Ezher Şeyhi Tayyib: İslam’da kiliselerin inşasını yasaklayan bir şey yok

Ezher Şeyhi Tayyib: İslam’da kiliselerin inşasını yasaklayan bir şey yok

El Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyip, İslam’da kiliselerin inşasını yasaklayan hiçbir şeyin olmadığını yinelerken, Mısır Silahlı Kuvvetleri, geçtiğimiz Pazar günü 41 kişinin hayatını kaybettiği Ebu Sefein kilisesini yenilemeye devam ediyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, olayın ardından Mısır Silahlı Kuvvetlerinin Mühendislik Otoritesi’ne yanmış kiliseyi restore etmesi talimatı verdi.

Tayyip, Ezher’in, Mısırlılar, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasındaki dini doğru anlama fikrine değer verdiğini belirterek, Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki ilişkinin birlik ve kardeşliğin gerçek bir yansıması olduğunu ve bunun tüm zorluklar karşısında milleti güçlendiren bir bağ olarak kalacağını ifade etti.

Ezher Şeyhi, İslam’ın merhamet, Hıristiyanlığın ise sevgi dini olduğunu belirterek, hoşgörü ve barış dünyası için işbirliği ve kucaklaşmanın elzem olduğunu vurguladı. Ayrıca, İslam’ın yalnızca camilerin savunmasını emretmediğini, kiliseleri ve sinagogları savunmanın da aynı derecede meşru olduğuna dikkati çekti.

El-Ezher’in Sesi gazetesi tarafından yayınlanan açıklamasında Tayyip, “Amr bin As’ın Mısır’a gelmesinden bu yana İslam Hristiyanlıkla bağlantılı. Kur’an-ı Kerim’de, dinleri ve mezhepleri ne olursa olsun, Müslümanların kendilerine barışçıl olan kimselerle olan münasebetlerinin, hak ve adalet ilişkisi olduğunu bildiren açık ayetler vardır” şeklinde konuştu.

Açıklamasında kiliselerin yeniden inşa edilmesine de değinen Tayyip, “El-Ezher’in bu konuda kesinlikle bir yanlışı yok. Çünkü İslam kilise inşasına karşı değildir ve Kuran’da ve Peygamber’in sünnetinde bunu yasaklayan hiçbir şey yok” dedi.

Bu sebeple Ezher’in kilise yapımını engellemeye müdahale edemeyeceğini söyleyen Tayyip, ibadethanelerin yapımını düzenleyen bir kanuna ihtiyaç olmadığını, kim cami veya kilise yaptırmak isterse Mısır Vakıflar Bakanlığı’na müracaat edebileceğini kaydetti.

Öte yandan Ezher Şeyhi, Ebu Sefein kilise kurbanlarının ailelerine nakit yardımı talimatı vermişti.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *