Ortadoğu devletleri ile ‘entegrasyon’ görüşmesi

Ortadoğu devletleri ile ‘entegrasyon’ görüşmesi

ABD yönetimi, İran tehdidi gerekçesiyle Orta Doğu devletlerinin hava savunma sistemlerini entegre etmek üzere bölge ülkeleri ile ikili görüşmeler yaptığını duyurdu. John Kirby, İsrail’i destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Kurban bayramının ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın gelecek hafta Orta Doğu ziyaretine ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Beyaz Saray ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, masadaki konulardan birinin de İran tehdidi olduğunu ifade etti.

Kirby, masada hangi konular bulunduğuna ilişkin bilgi vermedi.

İsrail’in hava savunması bakımından bölgedeki üstünlüğünü korumaya yardımcı olmaya devam edeceklerini belirten Kirby, bunun yanı sıra hava savunma konularında iş birliği yapmak üzere bölge ülkeleri ile de görüştüklerini belirtti.

Kirby, bölge ülkelerinden İran’ın balistik füze kapasitesine yönelik kaygının gün geçtikçe arttığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bölgedeki ülkelerle ikili olarak, özellikle hava savunma yetenekleri ve hava savunmalarına yardımcı olmak için neler yapabileceğimiz hakkında konuşuyoruz ve bu ülkelerinin hava savunma kabiliyetini bir şekilde entegre edebilme fikrini araştırıyoruz. İran’ın artan tehdidiyle başa çıkmak için bu gerçekten daha etkili kapsama alanı sağlayacaktır.”

Beyaz Saray: Biden, Körfez İşbirliği Konseyi toplantısında enerji güvenliğini gündeme getirecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, video konferans üzerinden Beyaz Saray muhabirleriyle basın toplantısı düzenledi.

Biden’ın 13-16 Temmuz’da İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan’a yapacağı ziyareti değerlendiren Kirby, bu toplantıların bölgedeki sonuçlarının ABD’nin iç dinamiklerini de doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Kirby, Biden’ın Suudi Arabistan ziyareti kapsamında ülkenin Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine, “Biden, Suudi Arabistan Kralı ile ikili bir görüşme yapacak. Bu toplantıda aralarında Prens bin Selman’ın olduğu ekip de yer alacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Biden’ın bu ziyaretinde Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunu nasıl ele alacağı sorusuna doğrudan yanıt vermeyen Kirby, “İnsan hakları mevzusu önemli başlıklardan biri olacak.” dedi.

Kirby, Biden’ın bu ülkedeki ziyareti kapsamında KİK toplantısına da katılacağına işaret ederek, “Biden burada enerji güvenliği konusunu görüşmek istiyor.” diye konuştu.

ABD’nin uluslararası ilişkilerde birçok dinamiği göz önünde bulundurduğunu belirten Kirby, Suriye’de SDG adını kullanan YPG/PKK konusunda şunları söyledi:

“DEAŞ daha önce hiç görülmediği oranda yok edilmiş durumda. Ancak bu tamamen yok oldukları ve bize tehdit teşkil etmedikleri anlamına gelmez. Kesinlikle hala tehditler. Ancak SDG ile Suriye’deki iş birliğimiz, işe yarıyor.”

Kirby: Johnson’ın istifası Ukrayna’ya desteği etkilemeyecek

John Kirby, Fox News’e verdiği röportajda Johnson’ın bugün partisinin liderliğinden istifa etmesini değerlendirdi.

Ukrayna’ya yardımların, hükümetlerin başında kim olduğuna bakılmaksızın yapıldığına işaret eden Kirby, “NATO ve G7’deki her lider, Ukrayna’ya verebildikleri müddetçe yardım verme sözü verdi.” dedi.

Biden: İngiltere halkıyla özel ilişkimiz sürecek

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifasının ardından, bu ülke ile yakın iş birliğinin sürdürülmesini beklediğini bildirdi.

Biden, yazılı açıklamasında, “Birçok öncelikli konuda, tüm dünyadaki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla olduğu gibi İngiltere hükümeti ile de yakın iş birliğimizi sürdürmeyi bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Bu iş birliğine Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesinin de dahil olduğunu belirten Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den de yaptıklarının hesabının sorulması için İngiltere ile iş birliklerini sürdüreceklerini kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise günlük basın toplantısında, ABD ile İngiltere arasındaki ittifakın güçlü bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, “İngiltere halkıyla özel ilişkimiz sürecek, bu değişmeyecek.” dedi.

Biden’ın geçen hafta Madrid’deki NATO Zirvesi’nde olduğunu anımsatan Jean-Pierre, “Biden’ın basın toplantısında söylediklerini hepiniz duydunuz. NATO ülkeleri bir kez daha Ukrayna’ya yardımı sürdüreceklerini söyledi. Bu değişmeyecek.” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *