ABD ordusu Halep’te DEAŞ’a İHA’lı operasyon yaptı

ABD ordusu Halep’te DEAŞ’a İHA’lı operasyon yaptı

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı (CENTCOM), Cinderes yakınlarında düzenledikleri hava saldırısında DEAŞ’ın üst düzey elebaşılarından Maher al-Agal’ı öldürdüklerini duyurdu.

CENTCOM’dan yapılan yazılı açıklamada, 12 Temmuz’da Halep’e bağlı Cinderes kasabası yakınlarında DEAŞ’ın iki üst düzey elebaşına saldırı düzenlendiği kaydedildi.

Açıklamada, “Saldırıda DEAŞ’ın ilk beş elebaşından biri olan ve DEAŞ’ın Suriye’deki lideri Maher al-Agal öldürüldü. Maher ile yakından ilişkili üst düzey bir DEAŞ elebaşı da saldırı sırasında ağır yaralandı. Başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlamak için bu operasyona kapsamlı bir planlama yapıldı. İlk inceleme, sivil kayıplar olmadığını gösteriyor.” ifadeleri kullanıldı.

Agal’ın, DEAŞ içinde üst düzey elebaşı olmasının yanı sıra Irak ve Suriye dışında DEAŞ ağlarının gelişmesine yardımcı olduğu belirtilen açıklamada, sözlerine yer verilen CENTCOM Sözcüsü Albay Joe Buccino, “Bu saldırı, CENTCOM’un bölgeye olan sarsılmaz bağlılığını ve DEAŞ’ın kalıcı yenilgisini teyit ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Buccino, “CENTCOM bölgede yeterli ve sürdürülebilir bir varlık muhafaza ediyor ve bölgesel güvenliğe yönelik tehditlere karşı koymaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Biden’dan açıklama

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Suriye’de Cinderes yakınlarında düzenledikleri hava saldırısında DEAŞ’ın üst düzey elebaşlarından Maher al-Agal’ın öldürülmesinin ABD’nin terörle mücadeledeki kararlılığının göstergesi olduğunu belirtti.

Biden, Al-Agal’ın öldürülmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün, ABD ordusunun mensupları ve istihbarat topluluğumuz DEAŞ’ın üst düzey elebaşlarından birine karşı başarılı bir hava saldırısı gerçekleştirmiştir.” ifadesine yer verdi.

DEAŞ elebaşının öldürülmesinin terör örgütünün plan, kaynak ve operasyon düzenleme kabiliyetlerini önemli miktarda azalttığına dikkati çeken Biden, “Bu operasyon, tıpkı DEAŞ liderine şubat ayında düzenlediğimiz operasyon gibi, ana vatanımızı ve dünyadaki çıkarlarımızı tehdit eden tüm teröristlere açık ve net bir mesaj gönderiyor; ABD, sizi adalet önüne getirmek için yorulmaz bir çaba içindedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Biden, söz konusu operasyonun, ABD’nin kendisine yönelik tehditleri bertaraf etmesi için sahada binlerce asker bulundurmak zorunda olmadığının bir göstergesi olduğuna işaret ederek, “Amerikan halkı adına, bu başarılı operasyonu gerçekleştiren istihbarat ve ordumuza, adanmışlıkları, profesyonellikleri ve ekip çalışmaları için teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *