ABD, Sri Lanka’daki durumdan Rusya’yı sorumlu tuttu

ABD, Sri Lanka’daki durumdan Rusya’yı sorumlu tuttu

Endonezya’daki G20 toplantılarının ardından Tayland-Japonya turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sri Lanka’daki duruma ilişkin konuşmasında, Rusya’nın bir etken olduğunu savundu.

Bangkok’u ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir ailenin hanedanlık yönetimine esir düşüp tarihinin en büyük ekonomik krizinden geçmesi nedeniyle halk ayaklanması çıkan Sri Lanka ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, Rusya’nın bir etken olduğunu iddia etti.

Rus menşeli Sputnik’in haberine göre, Moskova tarafından yalanlanmasına rağmen Rusya’nın Ukrayna’nın tahıl ihracatını bloke ettiği iddiasında ısrar eden Blinken, bunun Sri Lanka’daki kriz ve kaosa katkıda bulunmuş olabileceğini ve bundan sonra benzer krizleri tetikleyebileceğinden korktuğunu dile getirdi. Birkaç yıldır ekonomik kriz nedeniyle açlık tehlikesinin yaşandığı Sri Lanka’daki en güncel sorun döviz bittiğinden zerre yakıt alınamaması, bu nedenle elektrik üretilememesi, dolayısıyla hiçbir çarkın dönmemesi ve en temel ihtiyaçların giderilememesi.

‘Dünya çapındaki etkileri konusunda endişeliyiz’

ABD Dışişleri Bakanı ise “Bu Rus saldırganlığının etkisini her yerde görüyoruz. Sri Lanka’daki duruma katkıda bulunmuş olabilir; dünya çapındaki etkileri konusunda endişeliyiz” dedi.

Sri Lanka’da dün devlet başkanlığı sarayını ve başbakanlık konutunu basan, ilkini havuzda yüzüp mutfakta yemek pişirir şekilde işgal eden, ikincisini ateşe veren protestocular, liderliğin resmen istifa edip iktidardan tümden gitmesine dek eylemlerine son vermemekte kararlı.

‘Gıda güvensizliğindeki artış, dünya çapında’

Bu arada Rusya’nın Ukrayna’dan 20 milyon ton tahılın çıkmasına izin vermesi çağrısını tekrarlayan Blinken, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının önemli ölçüde azdırdığı gıda güvensizliğindeki artışı, dünya çapında görüyoruz” yorumunu yaptı.

Tayland’daki gübre fiyatlarının astronomik boyutlara ulaşmasının bunun etkilerinden biri olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, “Bu özellikle Tayland gibi canlı bir tarım ülkesi için önemli bir mesele, zira gübre kıtlığında gelecek yıl tarımsal verim azalacağından fiyatların daha da yükselme potansiyeli olacaktır” diye konuştu.

Sri Lanka’da istifalar

Tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşandığı Sri Lanka’da, protestolar sürerken, Başbakan Ranil Wickremesingh’in ardından Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın da istifa kararı aldığı bildirildi.

Geniş çaplı protestoların sürdüğü Sri Lanka’da, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın istifayı kabul ettiği bildirildi. Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, yaptığı açıklamada, Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifa etmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *