Washington, Netanyahu’nun işini zorlaştırdı

Washington, Netanyahu’nun işini zorlaştırdı

ABD yönetimi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yeni bir İsrail hükümeti kurma konusunda işlerini zorlaştırdı. Öyle ki ABD, Savunma ve İç Güvenlik Bakanlıklarına atanmaları halinde Dini Siyonizm Partisi Başkanı Bezalel Smotrich ve Yahudi Gücü partisinin lideri Itamar Ben-Gvir ile ilişki kurmayacağını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Yediot Aharonot gazetesine bağlı Ynet internet sitesinden aktardığı habere göre ABD yönetimi, bu konuda Netanyahu ve üst düzey yetkililere onlarla yakın bir ilişki kuramayacağına dair imalar içeren mesajlar gönderdi.

ABD yönetimi, Smotrich ve Ben Gvir’in isimlerinden bahsetmedi. Ancak kaynaklar Netanyahu’nun savunma ve iç güvenlik görevleri için ABD’nin yakın ilişki kurabileceği kişileri seçmesi halinde iyi iş çıkaracağını belirtiyor.

Washington ve Tel Aviv’deki güvenlik kurumlarının ilgilendiği çok hassas güvenlik sorunları mevcut. Bu nedenle ABD’liler, Netanyahu’nun konunun hassasiyetini anlayacağını ve güvenlik açısından en hassas iki pozisyona deneyimli kişileri atayacağını umuyor.

Öyle görünüyor ki Netanyahu üzerindeki ABD baskısı meyve veriyor. Ancak Netanyahu, Smotrich ve Ben Gvir’e de kulaklarını tıkamış değil. Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nden bir kaynak, Smotrich’i görevden alarak maliye bakanlığı pozisyonuna atamak için, Şas Partisi Başkanı Aryeh Deri’yi talep ettiği maliye bakanlığı yerine Savunma Bakanı olarak atamayı düşündüğünü söyledi. Ancak bu yaklaşım, Smotrich’i kızdırırken, İsrail kaynakları ise “Geçen çarşamba gününden bu yana Netanyahu ile bir ayrılık yaşadı. Bu durum, hükümeti kurma görevinin büyük bir bölümünü karmaşık hale getirdi” diyerek, Netanyahu ve ekibinin umutlarının yıkıldığını dile getirdi.

Yirmi beş Knesset üyesi, Netanyahu liderliğindeki sağcı bloğa 64 sandalye kazandıran seçimlerden iki hafta sonra salı günü anayasa yemini etti.

Siyonist İsrail medyası, Smotrich’in tavrının sertleştiğini belirtirken, savunma bakanlığından vazgeçmeyi reddettiğini vurguladı. Bu durum, koalisyon müzakerelerinin ilerlemesini engelliyor.

Smotrich’in salı günü Knesset’e vardığında yaptığı açıklamalar, kendisinin çoktan savunma bakanı olarak hareket etmeye başladığını ve Washington’un Netanyahu’ya mesajını eleştirdiğini gösterdi. Smotrich, “Terör yine başını kaldırdı (Ariel operasyonuna atıf yaptı). Savunmadan saldırıya geçilmeli ve sert şekilde hareket etmeliyiz. Taş, bıçak, silah taşıyan herkes bilmeli ki kanının döküleceğini, o ve çevresinin ağır bir bedel ödeyeceğini bilmelidir” açıklaması yaptı.

Bezalel Smotrich, “Hangi hükümetin kurulacağına ve politikalarının ne olacağına yalnızca İsrail vatandaşları karar verecek” dedi.

Ben Gvir de Smotrich’in adımlarını takip etti. Bir iç güvenlik yetkilisiymiş gibi konuşan Ben Gvir, “Saldırıları durdurmak ve caydırıcılık sağlamak için her şeyi yapacağız” dedi.

Yeni Knesset, 12’si 40 yaş altı ve sadece 5’i Netanyahu dahil olmak üzere 70 yaş üstü olmak üzere 120 üyeden oluşuyor. En küçük üye ise Dinler Bakanlığı’nı devralacak ve en genç ikinci bakan olacak olan 30 yaşındaki yeni Knesset üyesi Dini Siyonizm Partisi’nden Yitzhak Wasserlev. Kendisi, Knesset’e girdiğinde yaşı 29 olan Aryeh Deri’den sonra ikinci en genç isim oldu. Knesset’in en yaşlı üyesi ise bu ay 75. yaş gününü kutlayacak olan Haim Katz.

Bir sonraki koalisyonun beklenen yapısına göre Arap üyeleri Knesset’in muhalefet saflarında yer alacak ve dindar olmayan Knesset üyelerinin çoğu, hükümetin bazı kesimlerini temsil etmeyecek.

Smotrich ile olan anlaşmazlıkların yanı sıra Likud ve Şas partileri arasındaki koalisyon müzakereleri, ‘üstünlüğü ele geçirme’ maddesi konusunda anlaşmazlıklara sahne oldu. Söz konusu madde, ‘Yargıtay, anayasal ilkelere aykırı bulsa bile hükümetin, bir kanunu uygulamaya devam edebilmesi’ konusuyla ilgili. Yani hükümet, bazılarının hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı bir adım olarak gördüğü ‘mahkeme kararlarının üstesinden gelebilir.’

Şas hareketi, söz konusu maddenin, Knesset’in bağlılık beyannamesini açıkladığı günden itibaren mümkün olan en kısa sürede ve en geç 30 gün içinde, yeni meclisin çıkaracağı ilk yasalardan biri olmasını talep etti. Ancak Likud, bu talebi reddediyor. Yasama sürecinin, yasanın hazırlanması için birkaç ay sürecek olan yargı sisteminde geniş çaplı reformlar çerçevesinde yürütülmesi öneriliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *