Prof. Gürson: Türkiye’nin batısında yeni bir jeopolitik düzen oluşuyor

Prof. Gürson: Türkiye’nin batısında yeni bir jeopolitik düzen oluşuyor

ABD’nin Türkiye-Yunanistan çatışmasında Yunanistan’ı destekleyeceğini düşünmediğini belirten Prof. Dr. Poyraz Gürson “yeni jeopolitik mimariyi, Roma İmparatorluğu ile Moğol ve Hun İmparatorluğu’nun savaşı olarak değerlendiriyorum ve Türkiye de bu çatışmanın ortasında bulunuyor” iddiasında bulundu.

Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Poyraz Gürson, CRI Türk’te Tuğçe Akkaş’ın hazırlayıp sunduğu “Dünya Postası” programına konuk oldu. Gürson, ABD’nin Yunanistan’daki askeri varlığını değerlendirdi. Gürson’un açıklamalarından satır başları şöyle:

“Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne uygulanan silah ambargosunu kaldırdı ve Rumların elindeki Rus malı silahları alıp Ukrayna’ya göndermeyi hedefliyor. Bu hamleler, ABD’nin Türkiye’yi güneyden de kuşatmayı planladığını ve Türkiye’nin batısında yeni bir jeopolitik düzen oluştuğunu gösteriyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Ermenistan ziyaretini de bu kapsamda değerlendirmek gerek.”

“ABD’NİN HEDEFİ YUNANİSTAN’I KORUMAK DEĞİL”

“ABD’nin, olası bir Türkiye-Yunanistan çatışmasında Yunanistan’ı destekleyeceğini düşünmüyorum çünkü eğer ABD, Yunanistan’ı korumak isteseydi, Ege Denizi’nin ortalarındaki adalarda konumlanırdı. Bu yeni jeopolitik mimariyi, Roma İmparatorluğu ile Moğol ve Hun İmparatorluğu’nun savaşı olarak değerlendiriyorum ve Türkiye de bu çatışmanın ortasında bulunuyor. 3 bin yıllık siyasi tarihin bize öğrettiği, Türkiye’nin desteklediği tarafın güçlü ve kazanan olacağı şeklinde.”

“TÜRKİYE, ENERJİ TERMİNAL BÖLGESİ OLDU”

“Türkiye, Doğu Akdeniz’deki enerji güvenliği açısından vazgeçilmez bir ülke ve gerek enerji/arz güvenliği, gerek Türkmen ve Azerbaycan gazı açısından bir enerji terminali noktasına dönüştü. Türkiye olmadan ne Avrupa Birliği (AB) güvende olur, ne de enerji/arz güvenliği sağlanabilir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *