‘Medeniyetler İttifakı’ Fas’ta toplandı

‘Medeniyetler İttifakı’ Fas’ta toplandı

Forumun açılışında konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya genelinde kuzey ve güney ülkeleri arasında sorunların ve bölünmelerin arttığını söyledi.

Fas’ın Fes kentinde düzenlenen BM Medeniyetler İttifakı 9. Küresel Forumu’nun açılışında konuşan BM Genel Sekreteri, küresel çaptaki sorunlara dikkati çekerek, “Dünyanın kuzey ve güney ülkeleri arasında jeostratejik ve ekonomik krizler de dahil olmak üzere sorunlar ve bölünmeler artıyor.” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının en kırılgan ve savunmasız olanları etkilediğini belirten Guterres, şöyle devam etti: “Dünyada güven kaybı artıyor ve bu durum insan hakları sorunlarına yol açıyor. Bu bağlamda kadınları ve savunmasız grupları hedef alan nefret söylemi ve yanlış bilgiler arttı. Bugün dünyada olup biten, akılcılığın yokluğu, nefret söyleminin, ırkçılığın ve ayrılıkçılığın hüküm sürmesidir.”

Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos da açılış konuşmasında, “Barış için bir ittifak elde etmek amacıyla her zamankinden daha fazlasını yapmalıyız.” ifadesini kullandı. Moratinos, medeniyetler arasında çatışma olmadığını, ancak bir çıkar ve bir tür hegemonya çatışması olduğunu söyledi. Medeniyetler İttifakı’nın önemine dikkati çeken Moratinos, bu ittifakın önündeki en büyük zorluk olarak nitelediği “refah ve barışın sağlanması için hazırlanılması” gerektiğini iddia etti.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fas’ın Fes kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 9. Küresel Forumu’na ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Medeniyetler İttifakı Forumu’nun bugün 158 üyeye ulaştığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Mevlana’nın ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir’ şiarıyla 2005’te İspanya’yla başlattığımız, bugün 158 üyeye ulaşan Medeniyetler İttifakı’nın Fes’teki toplantısına katıldık. Nefret ve şiddetin kısır döngüsünü birlikte çalışarak aşacağız.” ifadelerini kullandı.

Fes kenti, BM Medeniyetler İttifakı 9. Küresel Forumu ile bu çerçevede gerçekleştirilecek BM Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanları Toplantısı’na ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek forumda, bir arada yaşamanın gerekliliği ile çeşitlilik ve kültürel zenginliğin teşviki tartışılacak.

İlk defa bir Afrika devletinin ev sahipliğinde dün sabah başlayan​​​​​​​ ve 50 ülkenin çeşitli bakanlar seviyesinde temsil edildiği BM Medeniyetler İttifakı 9. Küresel Forumu’nda, 96 ülkeden delegasyonlar ile dünyanın hemen her yerinden farklı kültür ve medeniyetlere anlayış ve saygı için çalışan 1000’den fazla aktivist yer alıyor.

Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnanlı Bakan Buhabib ile görüştü

Lübnan Dışişleri Bakanı Buhabib ile Fas’ta bir görüşme gerçekleştirdiğini bildiren Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Lübnan’ın istikrarına verdiğimiz destek sürecek.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *