Suikastin gölgesinde yapılan seçimleri Abe’nin partisi kazandı

Suikastin gölgesinde yapılan seçimleri Abe’nin partisi kazandı

Partisi LDP için seçim konuşması yaparken öldürülen eski Başbakan Abe Şinzo suikastının gölgesinde, Danışman Meclisi (Sangiin) olağan milletvekili seçimine giden Japonya’da, Liberal Demokrat Parti (LDP) sandıktan zaferle çıktı.

Kyodo News’in haberine göre, Başbakan Kişida Fumio liderliğindeki LDP ile ortağı Komeito, 125 sandalyenin 70’inden fazlasını kazandı. Böylece iktidar bloku 248 üyeli parlamento üst meclisinde çoğunluğu elinde tuttu ve 1947 Anayasası’nın gözden geçirilmesi için gereken 166 sandalyelik barajı ilk kez aştı.

LDP’nin zaferiyle Başbakan Kişida’nın, göreve geldiği 2021 seçimindeki yetkisi pekişmiş oldu. Mecliste Anayasal Demokrat Partinin (CDP) sandalye sayısı ise 20’nin altına düştü.

‘Demokrasinin temeli olan seçime meydan okundu!’

Kişida ve üst düzey parti yöneticileri, Tokyo’daki LDP merkezinde 8 Temmuz’da öldürülen Japonya’nın en uzun süre görev yapan başbakanı Abe için sessizce dua etti. Başbakan Kişida, Abe’nin öldürülmesiyle ilgili, “Demokrasinin temeli olan seçime şiddet yoluyla meydan okundu. Seçimin gerçekleşmesi büyük anlam taşıyor. Demokrasiyi korumak için çok çalışmaya devam edeceğim.” dedi.

Anayasa değişikliği planlarını ilerleteceğine söz veren Kişida, “Somut değişiklik önerisinin derlenebilmesi için anayasa üzerindeki meclis tartışmasını daha da derinleştireceğiz.” ifadesini kullandı.

Japon seçmen sandık başına gitti

Her 3 yılda bir düzenlenen ve Sangiin’deki 248 koltuğun yarısının geleceğini belirleyen seçim için Japon seçmenler dün sandık başına gitmişti. 6 yıllık dönemde görev yapmak için yarışacak milletvekili adaylarının oylaması yerel saat ile 20.00’de sona ermişti. 10 Temmuz seçimleri sonrası 2025’e kadar ulusal seçim düzenlenmeyecek.

LDP eski lideri Şinzo Abe’ye seçimler öncesi silahlı saldırı

Abe, 8 Temmuz’da, Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için Nara kentindeki Yamato-Saidaiji İstasyonu karşısındaki açık hava etkinliğinde konuşma yaptığı esnada göğsünden vurulmuştu. Saldırının ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Abe kurtarılamamıştı.

Kyodo’nun haberine göre, saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten müfettişler, Yamagami’nin, annesinin dini bir gruba bağış yaptığı için iflas ettiğini söylediğini aktardı.

Yamagami Tetsuya, Abe’yi, kin duyduğu bir grupla ilişkili olduğu düşüncesiyle öldürdüğünü öne sürdü. Japon devlet medyasında yer alan haberlere göre, polisin eylemin hemen ardından gözaltına aldığı Yamagami ifadesinde, eyleminin Abe’nin siyasi düşüncelerine karşı bir kinden kaynaklanmadığını iddia etti.

Yamagami’nin ilk olarak bu grubun liderine saldırı planladığını anlattığını kaydeden müfettişlere göre, şüpheli, Abe’nin söz konusu “grubu Japonya’da desteklediğine” inandığını söyledi.

Bu arada, Yamagami’nin, Abe’nin seçim kampanyası konuşması yapacağı yerlere önceden defalarca gittiği bilgisi paylaşıldı.

Saldırıda kullanılan el yapımı silahın 40×20 santimetre ebatında olduğunu açıklayan polis, zanlının Abe’nin programına internetten ulaştığını söylediğini aktardı.

Danışman Meclisi seçimlerinde ‘Uygur kökenli ilk aday’

Japonya’da Danışman Meclisi (Sangiin) seçimlerinde yarışan Liberal Demokrat Parti (LDP) adayı Arfiya Eri, yaşı, kariyeri ve etnik kimliğiyle öne çıkıyor. 33 yaşındaki Arfiya, AA muhabirine, seçim çalışmaları kapsamında hedeflerini anlattı.

Japonya’da doğup büyüdüğünü, Çin’deki bir Amerikan okulunda eğitim gördüğünü belirten Arfiya, ABD’deki Georgetown Üniversitesinden mezun olduğunu ve birkaç dil bildiğini söyledi.

Arfiya, önce Japonya Merkez Bankasında (BoJ) akabinde 5 yıl Birleşmiş Milletler’de (BM) görev aldığını dile getirdi. Japonya’da büyük bir partide seçim yarışına giren ilk Uygur olduğunu vurgulayan Arfiya, Japon siyasetinin çeşitliliğine katkı sunmak istediğini ifade etti.

Arfiya, Japon halkının siyasete bakışı doğrultusunda strateji yürüttüğüne işaret ederek, adaylığının açıklanmasından bir ay geçmesine rağmen Japon halkına ismini, kariyerini ve hedeflerini tanıtabilmek için çok çalıştığını anlattı.

Kadın, genç ve gurbetçi seçmene odaklandığına dikkati çeken Arfiya, “Sandıkta her türde arka plana ve kimliğe sahip aday yarışıyor. Demokratik bir ülkede Uygur başarısını ve haklarını bir Japon vatandaşı olarak vitrine çekmek muazzam bir şeref.” dedi.

Arfiya, adaylığının birçok açıdan tarihi nitelikte olduğunun altını çizerek, “Sadece Uygur olduğumdan değil en genç adayım, ayrıca bir kadın adayım, BM ve BoJ’dan geliyorum. Bu, oldukça nadir bir profil.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *