Tunus’ta ‘halk oyuna sunulan’ yeni Anayasa taslağı yüzde 94,6 oyla kabul edildi

Tunus’ta ‘halk oyuna sunulan’ yeni Anayasa taslağı yüzde 94,6 oyla kabul edildi

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, 25 Temmuz yeni anayasa referandumuna katılanların yüzde 94,6’sının “evet” oyu verdiğini ve yeni anayasa taslağının kabul edildiğini duyurdu. Nahda’nın boykot çağrısı yaptığı referanduma katılım ise yüzde 30,5 olarak gerçekleşti.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, 25 Temmuz’daki yeni anayasa referandumunun resmi olmayan sonuçlarını açıklamak üzere basın toplantısı düzenledi.

Kurul Başkanı Faruk Buasker, referanduma katılan 2 milyon 630 bin 94 seçmenin yüzde 94,6’sının “evet” oyu kullandığını açıkladı.

Buasker, “Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, Tunus Cumhuriyeti için yeni anayasa taslağının kabul edildiğini duyuruyor.” ifadesini kullandı.

Seçime katılım oranının yurt dışındaki oylarla yüzde 30,5 olarak gerçekleştiğini belirten Buasker, “hayır” oylarının oranının ise yüzde 5,4 olduğunu kaydetti.

Tunus’ta siyasi kriz ve yeni anayasa referandumu süreci

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021’de de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendisine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkışın yol haritası” ile ülkede 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022’de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, dün düzenlediği basın toplantısında, referanduma katılımın yüzde 27,54 olarak gerçekleştiğini duyurmuştu. Buasker, referandumun resmi olmayan ilk sonuçlarının 26 Temmuz Salı günü duyurulacağını belirtmişti.

Referandumda seçim yasağının ihlal edildiği tartışmaları

Ülkede önde gelen siyasi partiler ve referandumda gözlem görevini yerine getiren STK’ler, Cumhurbaşkanı Said’in oy kullanma işleminin başlamasının ardından devlet televizyonuna verdiği demecin seçim yasakları arasında yer aldığını belirterek, Cumhurbaşkanı’nı seçim yasaklarını ihlal etmekle suçlamıştı.

Tunus Adil ve Demokratik Seçimler Derneği (ATID), referandum sırasında birçok ihlal kaydettiklerini duyurmuştu.

ATID Başkanı Muaz el-Hamruni, referandumda oy verme işlemleri devam ederken düzenlediği basın toplantısında, “Gözlemcilerin engellenmesi, seçmen listelerinde yaş ayrımının olmaması ve bazı seçim merkezlerinde oy kullanma gizliliğine dikkat edilmemesi gibi birçok seçim ihlali kaydettik.” açıklamasında bulunmuştu.

Hamruni, Cumhurbaşkanı Said’in referandumun başlamasının ardından oy kullanma işleminin ilk saatlerinde yaptığı açıklamayı da seçim ihlali olarak değerlendirdiklerini belirtmişti.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, referandum ihlallerine ilişkin yaptığı açıklamada, tarafların ihlal iddialarının Kurul tarafından değerlendirileceğini duyurdu.

Yeni anayasada öne çıkan maddeler

Yarı parlamenter sistemi içeren 2014’teki anayasanın yerini alacak yeni anayasa, cumhurbaşkanına geniş yetkiler tanıyan 142 maddeden oluşuyor.

Anayasa taslağı hazırlama sürecinde tartışmalara neden olan “Tunus’un dini İslam’dır.” maddesi, yeni anayasada yer almadı. Bunun yerine yeni anayasa taslağında “Tunus, İslam ulusunun bir parçasıdır.” maddesine yer verildi.

Cumhurbaşkanını kontrol edecek herhangi bir mekanizmaya yer verilmeyen yeni anayasada Cumhurbaşkanı, hükümet başkanını ve üyelerini atayabilecek.

Yeni anayasa taslağına göre Tunus Halk Meclisinin yanı sıra “Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi” adıyla ikinci bir meclis daha kurulacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *