Netanyahu’ya ilk davet Ukrayna’dan geldi

Netanyahu’ya ilk davet Ukrayna’dan geldi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, işgalci İsrail’de seçimlerden galip çıkan Binyamin Netanyahu’yu Kiev’e davet etti. Açıklamayı İsrail yaparken, Zelenski ise ‘uyumlu bir ilişki’ temennisinde bulundu.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, Zelenskiy ile Netanyahu arasında pazartesi akşamı bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Seçimlerdeki başarısından dolayı kendisini kutlayan Zelenskiy’e teşekkür eden Netanyahu, görüşmede seçim kampanyasında söz verdiği gibi, göreve geldikten sonra Ukrayna sorunu hakkında ciddi düşüneceğini tekrar etti.

Öte yandan görüşmeye ilişkin Twitter hesabından paylaşım yapan Zelenskiy, Netanyahu’ya Ukrayna ile İsrail’in, iki ülkenin karşı karşıya olduğu güvenlik sınamalarıyla uyumlu düzeyde bir ilişkisi olmasını temenni ettiğini aktardı.

İsrail gazetesi Yediot Aharanot ise, adını açıklamayan Ukraynalı yetkililerden edindiği bilgiyle, Zelenskiy’in Netanyahu’dan ülkesinin İsrail silahları istediğini ve kendisini Kiev’e davet ettiğini aktardı.

Binyamin Netanyahu, seçim kampanyasında yaptığı bir açıklamada, seçilmesi durumunda Ukrayna’ya İsrail’den silah desteği vermeyi düşüneceğini dile getirmişti.

Zelenskiy, Rusya’nın bugün Ukrayna’da 50’den fazla yerleşim yerini bombaladığını belirtti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus güçlerinin bugün Ukrayna’da 50’den fazla yerleşim yerine saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Zelenskiy, gece saatlerinde paylaştığı günlük görüntülü mesajında, Rus kuvvetlerinin bugün de ülkesinin çeşitli bölgelerine yönelik saldırıları sürdürdüklerini belirterek, “Bugün işgalciler ülkemizde 50’den fazla yerleşim yerini vurdu.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın saldırılarına gittikçe daha etkili bir şekilde karşılık verdiklerini ifade eden Zelenskiy, “Hava savunmamızı önemli ölçüde güçlendirecek yeni sistemler de aldık. Ukrayna hava sahası elbette yüzde yüz korunmuyor ama yavaş yavaş hedefimize doğru ilerliyoruz.” diye konuştu.

Ülkesindeki cephelerin güney ve doğu taraflarında sürdürdükleri karşı saldırı operasyonu kapsamında ilerlemeye devam ettiklerini, en yoğun çatışmaların Donetsk’te yaşandığını kaydeden Zelenskiy, Rus güçlerin Donetsk cephesinde büyük kayıplar verdiğini iddia etti.

Ukrayna’ya karşı savaşan Rus askerlerine seslenen Zelenskiy, onları Ukrayna ordusuna teslim olarak hayatlarını kurtarmaları çağrısında bulundu.

Ukrayna’da stratejik öneme sahip “Motor Sich”, “KrAZ”, “Ukrnafta”, “Ukrtatnafta” ve “Zaporijya Transformer” firmalarının devletin kontrolüne geçmesine karar verdiklerini kaydeden Zelenskiy, söz konusu firmaların altyapılarının ordunun teknik ihtiyaçlarını karşılayacağını dile getirdi.

Zelenskiy, Mısır’da, Birleşmiş Milletler İklimDeğişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nın (COP27) devam ettiğini hatırlatarak, iklime “önem” veren tüm tarafları Ukrayna’da savaş başlatan Rusya’ya tepki vermeye davet etti.

AB, 2023’te Ukrayna için aylık 1,5 milyar avroluk yardım planlıyor

AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Ursula von der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü.

Von der Leyen, Zelenskiy’e 2023 için ayda 1,5 milyar, toplamda da 18 milyar avroya varacak mali paketi bu hafta önereceğini bildirdi.

Temel devlet işlevlerinin öngörülebilir ve düzenli şekilde finanse edilmesinin önemine vurgu yapılan görüşmede, bunun Ukrayna’nın reformlarını ve AB üyeliğine giden yolunu desteklemek için de işe yarayacağı ifade edildi.

Von der Leyen, AB mali paketinin diğer büyük bağışçılardan gelen benzer yardımlarla desteklenmesi gerektiğine işaret ederek, AB’nin özellikle kış aylarında Ukrayna’ya acil insani yardım sağlamaya devam etme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Ukrayna’nın tarımsal ihracatının dünyaya ulaşmasını sağlamanın öneminin altı çizilen görüşmede, bu çerçevede Karadeniz Tahıl Girişimi konusunda Rusya ile anlaşmaya varma çabalarına tam destekler yinelendi.

Yaptırımların güçlendirilmesinin yanı sıra İran’ın Rusya’ya desteğine karşı verilecek yanıtlar da ele alındı.

Putin, orduya çağrılanlardan 50 bin kişinin muharebe birliklerinde yer aldığını bildirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkedeki kısmi seferberlik kapsamında orduya çağrılanlardan 50 bin kişinin muharebe birliklerinde yer aldığını söyledi. Rusya’nın Tver bölgesini ziyaret eden Putin, Zavidovo kentinde, Tver Bölge Valisi İgor Rudenya ile bir araya geldi.

Ülkedeki kısmi seferberlik kapsamında orduya çağrılan askerlerin son durumuna dair açıklamalarda bulunan Putin, “50 bin kişi muharebe birliklerinde yer alıyor. Diğerleri çatışmalara henüz katılmadı. Ancak 80 bin kişi operasyon bölgesinde bulunuyor.” dedi.

Putin, geriye kalanların Rusya’daki askeri poligonlarda eğitim gördüğünü belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 21 Eylül’de Ukrayna’daki savaş nedeniyle kısmi seferberlik ilan etmişti.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu da 28 Ekim’de, ülkedeki askeri kısmi seferberlik etkinliklerinin sona erdiğini ve orduya toplam 300 bin vatandaşın çağrıldığını bildirmişti.

Putin, seferberlik kapsamında orduya çağrılan kişi sayısının gönüllülerle birlikte 318 bine çıktığını, 4 Kasım’da açıklamıştı.

Rusya’nın ilhak ettiği Donetsk’teki demir yolları yönetim binasının Ukrayna güçlerince vurulduğu bildirildi

Rusya’nın ilhak ettiği Donetsk kentindeki demir yolları yönetim binasının Ukrayna ordusu tarafından vurulduğu belirtildi.

Donetsk’in sözde Belediye Başkanı Aleksey Kulemzin, Rus devlet kanalı Rossiya 24’e yaptığı açıklamada, Ukrayna askeri güçlerinin, ilhak edilen Donetsk şehrindeki demir yolları yönetim binasına yönelik saldırı düzenlediğini bildirdi.

Binanın, ABD üretimi HIMARS çok namlulu roketatar füzeleriyle vurulduğunu ifade eden Kulemzin, “Bina, saat 03.15’te 6 HIMARS füzesiyle vuruldu. Saldırı sonucu binada yangın çıktı.” dedi.

Yangın söndürme çalışmalarının devam ettiğini anlatan Kulemzin, saldırıda binanın ciddi hasar gördüğünü söyledi.

Kulemzin, olayda yaralı ya da ölü olmadığını belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *