Filistinli Rafet Ali İsa’nın (29), işgalci İsrail’in Ayrım Duvarı’nı geçmeye çalışırken işgalci İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak şehid edildiği açıklandı. BM iklim konferansına katılan Filistin Başbakanı İştiyye, “İşgalci İsrail, yerleşimler aracılığıyla doğayı yok ediyor, doğal kaynakları tüketiyor, katı ve tehlikeli kalıntılarını topraklarımıza gömüyor, suyumuzu çalıyor ve ağaçlarımızı kökünden söküyor.” dedi.
İşgalci İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde açtığı ateş sonucu 1 Filistinli şehid oldu.
Filistin Sağlık Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Rafet Ali İsa isimli 29 yaşındaki Filistinlinin gerçek mermiyle vurulduğunu ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini aktardı. Açıklamada, İsa’nın, Cenin’in batısındaki Anin köyü yakınlarında İsrail’in Ayrım (Utanç) Duvarı’nı geçmeye çalışırken İsrail ordusu tarafından vurulduğu belirtildi.
İsrail’e ve İsrail işgali altındaki bölgelere girmek ve çalışmak için izni bulunmayan çok sayıda Filistinli, hayatlarını riske atarak Ayrım Duvarı’ndaki bazı boşluklardan kaçak geçmeye çalışıyor.
Öte yandan, işgal altındaki Batı Şeria, İsrail ordusunun sık sık düzenlediği baskınlar ve gözaltılar nedeniyle yılbaşından bu yana gerginliğe sahne oluyor.
Birleşmiş Milletler (BM), geçen ayki açıklamasında, 2022’nin 2006’dan beri Filistinliler için Batı Şeria’daki “en ölümcül yıl” olduğunu ve işgalci İsrail ordusunun “orantısız güç kullanımının endişe yarattığını” bildirmişti.
Iştiyye: Filistin, İsrail’in insan ve çevre üzerindeki yıkıcı işgalinden muzdarip
Filistin Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’na (COP27) katılan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas adına konuşma yaptı.
Iştiyye konuşmasında, “Filistin, hem İsrail’in insan ve çevre üzerindeki yıkıcı işgalinden muzdarip olduğu hem de iklim değişikliğinden etkilendiği için dünyada istisnai bir durumda. İşgalci İsrail, yerleşimler aracılığıyla doğayı yok ediyor, doğal kaynakları tüketiyor, katı ve tehlikeli kalıntılarını topraklarımıza gömüyor, suyumuzu çalıyor ve ağaçlarımızı kökünden söküyor.” ifadelerini kullandı.
Iştiyye, İsrail’in 1967’deki Doğu Kudüs dahil Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ni işgalinden bu yana 800 bini zeytin ağacı olmak üzere 2,5 milyondan fazla ağacı kökünden söktüğünü söyledi.
Filistin Başbakanı Iştiyye, ayrıca Ölü Deniz’in, İsrail tarafından tüketilmesi nedeniyle varoluşsal tehlike altında olduğuna dikkati çekti.
Filistin’in Ankara Büyükelçisi, Anadolu Ajansı’nı ziyaret etti
Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürlüğüne ziyarette bulundu. Büyükelçi Mustafa’yı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan ağırladı.
Karagöz, Filistin Büyükelçisi Mustafa’yı ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. AA’nın küresel bir haber ajansı olduğunu vurgulayan Karagöz Ramallah, Doğu Kudüs ve Gazze’de birçok AA muhabirinin görev yaptığını ifade etti. Karagöz, AA’nın bölgeden dünyaya en fazla içerik sunan haber ajanslarından olduğuna işaret ederek, “Türkiye’yi de dünyayı da Filistin’de olanlardan haberdar etmeye devam edeceğiz.” dedi.
Büyükelçi Mustafa, başta AA olmak üzere medyanın, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli olduğunu belirtti. AA’nın Filistin meselesi için bir kaynak olarak görüldüğüne dikkati çeken Mustafa, dünyadaki gelişmeleri Filistin resmi haber ajansı WAFA ile AA’dan takip ettiğini söyledi.
Batı Şeria’da kanlı geçen yılın ardından gerilim hâkim
İsrail, son yıllarda koalisyon krizleri ile seçim sarmalına girerek siyasi sahnede istikrarsızlığa mahkum olsa da Tel Aviv’in Filistinlilere yönelik politikası değişmedi. İşgal altındaki Filistin topraklarında uygulanan Apartheid sistemi, orantısız şiddet, öldürme, ev yıkımları, tehcir, yerleşimci şiddeti ve Mescid-i Aksa’nın statüsüne yönelik ihlaller aralıksız sürüyor.
Nitekim Birleşmiş Milletler (BM), geçen ayki açıklamasında, 2022’nin 2006’dan beri Batı Şeria’daki “en ölümcül yıl” olduğunu ve İsrail ordusunun “orantısız güç kullanımının endişe yarattığını” bildirdi.
Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı politikalarıyla öne çıkan Netanyahu ittifakındaki partilerin, yeni hükümette yer almaları halinde Filistin sorununun “patlama” noktasına gelmesinden endişe ediliyor!
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *