Çin’den dönen Almanya Başbakanı, ABD’ye bilgi verdi

Çin’den dönen Almanya Başbakanı, ABD’ye bilgi verdi

Pekin’e ziyaretini tamamlayarak memleketine dönen Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, ABD Başkanı Joe Biden ile dün gece telefonda görüştüğü ve Çin ziyaretine ilişkin bilgi verdiği bildirildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Scholz’un, Biden ile Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyaret ve Ukrayna’daki durum hakkında görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Olaf Scholz’un Pekin’e yaptığı ziyaret hakkında ABD Başkanı Biden’a bilgi verdiği ve iki liderin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in nükleer silahların kullanımına ve kullanım tehdidine karşı yaptığı net açıklamayı takdirle karşıladığı vurgulandı.

Görüşmede, Biden ve Scholz’un, Rusya’nın Ukrayna’da başta enerji tedarik tesisleri olmak üzere sivil altyapıyı bombalamaya devam etmesini kınadığı aktarılan açıklamada, iki liderin, Ukrayna’yı desteklemeye devam etme kararlılıklarını yineledikleri ifade edildi.

Scholz’un dikkat çeken Çin ziyareti

Scholz’un Pekin’e 4 Kasım’da düzenlediği bir günlük resmi ziyaret, Almanya Başbakanının Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana Çin’i ziyaret eden ilk G7 lideri olması açısından önem taşıyor.

Çin haber ajansı CRI Türk’ün aktardığına göre, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping başkent Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Çin’e resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Xi görüşmede “ÇKP 20. Ulusal Konresi’nin ardından Çin’i ziyaret eden ilk Avrupalı lidersiniz. Bu aynı zamanda ilk Çin ziyaretinizdir. Ziyaretinizle iki ülke arasındaki karşılıklı anlayışın ve güvenin pekiştirileceğine, her alanı kapsayan pragmatik işbirliğinin derinleştirileceğine ve daha sonraki aşamada ikili ilişkilerin gelişmesine iyi bir plan hazırlanacağına inanıyorum.” dedi.

Bu yılın Çin ile Almanya arasında diplomatik ilişkinin 50. yıldönümü olduğunu vurgulayan Xi, “50 senelik geçmiş, karşılıklı saygı, farklılıkları bir kenara bırakıp ortak noktalar arayışında bulunma, iletişimle birbirinin deneyimlerinden yararlanma ve işbirliğine dayalı ortak kazanç gibi ilkelere bağlı kalınması durumunda, ikili ilişkinin yanlış yola girmeyeceğini ve istikrarlı şekilde ilerleyeceğini kanıtladı.” ifadelerini kullandı.

Şu an uluslararası durumun karmaşık ve çok değişken olduğuna işaret eden Xi, Çin ve Almanya’nın büyük etkilere sahip ülkeler olarak, mevcut durumda el ele vererek dünya barışı ve kalkınması için daha fazla katkıda bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Xi, Almanya’yla beraber, geleceğe yönelik kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisi oluşturarak, Çin-Almanya ve Çin-Avrupa ilişkisinde yeni ilerlemeler kaydedilmesini hızlandırmaya hazır olduklarını söyledi.

Karşılıklı siyasi güveni bozmanın kolay ama yeniden oluşturmanın zor olduğuna, iki tarafın bu güveni beraber koruması gerektiğine dikkat çeken Xi, Çin ve Almanya’nın karşılıklı saygı göstermesi, birbirinin çekirdek çıkarlarına dikkat etmesi, diyalog ve müzakerelerde ısrar ederek, blok zıtlaşmasına birlikte karşı çıkması gerektiğini dile getirdi.

Çin’in Almanya politikasının istikrarı ve devamlılığını sürdüreceğini belirten Xi, Almanya’dan da iki ülke arasında karşılıklı yarara dayalı ortak kazancı gerçekleştirmek için olumlu bir Çin politikası izlemesini beklediklerini sözlerine ekledi. Xi şu ifadelere yer verdi:

“Geçtiğimiz 50 yıl boyunca, Çin ile Almanya arasındaki somut işbirliği sürekli derinleşirken, ikili ticaret ölçeği yaklaşık bin kat arttı. İkili işbirliği, iki ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına hizmet etti. İki taraf, ortak çıkarları genişletmeye devam ederek, geleneksel alanlardaki işbirliği potansiyelini geliştirirken, yeni enerji, yapay zeka ve dijitalleşme gibi yeni alanlarda işbirliğini canlandırmalı. Çin, Almanya ve Avrupa’yla havacılık işbirliğini derinleştirerek, COVID-19 salgınıyla mücadele hakkında iletişim ve işbirliğini yürütmeye, yeşil gelişme ve ekolojik çevre koruma gibi konulardaki iletişimi güçlendirmeye, kültürel ve beşeri iletişimi hızlandırmaya hazır. İki ülkenin halklarının ikili işbirliğinin sonuçlarından daha fazla faydalanmasını sağlamak üzere Almanya’nın Çin’le beraber korumacılığı boykot etmesini diliyoruz.”

Çin-Avrupa ilişkisinin küresel yapının istikrarı ve Avrasya kıtasının refahıyla ilişkili olduğuna işaret eden Xi, Çin’in Almanya ve Avrupa’yla uluslararası işlerdeki eşgüdüm ve işbirliğini güçlendirerek, iklim değişikliğinin göğüslenmesi, biyoçeşitliliğin korunması ve tahıl güvenliğinin artırılması gibi küresel sorunlarda beraber çözüm arayışında bulunmaya hazır olduğunu kaydetti.

Scholz: Avrupa kıtası benzeri görülmemiş sınamalarla karşı karşıya

Almanya Başbakanı Olaf Scholz görüşmede “Almanya-Çin diplomatik ilişkilerinin 50. yılında Çin’i ziyaret etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Şu anda uluslararası durum ciddi ve karmaşık bir haldeyken Avrupa kıtası eşi görülmemiş yeni sınamalarla karşı karşıya kalıyor. Çin iklim değişikliğiyle mücadele, biyoçeşitliği koruma, COVID-19 salgını ve tahıl krizi gibi küresel sorunlarda önemli rol oynamakta.” ifadelerini kullandı. Scholz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Almanya bölge ve dünyanın barış ve güvenliğini daha iyi korumak amacıyla Çin’le temas ve eşgüdümü sürdürmek istiyor. Çin, Almanya ve Avrupa’nın önemli bir ticaret ortağı. Almanya ticaretin serbestleşmesine, ekonominin küreselleşmesine kararlılıkla destek veriyor. Ayrışmaya karşı çıkan Almanya Çin’le ekonomik ve ticari işbirliğini derinleştirmeye, iki ülkenin işletmelerinin karşı tarafa gidip yatırım yapmasını teşvik etmeye hazır. Almanya ayrıca Çin’le iki tarafın farklı tutum sergilediği konular üzerinde görüş alışverişinde bulunmaya, karşılıklı anlayış ve güveni pekiştirmeye, ikili ilişkilerin istikrarlı ve sağlam bir şekilde gelişmesi için çaba harcamaya hazır. Dünya çok kutuplu bir dünyaya ihtiyaç duymakta ve yeni yükselen ülkelerin rolleri ve etkilerine önem verilmeli. Almanya blok zıtlaşmasına karşı çıkıyor ve siyasetçiler bunun için üzerine düşen sorumlulukları üstlenmelidir. Almanya, Avrupa-Çin ilişkilerinin gelişmesinde de üzerine düşen rolü oynamaya hazır.”

İki lider ayrıca Ukrayna krizi üzerinde de görüş alışverişinde bulundu. Görüşmenin ardından Xi Jinping Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda yer alan Altın Salon’da Scholz onuruna yemek verdi.

Scholz ile Çin Başbakanı arasındaki görüşme

Olaf Scholz, temasları çerçevesinde Çin Başbakanı Li Keqiang ile de bir araya geldi.

İhlas Haber Ajansının aktardığına göre, görüşmenin ardından Scholz ile ortak basın toplantısı düzenleyen Li, dünyanın içinde bulunduğu karmaşık durumda, Çin ile Almanya’nın sağlam ve istikrarlı ilişkiler kurmasının, dünyaya iki ülkenin çok taraflılığı savunduğu mesajını vereceğini dile getirdi. Scholz ile özellikle ticaret alanındaki işbirliğini ele aldıklarına işaret ederek, iki tarafın piyasalarının karşılıklı olarak açılması için çalışılacağını belirten Li, “Çin, dünyadaki en büyük ikinci, Almanya ise Avrupa’daki en büyük ekonomiye sahip” dedi.

Bölgedeki barış ve istikrarla ilgili endişelere değinen Scholz ise, “Tek Çin” politikasına bağlı olduklarını ifade etti. Scholz, Tayvan’ın statükosundaki herhangi bir değişikliğin barışçıl yollarla veya karşılıklı anlaşılarak gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Scholz ayrıca, açıklamasında Xi’e Pekin’in Rusya üzerindeki etkisini kullanma çağrısı yaptığını da belirtti.

Scholz’un heyetinde Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin’in de yer alması, Çin’de BionTech aşılarının kullanılmaya başlanmasına dair bir anlaşma yapılma ihtimalini de gündeme getirdi. Çin anakarasında sadece yerli aşıların kullanımına onay verilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *