AB temsilcisi Ukraynalılar adına Rusya’ya mesaj verdi: Boyun eğmeyecekler

AB temsilcisi Ukraynalılar adına Rusya’ya mesaj verdi: Boyun eğmeyecekler

Rusya’nın füze saldırılarının ardından Estonya’da Rusya sınırına giden Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Ukraynalılar boyun eğmeyecek. Ukraynalılar sonuna kadar yanlarında olduğumuzu biliyor.” dedi. Estonya Başbakanı ise Ukrayna’ya hava savunma sistemi verilmesini istedi.

Von der Leyen, Estonya’yı ziyareti sırasında Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile Rusya sınırına çok yakın bir noktadan video mesaj yayımladı. “Rusya bir kez daha dünyaya terörü ve gaddarlığı savunduğunu göstermiştir.” diyen von der Leyen, saldırıların sorumlularından hesap sorulması gerektiğini söyledi. Von der Leyen, “Ukraynalılar boyun eğmeyecek. Ukraynalılar sonuna kadar yanlarında olduğumuzu biliyor.” dedi.

Estonya Başbakanı Kallas da video mesajını çektikleri yerin hemen ilerisinde Rusya toprakları bulunduğunu belirterek “AB’nin doğu sınırındayız. Ukraynalılara açık bir mesaj gönderiyoruz. Sizi her şekilde destekliyoruz.” diye konuştu. Ukrayna’ya hava savunma sistemi verilmesi gerektiğine işaret eden Kallas, bu sayede Rusya’nın saldırılarına karşı Ukrayna’nın kendini koruyabileceğini ifade etti.

Ukrayna’da başkent Kiev başta olmak üzere birçok şehre Rusya tarafından fırlatılan füzelerin neden olduğu patlamalarda 9 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna’nın enerji, askeri ve iletişim altyapısına yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla saldırı düzenlediklerini açıkladı.

Ukrayna: Rusya bugünkü saldırılarda 84 seyir füzesi ve 24 İHA kullandı

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın bu sabah Ukrayna’nın çeşitli bölgelerine yönelik düzenlediği saldırılarda 84 seyir füzesi ile 24 insansız hava aracı (İHA) kullandığını duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın bu sabah Ukrayna’da birçok bölge ve şehri hedef aldığı saldırılar hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.

Rus güçlerinin, Ukrayna’ya karşı seyir füzeleri ile İHA’lar kullandığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Rusya Federasyonu, 13’ü İran üretimi Şahid-136 olmak üzere 24 İHA ve 84 seyir füzesi kullandı. 56 hedef (füze ve İHA) imha edildi. Bunlar arasında 43 seyir füzesi ve (10’u “kamikaze” tipi) 13 İHA var.”

Almanya: Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmek için her şeyi yapıyoruz

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter’dan yaptığı açıklamada, bu sabah Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yönelik füze saldırılarına işaret ederek, kent sakinlerinin sabah trafiğinde ölüm korkusu yaşadığını ve bir çocuk oyun parkının yanında çukur oluştuğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladirmir Putin’in, büyük şehirlere ve sivillere füze atmasının “alçakça” ve “hiçbir şekilde kabul edilemez” olduğunu kaydeden Baerbock, “Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmek için her şeyi yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht de yaptığı yazılı açıklamada, Kiev ve diğer birçok şehirde yapılan son füze saldırılarının Ukrayna’ya hızlı şekilde hava savunma sistemi sağlamanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti.

Rusya’nın füzelerle ve dronlarla yaptığı saldırıların her şeyden önce sivilleri “terörize ettiğini” belirten Lambrecht, bundan dolayı Ukrayna’ya özellikle uçaksavarlarla destek verdiklerini aktardı.

Lambrecht, gelecek günlerde de en son teknolojiyle üretilmiş Iris-T SLM tipi hava savunma sisteminin ilkinin Ukrayna’daki insanları etkili korumak için hazır olacağını kaydetti.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da Iris-T SLM sisteminin, yeni geliştirilmiş son teknolojiye sahip bir hava savunma sistemi olduğu belirtilerek Almanya’nın Ukrayna’ya 4 Iris-T SLM sistemi sağlayacağı aktarıldı.

G7 ülkeleri yarın video konferans yöntemiyle Ukrayna’yı görüşecek

Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya ve Japonya’nın yer aldığı G7 ülkelerinin, yarın video konferans aracılığıyla Ukrayna’yı ele alacağı bildirildi.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Berlin’de yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştüğü bilgisini paylaştı.

Hebestreit, Scholz’un Zelenskiy’e G7 ülkelerinin Ukrayna ile dayanışma içinde olacağının güvencesini verdiğini aktardı ve G7 ülkelerinin yarın video konferansı yöntemiyle görüşeceğini bildirdi.

Alman hükümetinin Rusya’nın saldırılarını kınadığını belirten Hebestreit, Almanya’nın ek yardımla hasar gören altyapının onarılmasına destek vermek istediğini kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *