Hişam Nimetullah: Başta Kamala Harris olmak üzere birçoğu Müslümanlardan ve Afrikalılardan nefret ediyor

Hişam Nimetullah: Başta Kamala Harris olmak üzere birçoğu Müslümanlardan ve Afrikalılardan nefret ediyor

Güney Afrika’daki son Osmanlılardan Hişam Nimetullah Efendi’ye Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından bir mevlevihanede düzenlenen törenle fahri doktora unvanı verildi. Burada konuşan Nimetullah Efendi, Afrikalılara yapılan zulüm ve ikiyüzlülükten söz etti.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Topkapı Yerleşkesi’nde bulunan Yenikapı mevlevihanesinde düzenlenen törende konuşan Hişam Nimetullah Efendi, fahri doktora unvanına layık görüldüğü için büyük bir onur duyduğunu belirterek, üniversiteye teşekkür etti.

Çocukluğundan beri atalarının hikayesine duyarlı olduğunu, onlara olan sevgisinin kendisini bugünlere taşıdığını ifade eden Hişam Nimetullah, “Soyum İslam Alimi Ebubekir Efendi’ye kadar dayanmaktadır. Dedem, 1863 yılında Osmanlı Devleti tarafından bölgedeki Müslümanları eğitmek üzere Cape Town’da görevlendirilmiştir. Trajik ölümüne kadar vazifesini sonuna kadar ifa etmiştir. Ebubekir Efendi’nin ailesi İngiliz sömürgeciliğinin ve aynı zamanda yerel yönetimlerinin Apartheid tavırlarına ve aşağılamalarına maruz kalmıştır. Tüm bu baskılara rağmen Ebubekir Efendi’den aldığımız ilim ve irfanı bugüne kadar taşımayı biz de kendimize vazife bildik ve ne mutlu bana ki bu ailenin mensuplarından biri olarak bugün buradayım.” diye konuştu.

Ebubekir Efendi’nin 4 ay tehlikeli yolculuk yaptıktan sonra Güney Afrika’ya ulaştığını kaydeden Hişam Nimetullah, “Ebubekir Efendi, Güney Afrika’nın dağlarını, tepelerini görünce ellerini açıp ‘Ben buraya kaderime geldim’ demiş, Sultan ona bu görevi verince, bir ailem bir hayatım var dememiş hemen göreve koyulmuş. Gönül rızası ile bu yolculuğa çıkmış. Cape Town’ı yuvası, yürümesi gereken bir yol gibi görmeye başlamış.” ifadelerini kullandı.

Hişam Nimetullah, Güney Afrika’nın çoğunluğunun Müslümanlardan oluşmasına rağmen sırf derilerinin renginden dolayı sömürgeciler tarafından yok edildiğini söyledi. Güney Afrika’ya ilk Müslümanların Malezya ve Endonezya’dan geldiğini aktaran Hişam Nimetullah Efendi, şöyle devam etti:

“Güney Afrika’daki Müslümanlar da atalarım gibi özlerini korumaya çalıştılar, Apartheid rejimlerinin ırkçı ve anti İslamcı yaklaşımlarıyla mücadele ettiler. Bu dönemde Ebubekir Efendi’nin ailesinden bazıları, özellikle maddi durumları iyi olanlar Kanada gibi ülkelere göç ettiler. Biz Güney Afrika’da kalmaya devam ettik. Maalesef anlatılmayan hikayelerin ve işkencelerin öznesi olduk. Bugün aynı şeyler yine Amerika’nın eliyle yapılıyor. Biz, İslam inancımızı bu mücadelenin içinde ayakta tutacağız diyerek hiçbir yere gitmedik. Bazıları ayırımcılıktan kaynaklanan işkencelerden kaçmak için Hristiyanlığa girdi. Şu anda yeniden İslam’a dönüş yapıyorlar.”

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris başta olmak üzere birçok insanın Müslümanlardan ve Afrikalılardan nefret ettiğini vurgulayan Hişam Nimetullah, Amerikalıların köle olarak kullandıkları Afro-Amerikalılardan özür dilemek zorunda kaldığını anlattı. Hişam Nimetullah, Amerikalıların Afrikalılara karşı ikiyüzlü bir politikayı hala sürdürdüklerini vurguladı.

Türkiye’nin Afrika’da çok sevildiğini söyleyen Hişam Nimetullah Efendi, Mustafa Kemal Atatürk’ün de Afrikaların gözünde önemli bir yeri olduğunu savundu. İki yıl önce Türk kimliği ve Türk pasaportu alarak Türk vatandaşlığına geçtiğini hatırlatan Hişam Nimetullah Efendi, Türk vatandaşı olmaktan büyük şeref duyduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Rektör Muhammed Fatih Andı, Türkiye Cumhuriyeti ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasında yürüttüğü insani diploması nedeniyle Hişam Nimetullah Efendi’nin fahri doktora unvanına layık görüldüğünü belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *