‘Gorbaçovlar Batı’nın kendilerine vaat ettikleri uygulamaları kapalı gözlerle kabul ettiler’

‘Gorbaçovlar Batı’nın kendilerine vaat ettikleri uygulamaları kapalı gözlerle kabul ettiler’

“Benim yaptığım şey, Sovyetler Birliği’ni son mermiye kadar savunmaktı. Ancak ben bunu başaramadım” sözlerinin sahibi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin son ve en uzun yaşayan lideri Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti. Eski politikacı, 1990 yılında ‘Sovyetler Birliği ve Batı ülkeleri arasındaki barış sürecine olan katkısından’ dolayı Nobel Barış Ödülü’nün de sahibi oldu.

Soğuk Savaşı bitiren sembollerden biri olan Gorbaçov’un ölümünün ardından pek çok Batılı yönetici taziye mesajı yayınladı.

Putin cenazesine katılmayacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yayınladığı mesajda “Çok güç ve dramatik değişimlerin yaşandığı; dış politika, ekonomi ve sosyal durumla ilgili geniş ölçekli sınamalardan geçilen bir dönemde ülkemizi yönetti. Reformların gerekli olduğunu çok iyi anlıyordu ve acilen müdahale edilmesi gereken sorunlara kendi çözümlerini getirmeye uğraştı” dedi. Putin, Gorbaçov’a hastanede veda etti ve ülke liderinin 3 Eylül’de yapılacak cenazeye çalışma programı nedeniyle katılamayacağı belirtildi.

Moskova Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mehmet Perinçek ölümünün ardından Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov’un siyasi kişiliğini Sputnik’e değerlendirdi.

‘Gorbaçov tek başına Sovyetler Birliği’nin sonunu getirmedi ama bu anlamda çok büyük sorumluluklara sahip’

Gorbaçov’un ‘tek başına’ Sovyetler Birliği’nin sonunu getirmediğini söyleyen Mehmet Perinçek, “Onu ‘halkının son temsilci’ olarak nitelendirebiliriz. Çünkü Sovyetler Birliği sadece Gorbaçov’un icraatları ile yıkılmadı, onun öncesinde bir süreç var. Özellikle 1950’lerin ikinci yarısından sonra, yani Stalin dönemi ile birlikte, Kruşçevler ile 21 ve 22. kongre ile başlayan, Sovyetler Birliği’nin artık geri dönüşsüz bir çizgiye girmesinin ve o zamandan başlayarak kapitalist yola sapmasının bir ürünüdür Gorbaçov. Tabii, Gorbaçov tek başına bu işin sorumlusu değil ama diğer taraftan da bu anlamda çok büyük sorumluluklara sahip. Çünkü çürümekte olan sisteme, son darbeyi vuran isim ve Sovyet revizyonizminin yol açtığı o çürük düşünce sonucunda onu Sovyetler Birliği ile Rusya’nın serbest piyasaya açan, serbest piyasanın ellerine bırakan kişi. O çürümüşlüğe çareyi aslında çok daha olumsuz, halk ve ülke için çok daha yıkıcı olacak bir siyasi ve ekonomik politikaları uyguladı. Ülkeyi serbest piyasaya teslim etti. Sonuç olarak Yeltsinlerin önünü açmış oldu” dedi.

Gorbaçov’un Soğuk Savaş’ın sona ermesindeki rolünü ve bunun hangi sonuçlara yol açtığını yorumlayan Mehmet Perinçek “İç politikada serbest piyasaya teslim etti, uluslararası politika açısından baktığımızda da ABD’ye teslim etti. Sovyetler Birliği gibi bir ülkenin yıkılmasını, dağılmasını kimse beklemezdi. Bunun temellerini son dönemde Gorbaçov yönetiminin attığını söyleyebiliriz. Evet, Soğuk Savaş’a son verdi. Nasıl son verdi? Savaşı Amerika karşısında ABD’ye teslim ederek ya da ABD karşısında savaşı kaybederek buna son verdi. Çünkü her savaşın sonuç olarak bir kazananı ve kaybedeni var. Gorbaçov ise Soğuk Savaş’ta savaşmadan, tek kurşun atmadan ABD’ye teslim oldu. Bu bakımdan hem Rusya’nın ekonomisini, Batı merkezlerle entegre olması ve hem de ülke içerisinde adaletsizliğin ve gelir adaletsizliğinin oluşmasını, sınıflar arasındaki karşıtlıkların, makasın çok daha fazla açılması önce Gorbaçov’un ardından da Yeltsin’in izlediği politikanın bir ürünü” ifadelerini kullandı.

Mevcut durumda varolan NATO-Rusya geriliminde Gorbaçov’un kararlarının da etkisi olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Perinçek “Bugün de tartışılan konular açısından bakarsanız, NATO’nun Rusya’yı kuşatması gibi konular bu anlamda da Gorbaçovlar daha o zamanlar Batı’nın kendilerine vaat ettikleri uygulamaları kapalı gözlerle kabul ettiler. Berlin’in daha doğusuna NATO’nun girişemeyeceğine dair Gorboçovlara söz vermişlerdi. Gorbaçovlar da bu vaatlere inanarak ve bu vaatleri yazılı dahi almayarak Varşova Paktı’nı dağıttılar. Bütün yelkenleri Batı kampı karşısında indirdiler,sonuç olarak da aslında Gorbaçovların yarattığı o durum geldi ve dayandı, sonucunda Ukrayna savaşına kadar vardı. Bu açıdan bakıldığında hem iç ekonomik sistem hem de dışarıdaki tehdidin çok daha yoğun bir şekilde hissedilmesi, Gorbaçovların izlediği politikanın bir sonucu” diye konuştu ve ekledi:

“Rusya nasıl bakıyor derseniz de; çok sayıda istatistikler ve kamuoyu yoklamaları var. Rusya’da tarih boyunca en sevilmeyen yöneticilere baktığımızda, Yeltsin ile Gorbaçov birinciliği ve ikiciliği asla başkalarına bırakmıyorlar. En fazla güvenilen, beğenilen, politikalarının bugün uygulanması istenilen politikacılara baktığımızda da, Putin ve Stalin gibi isimler hep birinci sırada çıkıyor. Yani hem uluslararası planda hem de iç siyaset anlamında baktığımızda Yeltsin ve Gorbaçov’un tam tersi politika izleyenler birinci çıkıyor. Bu da Gorbaçovların ülkede nasıl göründüğünün en önemli işaretleri arasında.”

‘Gorbaçov sistemin yürümediğini görüp müdahale etti ancak sonuçları ağır oldu’

Gorbaçov’un sistemin yürümediğini gördüğünü ve buna müdahale ettiğini ifade eden Mehmet Perinçek “Sistem yürümüyordu, çürümüştü fakat buna karşılık uygulamaya kalktığı reçete ülkeyi kurtarmaya yönelik değil, tamamen o çürümüş sistemi en sert bir şekilde ortadan kaldırınca bir darbe vurmuş oldu. O sisteme çeşitli müdahaleler edilmesi gerektiğini de gördü fakat yaptığı müdahaleler sistemi doğru bir kanala çekip ülkenin ekonomisini düzeltmek veyahut ülkenin içinde bulunduğu durumu daha iyi bir yere getirme sonucunu doğurmuyor, tam tersine o çürümüş olan sisteme en sert şekilde darbe vurulup dağılıp gitmesine yol açıyor. Bugün baktığımızda Rusya’nın yöneticileri, mesela Putin’in en önemli sözlerinden bir tanesi, ‘Sovyetler Birliği’nin dağılmasının 20. yüzyılın en karışık olaylarından biri olduğuna, hatta ülkenin başına gelmiş en büyük felaketlerden biri olduğuna dair ifadesiydi. Zaten Sovyetler Birliği’ni dağıtan süreçte ne kadar ara sıra karşı karşıya gözükseler de Gorbaçov da Yeltsin de Sovyetler Birliği’ni dağıtan ve tek kutuplu dünyanın kapısını açan bir rol oynadılar. Bu da hem Rusya açısından hem de diğer ülkelerin ABD’nin tek kutuplu dünyasında tam anlamıyla hedef haline gelmesi açısından çok olumsuz bir rol oynadı” dedi ve sözlerine şu şekilde son verdi:

“Zaten verilen tepkilerden de çok net bir şekilde anlaşılıyor. Gorbaçov, Batı’nın tek kutuplu dünya projesinin kahramanıydı. Zaten baktığımızda ilk övgüler Batı kampından geldi. Gorbaçov’un oynadığı rol için daha önce Rusya’dan en üst düzeyden, Putin’den, daha ölmeden önce, yaptıkları açıklamalar da mevcutta. Gorbaçov oynadığı rolü buradan da görmek mümkün.”

(Burcu Okutan/Sputnik)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *