Kuzey Akım’a sabotaj, Avrupa’nın kritik altyapısının savunmasızlığını gösterdi

Kuzey Akım’a sabotaj, Avrupa’nın kritik altyapısının savunmasızlığını gösterdi

Von der Leyen, boru hatları ve su altı kablolarının Avrupa’yı dünyaya bağladığını anımsatarak, “Bunlar, finansal piyasaların ve küresel ticaretin can damarlarıdır.” dedi. Nadir toprak elementlerine Avrupa’nın talebinin 2030’a kadar 5 kat artacağını da belirten Von der Leyen, Rusya’dan sonra Çin’e de bağımlı kalmaktan korktuklarını söyledi.

Estonya’da düzenlenen Tallin Dijital Zirvesi’nin açılışında konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa’nın fiziksel altyapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotaj eylemleri, kritik altyapımızın ne kadar savunmasız olduğunu göstermiştir.” ifadesini kullandı.

‘Finansal piyasaların ve küresel ticaretin can damarlarıdır’

Von der Leyen, boru hatları ve su altı kablolarının Avrupa’yı dünyaya bağladığını anımsatarak, “Bunlar, finansal piyasaların ve küresel ticaretin can damarlarıdır.” dedi. Deniz altındaki fiber optik kabloların küresel internet trafiğinin yüzde 99’unu taşıdığını ifade eden von der Leyen, “Modern Avrupa tarihinde ilk kez bu altyapı hedef haline geldi. Dünya ekonomisinin can damarlarını daha iyi korumamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Von der Leyen, kritik altyapıya yönelik saldırılara karşı daha iyi hazırlık yapmaları gerektiğine işaret etti. “Altyapımıza stres testi yapmalıyız” diyen von der Leyen, altyapının zayıf noktalarını ve alınacak tedbirleri belirlemeleri gerektiğini kaydetti. Von der Leyen, enerji, dijital ve elektrik altyapısı gibi diğer yüksek riskli sektörlerde stres testleri yapmak için üye ülkelerle birlikte çalışacaklarını söyledi.

Çin’e bağımlı kalma ihtimali

Avrupa’nın güneş ve rüzgar gibi çeşitli yenilenebilir kaynaklardan ürettiği her kilovatsaat elektriğin iklim ve enerji bağımsızlığı için olumlu olduğunu ifade eden von der Leyen, yenilenebilir kaynakların genellikle kıt ham maddelere bağlı olduğunu vurguladı.

“Avrupa’nın nadir toprak elementlerine olan talebi 2030 yılına kadar 5 kat artacak” diyen von der Leyen, Çin’in nadir toprak elementi pazarına hakim olduğunu söyledi.

Von der Leyen, petrol ve gazda Rusya’ya olan bağımlılığın bir benzerinin nadir toprak elementlerinde Çin’le yaşanmaması gerektiğine işaret ederek, “Çin’le aynı bağımlılığa düşmekten kaçınmalıyız.” dedi.

Bu nedenle “Avrupa Kritik Hammaddeler Yasası” üzerinde çalıştıklarını bildiren von der Leyen, bu alandaki tedarik zincirlerini güvenilir ortaklarla çeşitlendirmeyi planladıklarını kaydetti.

AB gaz ithalatında Rusya’nın payını yüzde 7,5’e düşürdü

Ursula von der Leyen, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile Tallinn’de yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı bitirmek için çok sayıda tedbir aldıklarını hatırlatan von der Leyen, son durumu şöyle özetledi:

“Rus kömüründen tamamen kurtulmayı başardık. Bunun yanı sıra yıl sonuna kadar Rusya’dan alınan petrolün payını da yüzde 10’a düşüreceğiz. Savaşın başlangıcında ithal edilen gazın içinde Rusya’nın payı yüzde 40’tı. Aradan geçen 7 ayda bunu yüzde 7,5’e indirdik.”

Von der Leyen, bu oranları “Rusya’nın fosil yakıtlarından güvenilir tedarikçilere geçiş ve yenilenebilir enerjiye yatırım için sarf edilen devasa çabalar” olarak nitelendirdi.

Von der Leyen, “Rusya’nın şantajlarından kurtulmanın en iyi yolu yenilenebilir enerji ve temiz dönüşümü hızlandırmaktır.” dedi.

Ukrayna’daki savaştan sonra enerji fiyatlarındaki artışa da değinen von der Leyen, 20-21 Ekim’deki AB Liderler Zirvesine kadar enerji fiyatlarını düşürmek için yeni teklifler getireceklerini aktardı.

Von der Leyen, savaş suçları için bir uluslararası mahkeme oluşturulmasını desteklediklerini, Ukrayna’ya kanıt toplaması için yardım ettiklerini, konunun Uluslararası Ceza Mahkemesine getirilmesine destek verdiklerini bildirdi.

Estonya Başbakanı Kallas da “saldırı suçu” ve “savaş suçları” için dava açılması gerektiğini, saldırı suçu konusunda bir uluslararası mahkemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bunun AB’de kurulabileceğini, başka ülkelerin de katılabileceğini aktaran Kallas, “Bence AB, bu tür bir uluslararası mahkemenin kurulmasında öncü rol oynayabilir.” diye konuştu.

AB, Rusya’nın Kiev’e yönelik saldırılarını kınadı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin, Ukrayna’nın başkenti Kiev ve diğer şehirlerindeki sivillere yönelik Rusya’nın saldırılarını kınadığını duyurdu.

AB, Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırılarını kınadı

Borrell, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın, Kiev ve diğer şehirlerdeki sivillere yönelik saldırıları nedeniyle derinden sarsıldığını bildirdi.

AB Temsilcisi, “Bu tür eylemlerin 21. yüzyılda yeri yoktur. Onları mümkün olan en güçlü şekilde kınıyorum. Ukrayna’nın yanındayız. AB’den ek askeri destek yolda.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e Rus güçlerinin füze saldırısında 8 kişinin öldüğü, 24 kişinin yaralandığı bildirilmişti

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *