Sri Lanka’da düzen değişmeyecek: Eski başbakan, yeni devlet başkanı seçildi

Sri Lanka’da düzen değişmeyecek: Eski başbakan, yeni devlet başkanı seçildi

Sri Lanka’da milletvekilleri, halk protestolarıyla devrilen Başkan Gotabaya Rajapaksa’ya yakın görülen ve altı kez başbakanlık yapmış Ranil Wickeremesinghe’i devlet başkanı seçerek tartışmalı bir hamle yaptı.

Sri Lanka’nın mayıs ayında atanan Başbakanı Ranil Wickeremesinghe, ülkenin 8. Cumhurbaşkanı seçildi. Bu sonucun haftalardır Rajapaksa’nın istifasını isteyen protestocular arasında öfkeye yol açması bekleniyor.

6 KEZ BAŞBAKANLIK YAPMIŞTI

Guardian’ın haberine göre, altı kez başbakanlık yapmış olan Wickremesinghe, bu sabah parlamentoda ezici bir zafer kazandı ve milletvekilleri daha önce benzeri görülmemiş bir gizli oylamayla yeni cumhurbaşkanını seçti. Oylama, protestocuların Eski Başkan Gotabaya Rajapaksa’yı ekonomik krizin tırmanışına duydukları öfkeyle istifaya zorlamalarının ardından gerçekleşti. Wickremesinghe zaferinin ardından yaptığı ilk konuşmada tüm siyasi partileri ülkenin iyiliği için birlikte çalışmaya çağırdı.

73 yaşındaki Wickremesinghe, parlamentoda en fazla sandalyeye sahip olan iktidardaki Sri Lanka Podujana Peramuna partisinin (SLPP) desteğine sahipti ve artık iktidarda olmamalarına rağmen kurdukları parti üzerinde önemli bir etkiye sahip olan Rajapaksa ailesi tarafından tercih edilen aday olarak görülüyordu.

Wickremesinghe, 1999 ve 2005 devlet başkanı seçimlerinde de aday olmuş ancak seçilememişti.

REJİM PARTİLERİNİN OYUNU ALDI

Wickremesinghe, partinin ayrılıkçı bir grubunun parçası olan ve ana muhalefet partilerinin desteğini alan bir başka SLPP Milletvekili Dullas Alahapperuma’nın rekabetini yendi. Ancak oylamada iktidar partisi milletvekillerinin çoğunun Wickremesinghe’nin arkasında toplandığı ve 219 oydan 134’ünü alarak zaferini garantilediği, Alahapperuma’nın ise sadece 82 oy alabildiği görüldü.

Oylama için parlamento salonunda bulunanlar arasında Rajapaksa ailesinin halen milletvekili olan üç üyesi ve Gotabaya Rajapaksa’nın ağabeyi, eski devlet başkanı ve başbakan Mahinda Rajapaksa da vardı. Bu, Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeden kaçmak zorunda kalmasından bu yana Rajapaksa ailesinin ilk kez kamuoyu önüne çıkmışı oldu.

GÖSTERİCİLERE ‘FAŞİST’ DEMİŞTİ

Wickremesinghe’nin başkanlığına karşı sokaklarda şiddetli bir direniş ve protestolar var. Pek çok kişi Wickremesinghe’nin Rajapaksa’yı hesap vermekten koruyacağından ve protesto hareketinin talep ettiği sistemsel değişimi başlatmayacağını düşünüyor. Wickremesinghe son günlerde protestocuları “faşist” olarak nitelendiren ve başkan olması halinde gösterileri bastıracağını belirten açıklamalar yapmıştı.

Wickremesinghe, Kasım 2024’e kadar Başkan Rajapaksa’nın görev süresinin geri kalanında görev yapacak.

İLK İŞİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLMUŞTU

Geçtiğimiz cuma günü cumhurbaşkanı vekili olarak yemin eden Ranil Wickremesinghe’in ilk işi ise sokağa çıkma yasağı ilan ederek orduya “düzeni sağlama” talimatı vermesi olmuştu.

NE OLMUŞTU?

Sri Lanka’daki hükümet karşıtı protestolar ekonomik krizin derinleşmesi, gıda, ilaç ve yakıt kıtlığının artmasıyla başlamıştı. Kilometrelerce uzunluktaki yakıt kuyruklarında saatlerce bekleyen on dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz cumartesi günü Enerji Bakanı Kanchana Wijesekara yakıt karnesi uygulaması olan “Ulusal Yakıt Kartı” ile daha fazla kısıtlamaya gidileceğini duyurdu. Yerel basına göre aralarında Mawanella, Gampaha ve Polonnaruwa’nın da bulunduğu bazı kentlerdeki sağlık çalışanları, işe gitmek için yakıt bulamadıklarını belirterek protesto gösterileri düzenlediler.

Peradeniya Üniversitesi’nin yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre 900 bin düşük gelirli aile günde sadece bir ya da iki öğün yemek yiyebiliyor. Ekonomik krizin bir sonucu olarak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin 16 bin 300’ünün ya da yüzde 20’sinin kapanması nedeniyle üç milyon istihdam yok oldu.

(Günlük Evrensel)

Sri Lanka tarihinin en büyük krizi sürüyor

Geçim krizi 20 yıllık iktidarı devirdi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *