Kazakistan’da seçim komisyonunun ilk sonuçlarına göre erken cumhurbaşkanlığı seçimini, oyların yüzde 81,31’ini alan Kasım Cömert Tokayev yeniden kazanırken, 6 adayın girdiği seçimde kullanılan oy pusulasında ‘hepsine karşı’ seçeneği de yer aldı.
Kazakistan’da 6 adayın yarıştığı erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılım oranı yüzde 69,43 olarak gerçekleşti.
Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu, bugün ülke genelinde düzenlenen erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine vatandaşların katılım oranına ilişkin ön sonuçları paylaştı.
Buna göre ülkede bulunan yaklaşık 12 milyon kayıtlı seçmenin 8 milyondan fazlası, oylarını kullanmak için sandık başına gitti.
Ülkede seçime katılım oranı ön sonuçlara göre yüzde 69,43 olarak gerçekleşti.
Seçimde en çok oy kullanan eyaletler, güneydeki, yüzde 81,42 ile Jetisu eyaleti, yüzde 81,07 ile Kızılorda eyaleti ve yüzde 80,37 ile Türkistan eyaleti oldu.
Başkent Astana (yüzde 48,60) ve ülkenin en kalabalık kenti Almatı’da (yüzde 28,72) gerçekleşen düşük katılım oranı dikkati çekti.
Kazakistan halkı, gelecek 7 yıl boyunca ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gitti.
Sandıklar, aynı gün ülkenin yurt dışındaki temsilciliklerinde de açıldı.
Görevdeki Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in de aralarında olduğu toplam 6 kişinin yarıştığı seçimlerde ülke tarihinde ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy pusulasında “hepsine karşı” seçeneğinin yer alması ve adaylar arasında 2 kadının olması da dikkati çekiyor.
Ülkede yılın başında meydana gelen ocak protestolarının ardından haziran ayında yapılan anayasa referandumu sonrası gerçekleştirilen bu seçimle ülkenin başına geçecek kişinin bir daha seçilme hakkı olmaksızın 7 yıllık tek dönemle cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesi ve böylece gelecekte devlet sisteminde tekelleşme riskinin önlenmesi hedefleniyor.
Seçimleri 15 ülkenin seçim kurulu başkanının yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türk Dili Konuşan Ülkelerin Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) gibi uluslararası kuruluşlardan gözlem heyetleriyle toplam 642 yabancı gözlemci yerinde izledi.
Nihai sonuçlar 27 Kasım’a kadar yayımlanacak.
Bu seçimin özellikleri
Ülkenin 7. cumhurbaşkanlığı seçimi olarak kayıtlara geçen seçim, yılın başında meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Ocak olaylarının ardından yapılan Anayasa referandumu sonrası gerçekleşti.
Doğal kaynaklar bakımından zengin ülke Kazakistan’da söz konusu seçimle, son 30 yılda halk ile iktidar arasındaki uçurum ve toplumda sosyoekonomik adaletin sağlanamaması gibi sorunların ana nedeni gösterilen “iktidardaki tek kişi” modelinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimi, referandumla Kazakistan Anayasası’nda yapılan değişikliklerin hayata geçirilmesi açısından da önemli. Bu değişiklikler ise özellikle süper başkanlık sisteminin son bulması, Parlamento’nun güçlendirilmesi, yerel meclis başta olmak üzere valiliklerin karar mekanizmalarının artırılması, Meclis milletvekillerinin karma sistemiyle seçilmesi, idam cezasının tamamen kaldırılması, Anayasa Mahkemesinin kurulması, görevdeki Cumhurbaşkanı’nın yakın akrabalarının devletin üst düzey görevlerine getirilmesinin yasaklanması gibi kanunların uygulanmasını kapsıyor.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de 1 Eylül’de Parlamento’nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkede Anayasa referandumu sonrası kapsamlı reformların başarılı şekilde hayata geçirilmesi için halkın yeni bir güvenoyuna ihtiyaç olduğunu belirterek, sonbaharda erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasını önermişti. Tokayev, bunun için görev süresini iki yıl kısaltarak seçimlerde yeniden aday olmaya hazır bulunduğunu açıklamıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *