Ekonomist Murat Muratoğlu GES sistemiyle ilgili sosyal medya paylaşımında, hükümetin faiz dememek için kırk takla attığını belirterek “Gelir Endeksli Senet adı altında % 23″ faiz veriyorlar” diye yazdı.
Döviz varlıklar yerine TL cinsi varlıklara yönelimi teşvik etmek gerekçesiyle Gelire Endeksli Senet (GES) sistemi yürürlüğe girdi. Türkiye genelinde 15-22 Haziran döneminde, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri gerçekleştirilecek. ‘GES getirileri’, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.
Murat Muratoğlu’nun Twitter hesabından yayınladığı mesajı şöyle:
“Gelir Endeksli Senet adı altında “% 23” faiz veriyorlar, Faiz dememek için 40 takla atıyorlar! DHMİ ve KEGM gibi iki işletmeyi baz almışlar. İkisinin beklenen 2022 geliri “874 milyon lira” O kadarlık mı satacaklar? Eski kaşarı alıp köşeye atsan o bile bundan çok getiri sağlar.”
Gelire Endeksli Senet uygulaması
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, halkın yatırımlarını Türk lirası cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak açıklanan GES getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.
Uygulama ile, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, halkın gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesinin önleneceği öne sürüldü.
GES’lerin kupon ödemelerinde esas alınacak beklenen hasılat payı tutarı olarak, 2022 Yılı Bütçe Kanunu’nda açıklanan 2022 yılı için toplam 874 milyon 144 bin liralık (ilgili KİT’lerden sağlanan gelir tahmini) gelir tahmini tutarı baz alınacak.
Senetlerin getirileri, talep toplama dönemini takip eden haftada, 24 Haziran Cuma gününde, yatırımcıların hesaplarına aktarılacak.
Bu ay yapılacak ihraçta Hazine tarafından belirlenen dönemsel getiri yüzde 5,32 ve yıllık bileşiği yüzde 23,04 olacak. Bu kapsamda, gelir gerçekleşmelerine göre azami yıllık bileşik getiri oranı yüzde 25,54’ü bulabilecek.
Talep toplama ilk etapta Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek.
İlgili endeks değeri asgari 95 ve azami 110 seviyesinde olabilecek. Bu kapsamda yatırımcıya ilan edilen kupon oranının asgari yüzde 95’ine denk gelen bir getiri garantisi sunulurken hasılat payları gerçekleşmelerinin projeksiyon tutarının üzerinde olması durumunda yatırımcı daha yüksek bir getiri elde edebilecek.
Diğer taraftan, senetler, mevcut vergi mevzuatına tabi olacak, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi uyarınca vergilendirilecek. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Kararıyla, ilgili Kanun maddesinde geçici madde eklenerek değişikliğe gidildiği belirtilen açıklamada, “22 Aralık 2021-31 Aralık 2022 tarihleri arasında iktisap edilen, DİBS’lerden elde edilen gelir ve kazançlara yüzde 0 stopaj oranı uygulanacaktır. Bu sebeple, 23 Eylül 2022 ve 23 Aralık 2022 tarihlerinde yapılacak kupon ödemelerinde stopaj oranı yüzde 0 olacaktır.” ifadeleri yer aldı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *