itibariyle ve özellikle de üçlü yapılacak zirvede bu bilgileri almaktan memnun oluruz. Ama şu ana kadarki gerçekleştirilenler gösteri yapma ve aynı zamanda ifade özgürlüğü kapsamındaydı.” dedi.

Çavuşoğlu: ‘Suriye’de müttefikimiz ABD ve Rusya sözünde durmadı’

Türkiye’yi ziyaret eden Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib’in, Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki terör hedeflerine yönelik olası bir kara harekatı konusunda “endişelerini” dile getirmesi üzerine Mevlüt Çavuşoğlu bu sözlere tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin terörle mücadelesinde sivillere ve sivil altyapıya hiçbir zaman zarar vermediğini, doğrudan teröristleri hedef aldığını söyledi. Çavuşoğlu, “Keşke Irak, DEAŞ’a olduğu gibi PKK’ya karşı da bu mücadelesini yürütebilse ve ülkesinden temizleyebilse.” diye konuştu.

Sincar Anlaşması’nın neden ve nasıl uygulanmadığını da mevkidaşına anlattığını aktaran Çavuşoğlu, “Suriye’de müttefikimiz ABD ve Rusya keşke 2019 anlaşmasında sözlerinde dursaydı da buralar temizlenseydi. Tamam, ‘saldırı olduğu zaman teröristi kınayalım ama bu arada Türkiye herhangi bir şey yapmasın, sonra tekrar saldırı olursa yine kınarız dayanışma gösteririz’, o öyle olmaz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin terörle mücadelede ne gerekiyorsa uluslararası haktan doğan haklarını kullanabileceğini belirterek, “Suriye’den son 2 yılda gelen 2 bin saldırının sadece 2 tanesi, Irak’tan son bir yıl içinde gelen 937 saldırıdan sadece 2 tanesi herhangi bir Avrupa Birliği ülkesine ya da ABD’ye gelseydi bu ülkeler ne yapardı? Sessiz mi kalırdı? Sessiz kalmazdı.” dedi.

‘Havadan veya karadan operasyon yapmayın’ uyarısı!

Siviller ve sivil altyapılar konusunda Türkiye’nin en hassas ülkelerden biri olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, ancak “havadan veya karadan operasyon yapmayın” şeklindeki sözlere karşı olduklarını vurguladı. Çavuşoğlu, DEAŞ’la mücadelede 4 bin 500 teröristi etkisiz hale getiren başka bir ülke olmadığına dikkati çekti.

Terörle mücadelede “amasız ve fakatsız” mücadele etmeleri gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Bu konuda da sizden dayanışma bekliyoruz. Sizden de beklentimiz Belçika’daki şu anda çok faal olan ve tüm Avrupa’daki terör faaliyetlerini yürüten PKK kuruluşlarına karşı tedbir almanız ve mücadele etmeniz.” dedi.

Türkiye-Belçika ilişkileri

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Belçika arasındaki ilişkilerin uzun bir tarihi olduğunu belirterek, gelecek yıl iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 185. yıl dönümünü kutlayacaklarını ifade etti. Türkiye ile Belçika’nın ikili ilişkilerde önemli bir ivme yakaladığını söyleyen Çavuşoğlu, salgına rağmen Ankara ile Brüksel arasındaki düzenli temasların da sürdüğünü dile getirdi.

Çavuşoğlu, karşılıklı ziyaretlere önem verdiklerini, en son 2016’da Ankara’da yapılan iki ülke dışişleri, içişleri ve adalet bakanları üçlü mekanizma toplantısını gelecek yıl gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Ekonomi ve ticaret alanlarının iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli bir ayağı olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye ile Belçika arasındaki ikili ticaret hacminin yüzde 43 artarak 10,5 milyar dolara ulaştığına işaret etti.

Çavuşoğlu, Belçikalı iş insanlarının son 20 yılda Türkiye’de yaklaşık 9 milyar dolarlık yatırım yaptığını, Belçika’da yaşayan Türk vatandaşlarının ise bu ülkede yaklaşık 5 bin şirketi bulunduğunu bildirdi.

Belçika’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında ciddi artış olduğunu savunan Çavuşoğlu, bu yılın 10 ayında bu ülkeden Türkiye’ye gelen turist sayısında salgın öncesi 2019 rakamlarının yakalandığını kaydetti.

Belçika’da camilere ve Müslüman ve Türk toplumuna yapılan saldırılar

Bakan Çavuşoğlu, Belçika’daki Türk toplumunun ülkeleriyle bağlarını korumalarını aynı zamanda da Belçika toplumuna en iyi şekilde uyum sağlamalarını arzuladıklarını dile getirerek, “Belçika’nın tabii kolaylaştırıcı adım atmasını, teşvik edici adım atmasını ve bizlerle de açık, şeffaf bir şekilde işbirliği yapmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde biz de Belçika yönetimiyle Belçika’da yaşayan vatandaşlarımız ve Türk toplumuyla ilgili konularda şeffaf, açık, samimi, işbirliği yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

Avrupa’da artan ırkçılık ve İslam düşmanlığına dikkati çeken Çavuşoğlu, “Avrupa’da artan ırkçılık ve İslam düşmanlığından Belçika’da yaşayan vatandaşlarımız da çok etkileniyorlar. Bugün bu konuyu da görüşmemizde ele aldık. Belçika’dan özellikle gerek camilere gerekse vatandaşlarımıza yönelik gerçekleştirilen saldırılara karşı Belçika yönetiminden de ciddi adımlar atmasını, tedbirler almasını bekliyoruz. Yine Türk ve Müslüman toplumunun camilerin ve derneklerin güvenliği için gerekli tedbirlerin alınmasında da fayda var. Türk toplumunu ilgilendiren konularda Belçika’yla bundan sonra da işbirliği yapmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Belçika’nın vizelerde çıkardığı sorunu

Bakan Çavuşoğlu, diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle olduğu gibi Belçika ile de vize başvurularında bazı sorunlar yaşandığını, söz konusu ülkelerin büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığına çağırılarak bu konuda gerekli telkinlerde bulunduğunu aktardı.

Bu telkinlerin ardından bazı ülkelerin vize başvurularını kolaylaştırmak ve hızlandırmak için adımlar attığını belirten Çavuşoğlu, aynı yaklaşımı Belçika’dan da beklediklerini kaydetti.

Müttefikimiz Belçika’nın PKK, DHKP-C ve FETÖ bağlantılı oluşumlara ev sahipliği

Bakan Çavuşoğlu, Belçikalı Bakanla yaptıkları görüşmede iki devletin terörle mücadele konusunda yapabileceği işbirliğini de ele aldıklarını dile getirerek, “Müttefikimiz Belçika’da maalesef PKK, DHKP-C ve FETÖ bağlantılı oluşumlar var. Hatta PKK’nın tüm Avrupa’da illegal faaliyetlerini koordine eden kuruluş Belçika’dadır. Bugün bu bilgileri de mevkidaşımla baş başa görüşmemizde paylaştım. Özellikle terör örgütlerinin Belçika’yı bu şekilde merkez olarak kullanmasının engellenmesi gerekiyor. Terörle mücadelede de dayanışma içinde olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

‘NATO için iki tehdit var: Biri Rusya diğeri terör’

Biri Rusya diğeri de terör olmak üzere NATO için iki tehdit olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, dolayısıyla NATO içinde terörle mücadele işbirliğini artırmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Çavuşoğlu, Belçikalı Bakanla yaptığı görüşmede Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere de değindiklerini, özellikle gümrük birliği anlaşmasının modernizasyonu ve vize serbestisi konusunda Belçika’nın da desteğini istediklerini belirtti.

Suriye’ye insani yardımların düzenli bir şekilde ulaştırılması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2642 No’lu ilgili kararının uzatılması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, bu konuda Ankara ile Brüksel’in de birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Bölgesel konularda işbirliği çağrısı

Ukrayna’daki savaş başta olmak üzere bölgesel diğer konulara da değindiklerini dile getiren Çavuşoğlu, “Bölgemizde çok sıcak çatışmalar var ama çözülmemiş sorunlar var. Özellikle Doğu Akdeniz konusunda Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) Avrupa Birliği’ne yapılan daveti yinelemek istiyorum. Bir konferans düzenleyelim ve (Doğu Akdeniz’de) hakça paylaşımı burada konuşalım. Henüz AB’den olumlu bir cevap alamadık. (AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep) Borrell’in birkaç defa sözü oldu. İnşallah AB bu tür çağrılarımıza da olumlu bakar ve bu konularda da daha objektif daha dengeli olur.” şeklinde konuştu.

Ermenistan’la ‘normalleşme’ arayışı

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmek için attığı adımlar olduğunu, AB’nin de son zamanlarda bu yönde girişimlerde bulunduğunu kaydederek, “Kafkasya’da, Güney Kafkasya’da kalıcı istikrar, barış için hepimizin işbirliği içinde olmamızda fayda var diye düşünüyorum, çünkü Avrupa’nın herhangi bir bölgesindeki gelişme hepimizi etkiliyor. Işte Ukrayna Savaşı. Tüm dünyayı etkiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Belçikalı Bakanın, 2023 seçimleri konusundaki uyarıları

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib’in, Türkiye’de gelecek yıl yapılacak genel seçimler konusunda uyarılarını yadırgadığını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye’de seçimler her zaman demokratik, şeffaf bir şekilde olur.” dedi. Çavuşoğlu, Türkiye’deki seçimlerin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (APKM) gibi uluslararası kuruluşlar tarafından da her zaman gözlemlendiğini belirterek, “Türkiye’de hükümetler halkın oyuyla, halkın tercihiyle görev başına gelir. Halkın oyuyla değişim olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’ye karşı da darbe girişimleri olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, antidemokratik hareketlere karşı her zaman güçlü durduklarını söyledi.

PKK/YPG’nin Belçika’daki varlığı

Terör örgütü PKK/YPG’nin Belçika’daki varlığını ve faaliyetlerini eleştiren Çavuşoğlu, “Daha dün bizim büyükelçiliğimizin önünde teröristbaşı (Abdullah) Öcalan’ın ve PKK’nın paçavralarının da kullanıldığı gösteriler oldu. Benim büyükelçiliğimin önünde oldu. DEAŞ Belçika’da nasıl kendi terörist başını ya da kendi paçavralarını kullanamıyorsa, PKK’ya da izin vermememiz lazım. Kanunlar ona böyle buna böyle ya da yoruma göre olmaz.” ifadesini kullandı. Bakan Çavuşoğlu, terörle mücadele ve dayanışma konusunda mevkidaşına samimi olmaları çağrısında bulundu.

Belçika Krallığı

11 milyon nüfuslu Belçika, Avrupa’nın kuzeyinde, 30.514 kilometrekare büyüklüğünde bir ülkedir. 532 milyar dolar gayri safi milli hasılaya sahip olan Belçika, BM, NATO, AB, AGİT, Avrupa Konseyi, G-10, DTÖ, Dünya Bankası, Intelsat ve Interpol’ün de aralarında bulunduğu birçok uluslararası kuruluşa üyedir. Küresel birçok kuruluşun merkezi ile birlikte NATO merkez karargahı ile Avrupa Birliği’nin önemli birimleri Brüksel’de bulunuyor. AB Komisyonu, AB Bakanlar Konseyi ve Avrupa Parlamentosu ile birlikte resmî organlarının çoğunluğunun Brüksel’de yerleşik olması nedeniyle Brüksel Avrupa Birliği’nin başkenti de sayılıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *