Filistinliler, İsrail’in alıkoyduğu şehit cenazelerini istiyor

Filistinliler, İsrail’in alıkoyduğu şehit cenazelerini istiyor

Siyonist işgalci İsrail’in alıkoyduğu cenazeleri teslim etmesini isteyen Filistinliler, işgal altındaki Batı Şeria’da gösteri düzenledi. Öte yandan Netanyahu’nun, Dini Siyonizm Partisi’nin desteğini almak için Yahudi yerleşim birimlerinin yakınında inşa edilen karakol yerleşim yerlerini yasallaştırmak istediği öne sürüldü. Ayrıca İsrail’in Beytüllahim topraklarından 320 dönüme el koymaya karar verdiği bildirildi!

Ramallah kentindeki El-Menara Meydanı’nda bir araya gelen Filistinliler, İsrail güçleri tarafından şehid edilen ve Tel Aviv yönetimince alıkonulan yakınlarına ait naaşların kendilerine teslim edilmesini istedi.

Göstericiler, cenazeleri teslim edilmeyen Filistinlilerin posterlerini taşıdı.

Oğlunun cenazesini teslim almak isteyen Filistinli baba Muhammed Alyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İsrail makamları, ailelerini cezalandırmak ve onları düzgün bir cenaze töreninden mahrum bırakmak için ölen şehitlerin cesetlerini alıkoyarak yasal ve insani bir suç işlemeye devam ediyor.” dedi.

Dünyada özgürlükten yana herkese seslendiğini söyleyen Alyan, “Çocuklarımızın İsrail’in morglarında kalmasını istemiyoruz, onları defnetmek istiyoruz.” diye konuştu.

Alyan, 2015’ten bu yana İsrail askerleri tarafından öldürülen ve cenazeleri alıkonulan Filistinlilerin sayılarının 118 olduğunu, 256 cenazenin ise “Rakam Mezarlığı” olarak isimlendirilen mezarlıkta olduğunu aktardı.

İsrail Yüksek Mahkemesi, 2019’da İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinlilerin cenazelerinin alıkonulması uygulamasının “esir takasında pazarlık konusu yapmak için sürdürülmesi” yönünde karar vermişti.

İsrail, Hamas’ın 2014’ten bu yana ikisi asker toplam 4 İsrailliyi elinde tuttuğunu savunuyor.

İsrail medyası: Netanyahu koalisyon desteği için “karakol yerleşim yerlerini” yasallaştırmayı önerdi

İşgalci İsrail’de yeni hükümeti kurma görevini alan Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu’nun, Dini Siyonizm Partisi’nin desteğini almak için Yahudi yerleşim birimlerinin yakınında inşa edilen karakol yerleşim yerlerini “yasal hale getirme önerisinde bulunduğu” iddia edildi.

İsrail medyasına yansıyan haberlere göre Netanyahu ile Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich arasındaki görüşme olumlu bir atmosferde gerçekleşti.

Haberde, Netanyahu’nun Smotrich’e Dini Siyonizm Partisi’nin koalisyona destek vermesi için karakol yerleşim yerlerini yasal hale getirme önerisinde bulunduğu ileri sürüldü.

Koalisyon hükümetinde Savunma Bakanlığı mevkisini Şas Partisi lideri Aryeh Deri’nin istediği belirtilen haberde, Netanyahu’nun Smotrich’e Savunma ve Ekonomi Bakanlıkları dışında bir bakanlık teklif ettiği kaydedildi.

Netanyahu’nun ABD Başkanı Joe Biden döneminde “ılımlı” güvenlik politikası benimsemek istediği ifade edilen haberde, bu nedenle Savunma Bakanlığına Likud Partisi’nden bir kişi atamak istediği bilgisine yer verildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Meclisteki gruplarla yaptığı istişarelerin ardından 13 Kasım’da Netanyahu’ya hükümeti kurma görevini vermişti.

Karakol yerleşim yerleri

Karakol yerleşim yerleri, genelde Filistinlilerin özel mülkü olan tarım arazilerine, karavan ve konteyner benzeri prefabrik yapıların kurulmasıyla inşa ediliyor.

İşgal altındaki Batı Şeria’daki uluslararası hukuka aykırı Yahudi yerleşim yerlerinden farklı olarak, bu karakol yerleşim yerleri İsrail yasalarına göre de hukuk dışı kabul ediliyor.

“Karakol yerleşim yerlerinde” yaşayan Yahudi yerleşimciler, Filistinlileri taciz ederek tarım arazilerine ulaşmalarını engelliyor, İsrail ordusu da buralarda yaşayan Yahudi yerleşimcilere koruma sağlıyor.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Barış Şimdi’nin açıkladığı verilere göre, Batı Şeria’da İsrail hukukuna göre de yasa dışı kabul edilen 147 karakol yerleşim yeri bulunuyor.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da 320 dönümlük araziye el koymayı planlıyor

Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Beytüllahim Ofis Müdürü Hasan Bericiyye yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu askeri talimatla Beytüllahim topraklarından 320 dönüme el konulmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Bericiyye, söz konusu toprakların, Beytüllahim’in güneyindeki El-Hıdır, Nahhalin ve Artas kasabalarını kapsadığını ve buradaki topraklara “Daniel”, “Elazar” ve “Efrat” yerleşim birimlerinin genişletilmesi için el konulacağını kaydetti.

Bericiyye, askeri talimatın, çıkarıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde yürürlüğe gireceğini aktardı.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) Hareketi’nin verilerine göre, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’da 145 büyük, 140 da karakol yerleşim yeri bulunuyor ve buralarda yaklaşık 666 bin yerleşimci yaşıyor.

Uluslararası hukuka göre, Batı Şeria ve Doğu Kudüs, işgal toprağı, buralardaki tüm yerleşim faaliyetleri de yasa dışı kabul ediliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *