‘Cezayir Bildirisi’ törenle imzalandı

‘Cezayir Bildirisi’ törenle imzalandı

Cezayir’de bir araya gelen Filistinli parti ve örgütler, ülkedeki bölünmeyi sonlandırmak için üzerinde uzlaştıkları “Cezayir Bildirisi”ni törenle imzaladı. Buna göre en geç bir yıl içinde Gazze ve Kudüs’ü içine alacak şekilde seçimler yapılacak ve kurumların birleştirilmesi sağlanacak.

Başkent Cezayir’in batısındaki Kongre Sarayı’nda düzenlenen törene 14 Filistinli grubun temsilcisi ile Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun katıldı. Cezayir resmi televizyonu, Tebbun’un Filistinli grup liderleriyle bir araya gelişini naklen yayınladı.

14 Filistinli grubun temsilcileri teker teker sahneye çıkarak, bugün üzerinde anlaşmaya varılan Cezayir Bildirisi’nin metnine imza attı.

İmza töreninde kısa bir konuşma yapan Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, 40 yıl önce Cezayir’de “Filistin Bağımsızlık Bildirisi”nin Filistin lideri Yaser Arafat tarafından ilan edilmesini hatırlattı. Filistinli grupların, davetine icabet ederek Cezayir’e gelmesini takdir eden Tebbun, üzerinde anlaşmaya varılan bildirinin de başkenti Kudüs olan 1967 sınırları üzerinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına vesile olması temennisinde bulundu.

Hamas lideri İsmail Haniye ise, Cumhurbaşkanı Tebbun ile Cezayir devleti ve milletine teşekkür ettikten sonra, yakasında bulunan Kudüs rozetini çıkarıp Tebbun’un yakasına taktı.

Filistinli gruplar arasında uzlaşı anlaşması

Cezayir’de bir araya gelen Filistinli gruplar 3 gün süren toplantılar sonunda uzlaşı anlaşmasını imzalandı. Filistin’deki siyasi bölünmenin sona erdirilmesi için imzalanan Cezayir Bildirisi’nde, işgale karşı direnişin temeli olarak ulusal birliğin önemi vurgulandı.

Bildirinin maddeleri arasında, Filistin ulusal güçleri arasında, seçimler kanalıyla siyasi ortaklık ilkesinin temellendirilmesi, ulusal uzlaşının gerçekleşmesi için fiili adımlar atılması, Filistin halkının meşru ve tek temsilcisi olması hasebiyle Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) rolünün ve ona bağlı kurumların etkinleştirilmesi yer aldı.

Bildiride ayrıca, Gazze ve Kudüs dahil Batı Şeria’da devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri ile Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin bildirinin imzalandığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde yapılması, ulusal kurumların birleştirilmesi, yeniden yapılanma projelerini uygulamak için gerekli kaynakların kullanıma açılması kararlaştırıldı.

Diyalog görüşmelerine katılan Filistinli gruplar, halkın direnişinin geliştirilmesi ve genişletilmesine desteklerini vurgularken, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’a da söz konusu görüşmelere öncülük ettiği için teşekkür etti.

Filistin’de Fetih ile Hamas arasında 2007’den bu yana siyasi anlaşmazlıklar yaşanıyor. Hamas, siyonist İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ni kontrol ederken, Fetih Hareketi tarafından kurulan Filistin hükümeti Batı Şeria’yı yönetiyor.

Türkiye’den ‘uzlaşma’ya tebrik

Türk Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Cezayir’in himayesinde, 12-13 Ekim’de Filistinli gruplar arasında gerçekleştirilen ulusal uzlaşı konferansının olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyulduğu belirtilerek Türkiye’nin de her zaman destek verdiği Filistinliler arası uzlaşı sürecine Cezayir’in katkılarının takdirle karşılandığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Cezayir’in himayesinde, 12-13 Ekim 2022 tarihlerinde Filistinli gruplar arasında gerçekleştirilen ulusal uzlaşı konferansının olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyuyoruz.

Ülkemizin de her zaman destek vermiş olduğu Filistinlilerarası uzlaşı sürecine Cezayir’in katkılarını takdirle karşılıyoruz.

Konferansın sonunda kabul edilen Bildiri’nin, Filistinli gruplar arasında nihai birliğin sağlanması için uygun bir zemin teşkil ettiğini değerlendiriyor; başta seçimlerin düzenlenmesi olmak üzere, Bildiri’de kayıtlı adımların hayata geçirilmesini temenni ediyoruz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *