İsrail Genelkurmay Başkanı ABD’de

İsrail Genelkurmay Başkanı ABD’de

Siyonist işgalci İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, göreve gelmesinden bu yana ikincisini gerçekleştireceği ABD ziyaretine bugün başlıyor. Önümüzdeki yıl 17 Ocak’ta görevinden ayrılacak olan Kochavi’nin gündeminde, bölgedeki güvenlik sorunları yer alıyor.

İşgalci İsrail ordusu tarafından dün yapılan açıklamada, Washington’a giden Kochavi’nin burada ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerle ve aynı şekilde askeri yetkililerle ‘Ortadoğu’da istikrarı desteklemek, başta İran tehdidi olmak üzere bölgedeki güvenlik sorunlarını görüşmek ve ordular arasındaki iş birliğini güçlendirmek’ amacıyla bir araya geleceği belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, ABD ziyareti beş gün sürecek olan İsrail Genelkurmay Başkanı, bu süre zarfında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Başkanı (CIA) William Burns ve ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in yanı sıra bazı ABD’li üst düzey askeri yetkililer ile çalışma toplantıları yapacak.

Ayrıca ABD’nin Florida eyaletinde yer alan Tampa şehrindeki ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) karargahını ziyaret etmesi planlanan Kovhavi, burada CENTCOM Komutanı General Michael Corella ve Hava Kuvvetleri, Harekat Komutanlığı ve ABD Ordusu Stratejik Komutanlığından diğer üst düzey askeri yetkililerle ortak bir stratejik değerlendirme toplantısı gerçekleştirecek.

CENTCOM Komutanı General Corella, geçtiğimiz hafta İsrail’i ziyaret etmişti. Corella’nın ziyaretine ilişkin İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, General Corella’nın ‘başta İran tehdidi olmak üzere Ortadoğu’da gelişen tehditlere karşı’ askeri kabiliyetlerin ortak bir şekilde geliştirilmesi çerçevesinde Kochavi ile bir araya geldiği bildirildi.

Açıklamaya göre Kochavi ve Corella ayrıca İsrail’in istihbarat toplama, tehditleri engelleme ve İran ile onun Suriye ve Lübnan’daki vekil gruplarına ilişkin çeşitli senaryolar çerçevesindeki hazırlık durumunu tartıştılar. Bu senaryolar arasında İran’ın Suriye’de büyük bir askeri varlık oluşturma ve Lübnan’da Hizbullah’a silah tedarik etme çabalarına karşı İsrail’in çabaları yer aldı. Kochavi’nin Washington ziyaretinin ana gündem maddesi de İran’a karşı atılacak adım olarak belirlendi.

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Cuma günü yaptığı açıklamada, İran’ın İsrail sınırlarında ‘terör üsleri’ kurma çabalarına karşı harekete geçeceğini söyledi. Gantz, Yunanistan ziyaretinin sonunda, “İran’ın saldırgan tavrı tüm dünya ve bölge için hala büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Gantz, Tahran’ı ‘Suriye, Lübnan, Gazze ve Batı Şeria’da ‘terörü’ desteklemeye ve nükleer programını geliştirmeye devam ederken Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşa karışmakla’ suçladı.

İsrail Savunma Bakanı, Yunan mevkidaşı Nikolaos Panagiotopoulos ile Atina’da yaptığı görüşmede “İran’ın nükleer programı ve Rus kuvvetlerinin Ukrayna’da İran yapımı insansız hava araçlarını (İHA) kullanması, İran’ın saldırganlığının bölge ve dünya için halen ciddi bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Gantz, szölerini şöyle sürdürdü:

“Bugün gördüğümüz küresel tehditler, gelecekte gelişip büyüyecek. Bu tehditlerin, ulusal güvenliği, gıda arzını, göçü ve enerji kaynaklarını etkileyecek zorlukların tohumları olduğu ortada.”

‘Ukrayna’daki savaş ve İran ile devam eden gerilimler gibi Doğu Akdeniz ülkelerinin karşı karşıya olduğu küresel ve bölgesel zorluklara’ işaret eden Gantz, “Ukrayna’daki savaşın sonuçları ülkeler arasındaki sınırı aşıyor. Aşırılık ve terör politikası tüm dünyadaki ülkeleri etkiliyor” dedi.

Diğer taraftan Kochavi’nin ABD ziyareti, ABD yönetiminin İsrail’de yeni hükümetin kurulması görevi verilen Likud Partisi Genel Başkanı Binyamin Netanyahu’dan Dini Siyonizm Parti lideri Bezalel Smotrich’in bu yeni hükümette savunma bakanı olmaması talebinde bulunduğu bir döneme denk geliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *