G7 liderler zirvesinde “İklim Kulübü” hayata geçirildi

G7 liderler zirvesinde “İklim Kulübü” hayata geçirildi

1 Ocak 2023’te G7 dönem başkanlığının Japonya’ya devrinden hemen önce, Almanya’nın dönem başkanlığını sürdürdüğü G7 liderlerinin çevrim içi son toplantısının ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, başkent Berlin’de basın toplantısı düzenledi, “iklim kulübü”nün hayata geçirildiğini söyledi.

Bu yıl Almanya’nın dönem başkanlığında G7 ülkelerinin 4’ü çevrim içi toplam 6 kez liderler düzeyinde toplantı yaptığına işaret eden Almanya Başbakanı Scholz, bunun bu ülkelerin ne kadar yakın koordinasyon içinde olduğunu gösterdiğini söyledi.

İklim kulübü

Başbakan Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ve bu savaşın sonuçlarıyla meşgul olunmasına rağmen iklim değişikliği gibi diğer küresel konuları da gözden kaybetmediklerini vurgulayarak, Almanya’da haziranda yapılan G7 liderler zirvesinde “İklim Kulübü”nün kurulmasının kabul edildiğini aktardı.

Söz konusu dönemden bu yana “İklim Kulübü” üzerinde çalışmalar yapıldığını dile getiren Scholz, “Bugün de tüzüğü kabul ederek İklim Kulübünün hayata geçirildiğini söyleyebilirim.” dedi.

Scholz, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) “İklim Kulübü” için bir sekretarya oluşturacaklarından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen İklim Konferansı’nda birçok ülkenin “İklim Kulübü”ne ilgi duyduklarını gördüğünü ifade eden Scholz, 2023’un sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenecek bir sonraki İklim Konferansı’nda başka önemli ülkelerin de kulübe katılacağını söyledi.

Ukrayna savaşı

Almanya Başbakanı Scholz, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın bir dönüm noktası olduğunu yineleyerek, G7 ülkelerinin bu savaşa kararlı bir cevap vermeyi başardığını savundu. Ekonomisi güçlü olan demokrasilerin birbirine daha da yakınlaştığını ifade eden Scholz, birlikte Ukrayna’ya destek vermek ve adil bir barış için çalıştıklarını öne sürdü.

“Rusya’nın acımasız eylemlerini kınıyoruz.” diyen Scholz, G7 ülkelerinin birlikte durmasının ve kararlılık göstermesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yalnız kalmasına yol açtığını savundu. Scholz, “Putin’e Ukrayna’daki anlamsız ölümleri sona erdirmesi ve askerlerini geri çekmesi için tekrar çağrıda bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.

G20 Zirvesi’nde de Rusya’nın uluslararası hukuka dönmesin ve savaşı sonlandırmasının talep edildiğine değinen Scholz, G20 ülkelerinin nükleer silah kullanımını kabul edilmez olarak nitelediklerini anımsattı.

Almanya Başbakanı Scholz, G7 ülkelerinin Ukrayna’nın yanında durmaya devam edeceklerini söyledi.

Ukrayna’nın yeniden inşası, bir ‘insanlık’ görevi!

Ukrayna’nın yeniden inşası konusunda Berlin’de ekim ayında bir uzmanlar konferansı düzenlendiğini anımsatan Scholz, G7 liderlerinin de bugün, tüm bağışçılardan gelecek mali desteği koordine etmeyi amaçlayan bir platformun önemli unsurları konusunda anlaşmaya vardığı bilgisini paylaştı.

Scholz, buradaki hedefin Ukrayna, uluslararası finans kurumları ve başka partnerlerle birlikte bu platformun bir an önce hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.

“Ukrayna’nın yeniden inşası belki İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki Marshall Planı gibi bir insanlık görevi olacak.” diyen Scholz, Rusya’ya yönelik de ekonomik baskıyı sürdürdüklerini, petrole tavan fiyat uygulamasıyla bu konuda önemli bir adım attıklarını söyledi.

Açlıkla mücadele ve istikrarlı bir küresel ekonomi için koordinasyonda bulunma konularına odaklanmayı sürdüreceklerini ifade eden Scholz, tahıl anlaşmasının uzatılmasının iyi bir haber olduğunu dile getirdi.

Almanya Başbakanı, ülkesinin 1 Ocak 2023’te G7 dönem başkanlığını Japonya’ya devredeceğini belirterek Japon yönetimine başarılar diledi.

G7 ülkeleri Ukrayna’ya destek sözünü yineledi

ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkeleri, yayımladıkları ortak bildiri ile Ukrayna’ya destek olma sözünü teyit etti.

Almanya’nın dönem başkanlığını yaptığı G7 ülkeleri liderlerinin düzenlediği çevrim içi toplantıda kabul edilen ortak bildiride, “Ukrayna’ya olan sarsılmaz desteğimizi bir kez daha teyit ediyor ve Rusya’nın devam eden savaşı karşısında Ukrayna ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Bildiride, Rusya’nın Ukrayna’daki kritik altyapılara yönelik “insanlık dışı ve acımasız” saldırıları kınanarak, sivillere yönelik eylemlerinde savaş suçu teşkil ettiği hatırlatıldı.

Amaçlarının Rusya’nın acımasız savaşı nedeniyle zarar gören ya da tahrip olan kritik altyapının restorasyonu için nihai olarak ödeme yapması olduğu vurgulanan bildiride, “Savaş suçları ve diğer zulümler için cezasızlık olmamalıdır. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’i ve diğer mesulleri uluslararası hukuk uyarınca sorumlu tutacağız. Rusya’nın sorumsuz nükleer söyleminin kabul edilemez olduğunu ve herhangi bir kimyasal, biyolojik veya nükleer silah kullanımının ciddi sonuçları olacağını bir kez daha teyit ediyoruz.” değerlendirmesi yer aldı.

G7 ülkeleri, Rusya’dan savaşı derhal durdurarak Ukrayna topraklarından tamamen ve koşulsuz olarak geri çekilmesini de istedi.

Bildiride ayrıca Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasından duyulan memnuniyet ifade edildi.

G7 ülkelerinin ayrıca bir İklim Kulübü kurdukları, bununla ana amacın sanayinin iklim dostu şekilde yeniden yapılandırılması olduğu vurgulandı.

Bildiride, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünden (OECD), Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ile birlikte İklim Kulübü için geçici sekreteryaya ev sahipliği yapması istendi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *