Uğur Şahin: Sonbaharda yeniden maske takabiliriz

Uğur Şahin: Sonbaharda yeniden maske takabiliriz

Biontech aşı şirketinin sahibi Özlem Türeci ve Uğur Şahin “İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü”nü almak için geldikleri İstanbul’da açıklamalarda bulundular. Uğur Şahin, “Yeni bir dalga kapıda, sonbaharda yeniden maske takmaya başlayabiliriz” uyarısında bulundu.

NTV’den Melike Şahin’in haberine göre, yeni bir corona virüs dalgası için uyrılarda bulunan Biontech aşısını üreten bilim adamı Uğur Şahin “Yeni bir dalga kapıda, sonbaharda maskeleri yeniden takmaya başlayabiliriz” dedi.

Uğur Şahin: En az 10 yıl demiştim

“İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görülen bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci İstanbul’daydı.

Corona virüs salgınıyla ilgili soruları yanıtlayan Uğur Şahin, “2020’de bana sorulduğunda, ‘Bu virüs en az 10 yıl bizimle olur.’ demiştim. Buna alışmak zorundayız. Buna karşı yapacağımız iki yol var. Bir tanesi aşıları benimsemek. Şu anda Omicron aşısına yakın frekansta olan aşılar geliştiriyoruz. Yeni aşının onayını önümüzdeki sonbahar-kış gibi almaya çalışacağız. İkincisi yeni normal olarak bunu kabul etmek zorundayız” dedi.

Yaz sonunda yeniden maskelerin takmaya başlanabileceğini söyleyen Şahin, “Çok olaylı geçmeyecek bir sonbahar ve kışın bizi beklediğini söyleyebilirim. Ama şunu da belirtmek lazım ki yeni bir dalga da kapıda ve bu dalganın zararsız olacağına dair elimizde bir garanti yok o yüzden hazırlıklı olmakta yarar var” sözleriyle uyarıda bulundu.

Özlem Türeci: 5 yıl içinde kanser aşısının uygulanacağını düşünüyoruz

Özlem Türeci de olumlu sonuçlar elde edilen kişiye özgü kanser aşılarındaki son durumu anlattı. Türeci, “Gelecekte bizim çalışmalarımız daha çok kanser, immünoterapi üzerine devam edecek. Şu anda mesela Faz-2 çalışmalarına devam ettiğimiz kişiselleştirilmiş kanser aşılarıyla ilgili bir çalışmamız var. 5 yıl içinde bu aşının kanser hastalarına uygulanabileceğini umuyoruz.” dedi.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Türeci, “İnsanın kendi bağışıklık hücrelerini taklit edebilmesini, vücudun kendi kendine savunma mekanizması geliştirmesini sağlıyoruz. Kişiselleştirilmiş aşılardan bahsettiğimizde kulağa biraz bilim kurgu gibi gelebiliyor ama  bizim teknolojimiz bunu yapabilecek güçte Özellikle pankreas kanserindeki çalışmalarımız bize tümörlerin giderilmesi konusunda çok başarılı olduğunu gösterdi” dedi.

Verem ve Sıtma aşısı da geliyor

Türeci ve Şahin tüberküloz, verem, sıtma ve HİV aşıları üzerinde çalıştıklarını, verem ve sıtma aşılarıyla ilgili klinik çalışmaların da yıl sonunda başlayacağını duyurdu.

İki bilim adamı, Biontech firması olarak Türkiye’de de bir kuruluşla birlikte çalışmalara başladıklarını ve başta akciğer kanseriyle ilgili olmak üzere Türkiye’de de aşı ve immünoterapiye yönelik bilimsel çalışmaların yürütüleceğini açıkladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *