Göçle mücadele için İngiltere-Fransa ve Fransa-İtalya görüşmeleri

Göçle mücadele için İngiltere-Fransa ve Fransa-İtalya görüşmeleri

Fransa ve İngiltere’nin zaman zaman ilişkilerini geren göçmenlerin Manş Denizi üzerinden yasa dışı geçişi konusunda ortak mücadele için aralarında yeni bir anlaşmaya varırken, göçmenler nedeniyle ilişkileri gerilen Fransa ve İtalya liderleri telefonda görüştü, ortak açıklama yayınladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter’dan, İngiliz mevkidaşı Suella Braverman ile Manş Denizi üzerindeki yasa dışı göçe karşı iki ülke işbirliğini güçlendirme taahhüdü imzaladıklarını duyurdu.

İngiltere’nin bu kapsamda 72,2 milyon avro sağlamayı taahhüt ettiğini aktaran Darmanin, anlaşmanın yeni gözetleme ekipmanlarının finansmanı, koordinasyon ve bilgi paylaşımını güçlendirme, sınır personelini yüzde 40 artırma gibi maddeleri içerdiğini paylaştı.

Bu yıl 30 bin yasa dışı girişim engellendi

Fransa İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Paris ve Londra arasında “devam eden işbirliğinin bir parçası olarak derme çatma teknelerle dahil her türlü yasa dışı göçmen geçişini engellemek için uluslararası hukuk kapsamında bir dizi önlem alındığı” ifade edildi.

Açıklamada, Fransa ve İngiltere makamlarının birlikte yasa dışı göçle mücadelede tekneler aracılığıyla 2021’de 23 bin, bu yıl 30 bin yasa dışı girişimi engellediği aktarılarak, iki ülke istihbaratının ortaklaşa yaptığı operasyonlarla 55 yasa dışı göç örgütünü çökerttikleri ve 500 kişiyi gözaltına aldıkları kaydedildi.

Bütün çabalara rağmen yasa dışı göç girişimlerinin arttığına dikkat çekilen açıklamada, Paris ve Londra’nın bu yolda yaşanan can kayıplarını önlemek ve yasa dışı göç çetelerini etkisiz kılmak için işbirliklerini hızlandıracağına işaret edildi.

Gelecek hafta bakanlar düzeyinde toplantı yapılacak

Açıklamada, göçmen çetelerini ve insan tacirlerini etkisiz kılmak ve göçmenlerin Fransa’ya ulaşmasını engellemek için komşu ülkelerin katılımıyla Manş Denizi kıyısındaki göçmen şehri Calais’de gelecek hafta bakanlar düzeyinde bir toplantı yapılacağı bildirildi.

Göç girişimlerine hızlı ve anında müdahale için gözetleme kameraları dahil güvenlik altyapısını güçlendirmek amacıyla yüksek teknolojik ekipmanların kullanıma koyulacağı belirtilen açıklamada, bunları başka önleyici adımların takip edeceği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, gelecek yıl düzenlenmesi planlanan “Fransız-İngiliz Zirvesi” göz önüne alındığında bu yeni anlaşmanın daha kapsamlı bir ortaklığın temelini oluşturacağı temennisinde bulunuldu.

Paris ve Londra arasındaki ilişkiler, “Manş Denizi üzerindeki göç girişimleri nedeniyle zaman zaman iki ülke makamlarının gerekli önlemleri alamadıkları gerekçesiyle karşılıklı birbirlerini suçlaması” ile geriliyordu.

İtalya ve Fransa’nın liderleri görüştü

İtalya’da Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin, Akdeniz’de düzensiz göçmenleri kurtaran sivil toplum kuruluşlarına (STK) ait gemileri acil sağlık koşulları haricinde İtalyan limanlarına yanaştırmak istememesi nedeniyle geçen hafta gerilen Roma-Paris ilişkisinde bugün üst düzey bir temas gerçekleşti.

Roma Quirinale Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Mattarella ile Macron’un bu sabah bir görüşme gerçekleştirdikleri belirtilerek “Liderler, iki ülke arasında hem ikili düzeyde hem Avrupa Birliği’nde olmak üzere her alandaki ilişkilerin büyük önem taşıdığını teyit etti ve bunun uygulamaya da yansıtılmasının gerekliliğini paylaştı.” ifadesi kullanıldı.

Paris’teki Elysee Sarayı’ndan da aynı ortak açıklamanın yapıldığı belirtildi.

İtalya-Fransa ilişkileri düzensiz göç meselesinden gerilmişti

İtalya’nın, geçen hafta Akdeniz’de göçmenleri kurtaran 4 STK gemisine önce limanlarını açmakta direnmesi, ardından da liman verdiği 3 geminin 2’sindeki göçmenleri acil sağlık koşullarına göre “seçerek” tahliye etmesi, söz konusu 4 gemiden birine limanlarını açan Fransa’nın sert tepkisini çekmişti.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 10 Kasım’da yaptığı açıklamada, İtalya’nın STK gemilerini kabul etmemesindeki ısrarın “anlaşılmaz bir tercih” olduğunu kaydetmişti.

“İtalya’yı sorumlu bir Avrupa devleti gibi davranmamakla” suçlayan Darmanin, Fransa’nın İtalya’dan göçmenleri yeniden yerleştirme programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 göçmenin alımını askıya aldığını duyurmuştu.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise Fransa’nın bu tepkisini, “anlaşılmaz, haksız ve agresif” olarak nitelemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *