Hollandalı Bakan Ankara’da: NATO’nun temel taş olduğunu düşünüyoruz

Hollandalı Bakan Ankara’da: NATO’nun temel taş olduğunu düşünüyoruz

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Türkiye-Hollanda 9. Wittenburg Konferansı için Ankara’ya geldi, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Hoesktra, “Gerekirse NATO topraklarının her bir santimini savunabiliriz. Hollanda’nın Slovakya’daki, Litvanya’daki varlığını artırmasının nedeni de bu.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Woepke ile yaptığı görüşmelerde özellikle Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, Hollanda-Türk toplumu, terörizmle mücadele, enerji ve iklim çalışmalarında görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Hollanda ile çok yönlü, kapsamlı, köklü dostluk ilişkilerimiz var. İlişkilerimiz 4 asır öncesine dayanıyor. Ülkelerimizi birbirine yaklaştıran pek çok unsur var. 500 bini bulan Hollanda’da yaşayan Türk toplumu var. Onların entegrasyonu ve hakları konusunu bugün değerlendirdik. (Türk toplumunun) Toplumsal hayata önemli katkılarının olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Hollanda-Türk toplumunun refah ve huzuru her iki ülke için önemli ve hepimizin de sorumluluğu.”

Türkiye ve Hollanda’nın NATO kapsamındaki ilişkilerine değinen Çavuşoğlu, “Yine NATO müttefikleri olarak birbirimizin güvenliğine destek vermekle yükümlü olduğumuzu bir kere daha vurgulamak isterim. Savunma sanayisi konularında engelleri kaldırıp iş birliğini artırmak istiyoruz. Terörle mücadelemizi daha da güçlendirmek istiyoruz.” dedi.

DEAŞ Koalisyonunda Hollanda ve Kuveyt’le eş başkanlık

Çavuşoğlu, DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) çerçevesinde kurulan Yabancı Terörist Savaşçılar çalışma grubunun eş başkanlığını Hollanda ve Kuveyt’le yürüttüklerini belirtti.

Çavuşoğlu ayrıca Türkiye’nin Birleşmiş Milletler ile yaptığı çalışmalar hakkında Hollandalı mevkidaşına bilgi verdiğini ifade etti.

Hoekstra: Türkiye’nin terörle ilgili ifadelerinde haklı olduğunu düşünüyorum

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ise Türkiye’nin terörle mücadelesindeki ifadelerinde haklı olduğunu düşündüğünü belirterek, “Türkiye için bu konunun çok önem taşıdığını biliyoruz. Her ülkenin bu konuyla mücadele etme sorumluluğu var. Hollanda da bu ülkelere dahil. Bundan sonra da bu konuyla mücadelemizi sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

Ankara’da düzenlenen Wittenburg Konferansı’nın iki ülke arasındaki iş birliğini artırmak için önemli bir fırsat yarattığını belirten Hoekstra, Çavuşoğlu’yla kusursuz bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Hoekstra, iki ülke arasında en önemli ortak değerlerin başında Türk-Hollandalı toplumun olduğuna dikkat çekti.

Türkiye ile oldukça geniş bir yelpazede iş birliği yaptıklarını vurgulayan Hoekstra, göç, güvenlik ve ekonomi gibi alanları işaret ederek iki tarafın da birçok alanda iş birliğini geliştirme konusunda kararlı olduğunu belirtti. Amaçlarının ortak çalışılan alanlarda iyi olanı mükemmel seviyeye çıkarmak olduğunu ileri süren Hoekstra, görüşmede, insan hakları gibi tam anlamıyla hemfikir olmayabilecekleri konuları da kapsayan hassas konulara yer verdiklerini aktardı.

Hoekstra, jeopolitik alanda yaşanılan bu türbülanslı günlerde karşılaşılan zorluklara karşı beraber mücadele etmenin önemine dikkati çekerek, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki rolüne değindi. Hollanda Dışişleri Bakanı, “Sayın Çavuşoğlu’na ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tarafları müzakere masasına getirmekteki rollerinden ötürü teşekkür ederim.” dedi.

Finlandiya ve Norveç’in NATO üyeliği

Çavuşoğlu’yla görüşmelerindeki bir başka konu başlığının Finlandiya ve Norveç’in NATO’ya başvuru süreci olduğunu aktaran Hoekstra, bölgesel konuların önemli yer teşkil ettiğini belirtti.

Hoekstra, toplantı çıkışında Anıtkabir’i ziyaret etmeyi beklediğini kaydetti.

Hoekstra: Gerekirse NATO topraklarının her bir santimini savunabiliriz

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Türkiye-Hollanda 9. Wittenburg Konferansı için geldiği Ankara’da, temaslarının ardından Anadolu Ajansının (AA) gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Hollandalı yatırımcılar için Türkiye’nin önemini anlatan Hoekstra, Türkiye ile geniş ve derin bir ilişkiye sahip olmalarından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Hoekstra, sadece Hollanda’nın Türkiye’de değil, Türkiye’nin de Hollanda’da önemli bir iş aktörü olduğunun altını çizerek “(Halihazırda) Çok yüksek bir seviyede olmasına rağmen, farklı alanlarda daha fazla ticaret, daha fazla iş, daha fazla fırsat için potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle devam eden ticaret ve yatırım eğilimlerini sürdürmek istiyoruz.” dedi.

NATO kapsamında Hollanda’ya ait Patriot hava savunma sistemlerinin Slovakya’ya yerleştirilmesinin Hollanda’nın güvenliğini nasıl etkilediğine ilişkin soru üzerine Hoekstra, Ukrayna’daki savaşın istikrarı, güvenliği ve kıtanın barışını tehlikeye atması konusunu Bakan Çavuşoğlu ile “uzun uzadıya görüştüklerini” dile getirdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Hoekstra, Ukraynalıların ne yaptıklarına ve özgürlüklerini nasıl savunduklarına derin bir hayranlıkla baktığını belirterek şöyle devam etti:

“Ama bunun hepimiz için de yansımaları ve sonuçları var. Yapmamız gereken şeylerden biri, Hollanda’nın tüm NATO müttefikleriyle buna katkıda bulunduğunu bilmek, doğu kanadımızın yeterince sağlam olmasını sağlamaktır. Böylece gerekirse NATO topraklarının her bir santimini savunabiliriz. Hollanda’nın Slovakya’daki, Litvanya’daki varlığını artırmasının nedeni de bu. Çünkü bunun, yapmamız gereken ortak bir yükümlülük olduğunu düşünüyoruz.”

Hoekstra, Hollanda hükümetinin Ukrayna’ya Patriot sistemi verme konusunu tartışıp tartışmadığının sorulması üzerine, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki pek çok hükümetin Ukrayna’ya yardım etmeye çalıştığını belirterek “Şu anda Ukrayna’ya yardım edebileceğimiz en önemli şey askeri teçhizat. Çünkü savaş alanlarında güçlü olan bir ülke, kendini savunmayı başarırsa müzakere masasında da güçlü olacaktır. Ukraynalılardan her talep aldığımızda, özenle inceliyoruz. Genelde bunu yaparız ve stoklarımızda ne olduğuna bakarız.” dedi.

‘Almanya’dan dost ve ortaklarla neler yapabileceklerini de ele aldık’

Öte yandan Almanya’dan dost ve ortaklarla neler yapabileceklerini de ele aldıklarını kaydeden Hoekstra, “Bu NATO Genel Sekreteri’nin bir talebiydi. Rusları zaten olduğundan daha akıllı hale getirmeyelim ancak Ukrayna’ya ihtiyaç duydukları silahları sağlamaya çalışalım.” ifadesini kullandı.

Hoekstra, Hollanda’nın bu konuda Rusya’dan doğrudan bir uyarı ya da tehdit alıp almadığına ilişkin bir soru üzerine, Ukrayna’daki savaşın “tek bir ülkenin saldırganlık savaşı” olduğunu ve Rusya’nın Ukrayna’da her türlü suçu ve vahşeti yapmak için uluslararası hukuku ihlal etmeyi seçtiğini, şehirleri bombaladığını, askerleri ve sivilleri öldürdüğünü söyledi.

Rusların yaptıklarının dile getirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Hoekstra, “Bunun yanında Hollanda dahil birçok ülkenin yaptığı gibi silah, yaptırım, insani yardım, mültecileri misafir etme konularında Ukrayna’ya yardım etmemiz gerekiyor.” dedi.

Hoekstra, Slovakya’daki Patriot sistemlerinin ne kadar süre kalacağına ilişkin soruya yanıt olarak, bu konuda belirli bir zaman diliminde belirli bir taahhütte bulunduklarını dile getirdi.

Bu konuda bir sonraki aşamada neyin gerekli olduğunu zamanı gelince açıklayacaklarını kaydeden Hoekstra, “NATO ortaklarımıza yardım etme konusundaki kararlılığımız devam edecek. Çünkü NATO’nun burada temel taş olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Hoekstra ayrıca Finlandiya ve İsveç’in de katılımıyla NATO’nun genişlemesini görebilmeyi umduklarını ifade etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *