‘3 temel alandaki mücadele dünya siyasetinin geleceğini belirleyecek’

‘3 temel alandaki mücadele dünya siyasetinin geleceğini belirleyecek’

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, insanlığın var olan sorunlarına ilave olarak özellikle son yıllarda giderek farklılaşan, ağırlaşan ve hemen hemen bütün dünyayı saran yeni sorunlar yumağıyla karşı karşıya kaldığını, mevcut yaklaşımların, yöntemlerin ve paradigmaların bu sorunların çözümüne ışık tutmakta aciz kaldığını söyledi.

Numan Kurtulmuş, Şişli’de bir otelde düzenlenen “21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu” açılışında yaptığı konuşmada,  yeni sorunların ortaya çıktığı bu dönemde bütün bunlara ilişkin kafa yormak, sonuçları insani bakış açılarıyla düzeltmeye gayret etmenin siyasetin önde gelen vazifelerinden olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, “Öncelikle yaşadığımız dönem savaşların, çatışmaların, eşitsizliklerin, terörün, küresel göçün ve adaletsizliklerin belki de insanlık tarihi boyunca en yoğun yaşandığı dönemlerden birisidir. Bu saydığımız alanlardaki insani sorunların hemen tamamı insan yapımı, insan emeği, insani felaketlerdir.” dedi.

‘Bugünkü sorunlar dünyanın her tarafını ilgilendiriyor’

Bugün yaşanan sorunların neredeyse tamamının sadece bir ülkeye, bölgeye, coğrafyaya ait değil küresel olduğunu ve dünyanın her tarafını ilgilendirdiğini anlatan Kurtulmuş, ayrıca küresel ölçekte yaşanan artan yoksullaşma sorununun ise insanlığın topyekun mücadele etmek ve nasıl gidereceği konusunda ilave yöntem ve fikirleri bulmak zorunda olduğu hayati alanlardan olduğuna işaret etti.

Son zamanlarda başta Batı ülkeleri olmak üzere, artan bir ırkçılık sorunuyla karşı karşıya olunduğunun altını çizen Kurtulmuş, köklerini yabancı düşmanlığı, yabancı karşıtlığı ve özel olarak İslam düşmanlığından alan bu yeni tür sağ eğilimlerin başta Avrupa olmak üzere, mutedil ana akım siyasetleri etkilediğini ve siyaset zeminini zehirlediğini kaydetti. Salgının ortaya çıkardığı ilave sorunlarla da karşı karşıya olunduğuna işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Pandemiye karşı ne yazık ki ortak politikalar izlenemedi. Buradaki sorunları çözebilecek adaletli küresel yaklaşımların sergilenemediği de hemen yakın dönem hafızalarımızda diri bir şekilde durmaktadır. Yine dünyadaki bütün bu gelişmelere ilave olarak Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaşın kriz ve kaos ortamını derinleştirdiği, on yıllar boyunca konuştuğumuz enerji, gıda ve su krizleri gibi yeni krizleri de insanlığın gündemine taşıdığı aşikardır. Özetle bu ve benzer sorunları, yaşamakta olduğumuz sorunları çözebilecek yeni bir söze, yeni bir bakış açısına, hatta kurumsal yapılara ihtiyaç vardır. Çünkü bu sorunların hiçbirisi mevcut uluslararası sistemin kurum ve kuruluşları tarafından çözülememektedir.”

Kurtulmuş, mevcut çatışma, gerilim ve savaşların çözümünde mutlaka karşılıklı rıza, mutabakat ve hakkaniyet ekseninde yeni yaklaşımlara ihtiyaç olduğunun da altını çizdi.

Siyasetin geleceğini belirleyecek ana tartışmalar

Dünyanın göçmen meselesine çözüm bulamamasının en temel nedeninin göç meselesini sadece bir sonuç olarak ele alması olduğunu söyleyen Kurtulmuş, halbuki göçün bir sonuç değil, insani bir sonuç olduğundan söz etti. Kurtulmuş, şöyle dedi:

“Daha fazla dayanışmanın, iş birliğinin, paylaşmanın merkeze alındığı yeni bir küresel ve ekonomik anlayışa, mimariye ihtiyaç vardır. Bunun için paradigma değişikliğinden, sistem değişikliklerine, yöntem değişikliklerine kadar ve uluslararası kurum ve kuruluşlarda yenilenmeye, reforma ve hatta yeni kurumların ihdas edilmesine kadar çok sayıda yeniliklerin üstünde düşünmek mecburiyetindeyiz.

Son söz olarak şunu söylemek istiyorum: Bugünden yarına çok şey söyleyebiliriz. Ama önümüzdeki dönemde şu 3 temel alandaki mücadele sadece belli bir bölgede, sadece belli bir ülkede değil, bütün dünyada siyasetin geleceğini belirleyecek ana tartışmalar olacaktır. Demokrasi-otokrasi arasındaki tartışma ve gerilim. Adalet ve hakkaniyetle eşitsizlik arasındaki gerilimle mücadele. Kapsayıcılıkla ötekileştiren ayrımcılık sağlayanla arasındaki mücadele, dünya siyasetinin geleceğini belirleyecek ana konulardır, temel konulardır. Bu mücadeleyi sadece güzel fikirleri, tartışarak değil, aynı zamanda iyi ve doğru olan sonuçları da ortaya koyalım. Bunların mekanizmalarını da geliştirerek ve hepsinden öte bir küresel insani anlayışı geliştirerek gerçekleştireceğimize inancım tamdır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *