Bangladeş Başbakanı: Arakanlıların geri dönmeleri ülkemiz ve Myanmar için en iyi olanı

Bangladeş Başbakanı: Arakanlıların geri dönmeleri ülkemiz ve Myanmar için en iyi olanı

Hindistan ziyareti öncesi konuşan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, “Onlar için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Ama geri dönmeleri ülkemiz ve Myanmar için en iyi olanı. Komşu ülke olarak Hindistan bunda büyük bir rol oynayabilir. Bunu hissediyorum.” dedi.

Hasina, Hindistan‘a gerçekleştireceği ziyaret öncesi ANI News’e açıklamalarda bulundu.

Arakanlı mültecilerin Bangladeş için “büyük bir yük” olduğunu belirten Hasina, Hindistan’ın sorunun çözümünde önemli bir rol oynayabileceğine inandığını söyledi.

Hasina, Arakanlıların ana vatanlarına dönmelerini sağlamak için uluslararası topluluğa ulaştıklarını aktararak, “Uluslararası toplumun ve komşu ülkelerimizin, Arakanlı mültecilerin ülkelerine geri dönebilmeleri için bazı adımlar atmaları gerekiyor.” diye konuştu.

İnsani gerekçelerle Arakanlı mültecilere barınak ve diğer ihtiyaçlarını sağladıklarını ifade eden Hasina, “Onlar için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Ama geri dönmeleri ülkemiz ve Myanmar için en iyi olanı. Komşu ülke olarak Hindistan bunda büyük bir rol oynayabilir. Bunu hissediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Şeyh Hasina Vecid kimdir?

Şeyh Hasina, Bangladeş’in kurucu Cumhurbaşkanı Şeyh Bangabandhu Mujibur Rahman‘ın kızı.

17 Mart 1920’de doğan Bangabandhu Şeyh Mujibur Rahman, 1971’de Bangladeş’e bağımsızlığını kazandıran “Büyük Kurtuluş Savaşı” da dahil olmak üzere Bangladeş halkının önemli hareketlerini yönetmiş ve ülkenin uluslararası arenada yer bulmasını sağlamıştı.

Rahman, 15 Ağustos 1975’teki bir askeri darbeyle devrilmiş ve iki kızı dışında tüm ailesiyle birlikte öldürülmüştü.

Rahman’ın kızlarından mevcut Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve kardeşi Şeyh Rehana ise söz konusu cinayetler sırasında Almanya’da bulunuyordu.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 2009’da söz konusu infazlara ilişkin görülen davada aralarında Bangladeş ordusu mensubu eski yüzbaşı Abdül Mecid’in de bulunduğu çok sayıda eski askere verilen idam cezalarını onamıştı.

Son seçimler 30 aralık 2018’de yapılmıştı

1973’te bağımsızlığını ilan eden Bangladeş’te ilk seçimler 1991’de yapılmıştı. 30 Aralık’ta yapılan 11. genel seçimin galibi ise, parlamentodaki 300 sandalyeden 288’ini kazanan Büyük İttifak olmuştu.

Şeyh Hasina, lideri olduğu iktidardaki Avami Birliğinin öncülüğündeki Büyük İttifak’ın parlamentodaki sandalyelerin yüzde 96’sını kazanmıştı. Seçimleri üçüncü kez kazanan Şeyh Hasina, 46 bakan ve yardımcılarından oluşan kabineye başkanlık ediyor. Kkayıtlı 104 milyondan fazla seçmenin bulunduğu Bangladeş’in 13 bölgesinde seçimle ilgili, çoğu iktidar ve muhalefet partisi destekçileri arasında çıkan çatışmalarda 17 kişi ölmüştü.

1990’lı yıllardan bugüne devlet yönetiminde öne çıkan iki kadın siyasetçi bulunmaktadır. Bunlardan biri 1991-1996 ve 2001-2006 yılları arasında başbakanlık yapan Halide Ziya ve Muciburrahman’ın kızı olan Şeyh Hasina Vecid’dir. Hasina Vecid, 1996-2001 yıllarındaki ilk döneminin ardından 2009 yılından bu yana Bangladeş Başbakanı olarak görev yapmaktadır.

Bağımsızlığın ardından Mart 1973’te Muciburrahman’ın yönetime gelişine kadar Hindistan kuvvetleri ülkedeki varlıklarını devam ettirmiştir.

Muciburrahman’la birlikte Pakistan dönemindeki İslami söylem ve politikalar terk edilerek laik ve sosyalist temelli bir anlayışa geçilmiştir. Bu ilk yıllarda ülke ciddi bir kıtlık sorunu ile karşı karşıya kalmış ve bu dönemde 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiştir. Muciburrahman’ın 1975 yılında darbeyle görevden alınıp öldürülmesinin ardından yaklaşık iki yıl devam eden bir geçiş dönemi yaşanmış, akabinde ülke yönetiminin başına geçen Ziyaürrahman da 1981’de bir suikast sonucu öldürülmüştür. Onun ölümünden altı ay sonra düzenlenen seçimlerde yardımcısı Abdüssettar cumhurbaşkanlığına seçilmiş ancak o da 27 Mart 1982’de Genelkurmay Başkanı H. Muhammed Erşad’ın liderliğinde gerçekleştirilen askerî darbe ile görevden alınmıştır. Aralık 1983’te cumhurbaşkanlığını ilan eden Erşad, 1990 yılında artan protestolar sonucu istifa etmiştir.

1990’lı yıllardan bugüne devlet yönetiminde öne çıkan iki kadın siyasetçi bulunmaktadır. Bunlardan biri 1991-1996 ve 2001-2006 yılları arasında başbakanlık yapan Halide Ziya ve Muciburrahman’ın kızı olan Şeyh Hasina Vecid’dir. Hasina Vecid, 1996-2001 yıllarındaki ilk döneminin ardından 2009 yılından bu yana Bangladeş Başbakanı olarak görev yapmaktadır.(İnsamer)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *