İngiltere’nin Rumlarla yaptığı yeni anlaşmanın sırrı ne?

İngiltere’nin Rumlarla yaptığı yeni anlaşmanın sırrı ne?

İngiltere Rum kesiminde zaten mevcut. Üsleri var. Garantörlerden biri. O halde bu anlaşmaya ihtiyaç ne? Neden şimdi?.. Nedret Ersanel bu soruyu, Kuzey Kıbrıs’ın Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında gözlemci olarak kabul edilerek tanınma yolunda önemli bir adımın atılması şeklinde yanıtladı.

Bugün Yeni Şafak’taki yazısının bir bölümünde, İngiltere ile Rum kesimi arasında atılan son imzalara değinen Ersanel, İngiltere’nin, ‘Kıbrıs’ta tek devlet var, o da Rumlardır’ demiş olduğunu vurguladı.

Nedret Ersanel şu yorumda bulundu:

İNGİLTERE-RUM KESİMİ STRATEJİK ANLAŞMASI NE DEMEK?..

15 Kasım’da Londra’da, İngiltere ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında stratejik anlaşma imzalandı. Savunma, güvenlik, dış politika başlıklarını da içerecek şekilde ekonomik bağlamı da bulunan özellikli bir anlaşma…

Esasen İngiltere Rum kesiminde zaten mevcut. Üsleri var. Garantörlerden biri. O halde bu anlaşmaya ihtiyaç ne? Neden şimdi?..

Türk Devletleri Teşkilatı’nın son zirvesinde, ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devlet olarak tanınması yolundaki en güçlü adım atıldı ve üye ülkeler KKTC’yi içlerine aldı. Henüz tam üye değil. Ama bu işlerin yolu böyle yapılır…

Denebilir ki, 1974’ten bu yana Kıbrıs’ın en güçlü ‘tanınma’ adımlardan biridir.

İngiltere’nin Rum kesimiyle yaptığı stratejik anlaşmanın neden/zaman ilişkisinin sebebi bu. Böyle cevap verdi Londra. Hem Rum Kesimi’nin altını hem de kendi garantörlüğünün altını çizdi. ‘Kıbrıs’ta tek devlet var, o da Rumlardır’ demiş oldu.

Bu haliyle yerleşik düzenin, menfaatlerine olan statükonun korunması yolunda gövde gösterdi. Türkiye ve KKTC için bu aşamadan sonra-Londra’nın duruşunu görmüş olmaktan gayrı-bir anlamı yok.

İşin ilginç tarafı, Yunanistan da sızlanıyor ama o kadar ses çıkar(a)madı!..

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *