NATO toplantısına Türkiye’den 17 milletvekili ile katılım

NATO toplantısına Türkiye’den 17 milletvekili ile katılım

AK Parti’den 8, CHP’den 4, HDP’den 2, MHP’den 2 ve İYİ Parti’den 1’er milletvekili olmak üzere toplam 17 milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen, NATO’nun İspanya’da düzenlenen Parlamenter asamblesine katıldılar. 4 gün sürecek asamblede en önemli gündem maddesi, Yeni Stratejik Konsept kararlarının uygulanması olacak.

NATO Parlamenterler Asamblesi‘ne, ittifak üyesi 30 ülkeden 269 parlamenter ile 11 ortak delegasyondan ve 8 gözlemci parlamenter delegasyondan 100 parlamenter katıldı.

Türkiye’yi, toplantılarda NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak’ın (AK Parti Rize milletvekili) yanı sıra AK Parti’den 7, CHP’den 4, HDP’den 2, MHP’den 2 ve İYİ Parti’den 1 milletvekili temsil ediyor.

Toplantılarda, Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna’ya destek, Madrid’de 28-30 Haziran’daki NATO Zirvesi’nde alınan Yeni Stratejik Konsept kararlarının uygulanması, NATO’nun savunma ve caydırıcılık çalışmaları, Rusya’nın tehditlerine cevap, siber güvenlik, iklim değişikliği sorununun güvenlik üzerindeki etkileri ele alınacak.

Üst düzey yetkililerin ve uzmanların güvenlik ve savunma konularında farklı bakış açılarını da tartışacakları toplantıların ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de katılımıyla 21 Kasım Pazartesi günü 68. Genel Kurul yapılacak.

Genel Kurul’da Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy’nin de video konferans ile parlamenterlere hitap etmesi öngörülüyor.

Madrid’de NATO Parlamenter Asamblesi’ne katılan heyetlerin güvenliğini sağlamak için 1000 polis görev yapacak.

NATO Parlamenterler Asamblesi’nin gündemi yoğun

İspanya’nın başkenti Madrid, NATO Parlamenterler Asamblesi’nin yıllık toplantısına ev sahipliği yapıyor. Dün başlayan ve 4 gün sürecek oturumlarda 30 NATO üyesi ülke ve 21 ülkeden 288 parlamenter ve parlamento organları bir araya gelecek.

İhlas Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Haziran ayında gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’nde alınan kararların uygulanması, NATO’nun yeni Stratejik Konsepti, daha geniş uyum ve modernizasyon, Ukrayna’ya destek ve Rusya tehdidine karşı koyma konuları masaya yatırılacak. Toplantı öncesi yapılan açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sebepsiz, haksız ve vahşi savaşına karşı kararlı duruş, Ukrayna’ya, onun demokrasisine, bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz destek, NATO üyelerine yönelik herhangi bir tehdide karşı caydırma ve NATO topraklarının her karışını savunma kararlılığı gösterilecek” ifadeleri kullanıldı. Katılımcıların bugün Ukrayna-NATO Parlamentolar Arası Konseyi’nin olağanüstü toplantısı da dahil olmak üzere Ukrayna parlamentosu Verkhovna Rada’daki meslektaşlarıyla bir araya geleceği belirtildi.

Tartışılacak diğer önemli konular arasında ise NATO’nun Afganistan’daki angajmanından çıkarılan dersler, Finlandiya ve İsveç’in katılımı da dahil olmak üzere NATO ortaklıkları ve “açık kapı politikasının” geleceği, Batı Balkanlar ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da istikrarın sağlanmasına yönelik zorluklar, Asya ve Hint-Pasifik’in artan stratejik önemi, devam eden terör tehdidi, kadının barış ve güvenlikteki önemli rolü ve katkısı, siber güvenlik ve savunma, iklim değişikliğinin güvenlik etkisi, stratejik ticaret ve yolsuzluk sorunları ile savaşın geleceği yer aldığı kaydedildi.

21 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirilecek Genel Kurul Toplantısına Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de video konferans yöntemiyle katılacak. Oturumda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İspanyol yetkililerin üst düzey temsilcileri de yer alacak.

Öte yandan NATO Parlamenter Asamblesinde milletvekilleri, ittifakın güvenliğiyle ilgili kararları ele alıyor. Asamble, NATO ile parlamentolar ve NATO ülkelerinin vatandaşları arasında temel bir bağlantı görevi görüyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *