BAE: Türkiye’nin bölgesel konumunu güçlendirebilecek ilişkilere doğru hareket etmekteyiz

BAE: Türkiye’nin bölgesel konumunu güçlendirebilecek ilişkilere doğru hareket etmekteyiz

Türkiye’de bulunan BAE Dışişleri Bakanı el Nahyan, Türkiye’ye yönelik enerji, limanlar ve demiryollarına yönelik ilgileri olduğunu belirtti, “Aynı zamanda Türkiye’nin bölgesel konumunu güçlendirebilecek ilişkilere doğru hareket etmekteyiz” dedi. Çavuşoğlu da, Türkiye ile BAE arasında derin bağlar olduğunu söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid el Nahyan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu.

Önümüzdeki yıllarda birlikte çalışmaya çok önem verdiklerini ifade eden Al Nahyan, “İki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkarlara hizmet edecek ve pekiştirecek şekilde ilerlemesini önümüzdeki yıllarda bekliyoruz. Devlet Başkanımız Muhammed Bin Zayed ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ilişkilerin ilerlemesi yönünde direktifleri var. Aynı zamanda halklarımızın da ileriye yönelik teveccühleri söz konusu. Aynı zamanda Türkiye’nin bölgesel konumunu güçlendirebilecek ilişkilere doğru hareket etmekteyiz.” diye konuştu.

El Nahyan, Bakan Çavuşoğlu ile görüşmesinde Türkiye ile BAE arasındaki ticari anlaşmaları gündeme getirdiklerini, birlikte çalışarak anlaşmaları imzalamaları için iki ülkenin ekiplerine destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

‘Ticari faaliyetlerin artırılması gerekiyor’

İki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin artırılması gerektiğinin altını çizen Al Nahyan, “Aramızdaki iş birliğini global anlamda yapabiliriz. Buna gücümüz de var. Aynı zamanda kalkınma ve ticari anlamda da ekonomilerimizi daha ileriye taşımak için mutlaka gayret göstermemiz gerekiyor. İkili iş birliği çerçevesinde Türk ve BEA firmalarının önünü açmak da çok önemli.” dedi.

Türkiye ile iş birliği noktasında en fazla odaklandıkları alanlardan birinin de yenilenebilir enerji olduğunu, Çavuşoğlu ile bu konuda da görüşmeler yaptıklarını aktaran el Nahyan, “Yenilenebilir enerji ile ilgili alan da bizim için çok önemli. Sadece ticari alanda başarılı ilişkiler ve iş birlikleri değil aynı zamanda ülkelerimizin ileriye yönelik karbon azalımı ve enerji konusunda da iş birliği yapmalı ve bu hedeflere ulaşmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile BAE arasında ticaret hacminin son iki yılda yüzde 82’lik artış gösterdiğini kaydeden el Nahyan, “Ticaret hacmimizdeki bu artış teşvik edici bir konu. Ama aynı zamanda ortaya koyduğumuz bir iradenin de göstergesi. İki ülkenin bu iş birliğini artırma noktasındaki iradesi de son derece önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası ilişkilerin bazı sınamalardan geçtiğini ifade eden el Nahyan, Bakan Çavuşoğlu ile gıda güvenliği sorununa değindiklerini ve bu konuda ne gibi iş birlikleri yapabileceklerini konuştuklarını anlattı.

BAE’li firmaların Türkiye’ye yatırımlarına ilişkin soruya yanıt veren el Nahyan, bugünkü görüşmelerde bu konunun da ele alındığını, BAE şirketlerinde Türkiye’de enerji konusunda yatırım yapma eğilimi olduğunu söyledi.

‘Afrika’ya, Orta Asya’ya ve Güneydoğu Asya’ya ortaklaşa ulaşılabilir’

Yenilenebilir enerji, güneş enerjisi ve elektrik enerjisi sektörlerinin konuşulduğunu ifade eden el Nahyan, BAE’nin Masdar şirketinin Türkiye’deki bu alanda yatırım fırsatlarını yakından takip ettiğini belirtti.

Kamu kurumları ya da özel sektörle enerji alanında yatırımların yapılabileceğine işaret eden el Nahyan, “Bu da enerjiyi daha ucuza mal etmek için önemli. Bu firmamızın (Masdar) özellikle global anlamda güneş enerjisinden maksimum istifade edebileceğimiz çalışmaları söz konusu.” diye konuştu.

El Nahyan, BAE’li firmaların Türkiye’de enerjinin yanı sıra çeşitli mallar, demir yolu ve turizm fırsatlarıyla da ilgilendiğini belirterek, “Türkiye büyük bir ülke gerçekten ve çok fazla potansiyeli olan bir ülke. Turizm konusu da çok aktif bir sektör. Eğer bunu değerlendirecek olursak ileriki zamanlarda aramızdaki ilişkilerin bu yönünün pekişmesi için fırsatlar arayacağız.” dedi.

Sağlık turizmi ve ilaç üretimi alanlarında iş birliğinin Kovid-19’la birlikte gündeme geldiğine de vurgu yapan el Nahyan, “Sadece Türkiye’de değil Türkiye’yle birlikte başka ülkelerde iş birliği yapma konusu da çok önemli bizim için. Bu Afrika da olabilir Orta Asya da ya da Güneydoğu Asya da olabilir. Zira bu bölgeler Türkiye’ye ve BAE’ye de büyük saygı gösterilen yerler. Bunun için ilişkilerimizi o bölgelere gitmek için iyi şekilde pekiştirmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: Türkiye ile BAE arasında derin bağlar var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, el Nahyan ile İstanbul’da gerçekleştirdikleri ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ile BAE arasında derin tarihi, kültürel, beşeri bağlar bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, bunun üzerine her alanda ilişkileri geliştirme konusunda güçlü iradelerinin bulunduğunu söyledi.

Geçen yıldan bu yana yapılan karşılıklı ziyaretlerle bu iradeyi bir kez vurguladıklarını ortaya dile getiren Çavuşoğlu, “İlişkilerimizde yeni bir döneme geçtik.” dedi.

Türkiye ile BAE arasındaki karşılıklı ziyaretlere değinen Çavuşoğlu, bu ziyaretlerde iki devlet arasındaki ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirme imkanı olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, el Nahyan ile bugün yaptıkları görüşmede ticaret, teknoloji, finans, ulaştırma dahil pek çok alanda BAE ile Türkiye arasında kat edilen mesafeyi gözden geçirdiklerini, gelecek dönemdeki atılabilecek adımları ele aldıklarını ifade etti.

Türkiye ile BAE arasında gelecek dönemde atılacak adımlara ilişkin hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Tüm kurumlarımızla birlikte ilişkilerimizi ticaretten tarıma, savunma sanayiden sağlık ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilerletmek için çalışıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye ile BAE arasındaki ikili ticaret hacmine de değinen Çavuşoğlu, “BAE, Körfez bölgesinde en büyük ticaret ortağımız. İkili ticaret hacminde 2021’de 8 milyar dolara yaklaştık. Ulaştığımız bu rakam geleceğe yönelik bizleri daha da umutlandırdı. 10 milyar hedefine kolayca ulaşacağız. En az 15 milyar dolarlık bir yeni bir ticaret hacmi hedefi koymamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye ile BAE’nin karşılıklı yatırımlar, ortak teknoloji fonu gibi adımlarla yüksek teknoloji alanında dünyada etkili bir güç birliğine gideceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Türk yatırımcıların BAE’deki yatırımlarını artırmak için çaba sarf ettiğini belirterek, Türkiye’de de BAE’nin yatırımlarının arttığına dikkati çekti.

Türk müteahhitlerin geçmişte BAE’de çok önemli projeleri hayata geçirdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, “İlişkilerimizde açılan yeni sayfayla beraber, müteahhitlik firmalarımızın tekrar geri dönmeye başladığını gördük. Ama bizim özellikle üçüncü ülkelerle de iş birliği yapmamız gerekiyor. Afrika’da nasıl iş birliği yapabileceğimizi görüştük ve firmalarımızı üçüncü ülkelerde iş birliği yapmaları konusunda teşvik edeceğiz.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, iki ülkenin, Körfez’i Avrupa’ya bağlayacak çok önemli ulaştırma projeleri üzerinde çalıştığını belirterek, “Irak üzerinden gelecek demiryolu ve karayolu projesi. İlgili kurumlarımız bu konuda görüşmelerini devam ettiriyorlar.” dedi.

İki ülkenin, kapsamlı ticaret anlaşması imzalaması konusundaki mutabık kaldığına vurgu yapan Çavuşoğlu, “Bu yıl bitmeden bu anlaşmayı da imzalamak istiyoruz. Yani serbest ticaret anlaşması anlamına gelecek.” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, BAE’nin Hindistan’la imzaladığı ticaret anlaşmasını 88 günde tamamladığını hatırlatarak, “Biz de bundan esinlenerek, ilham alarak en kısa sürede müzakereleri tamamlamak istiyoruz. Her iki ülkenin ekonomisi için yararlı olacaktır.” diye konuştu.

‘Her iki devlet de yoğun bir şekilde çalışıyor’

İki devletin, ilişkilerin her alanda çok daha iyi noktaya gelebilmesi için sadece ziyaretlerde bulunmadığını, yoğun bir şekilde çalıştığını söyleyen Çavuşoğlu, gelecek süreçte ziyaretlerin devam edeceğini ve iş birliğinin güçleneceğini belirtti.

Çavuşoğlu, son dönemdeki diplomatik temaslarına ilişkin bir soru üzerine, “Hepimizin ortak amacı, geçmişte ayrılıklar oldu, görüş ayrılıkları oldu, farklı konumlarda olduk. Ama bunların bir faydasının olmadığını da hep birlikte gördük. Kendi aramızdaki bölünmelerin kimseye bir faydası yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna savaşının, dayanışmaya, birlik ve beraberliğe her zamankinden fazla ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, “Gıda güvenliği olsun, enerji sıkıntıları olsun… Bunlar hep dayanışmayla aşılabilecek konular. O nedenle biz daha önce görüş ayrılığı içinde olduğumuz tüm ülkelerle ilişkilerimizi azami bir şekilde normalleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Tabii bu çabalar karşılıklı.” dedi.

‘İsrail’e ziyaretimiz faydalı oldu’

İsrail’e ziyaretinin de bu anlamda faydalı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin İsrail’le görüş ayrılığı içinde olduğu konulara da dikkati çekti. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Kudüs’ün, Mescid-i Aksa’nın statüsü hepimiz için kırmızı çizgidir. Sonuçta bu konuda görüş ayrılığımız var ama ramazan ayında gördük ki, diyaloğun da faydası var. Bu diyaloğu sürdüreceğiz. Diğer taraftan farklı ülkelerle de görüş ayrılığı içinde olabiliriz. Her görüş ayrılığı içinde olan ülkeyle ilişkileri kesmek de doğru bir yaklaşım değil. Bu anlayış herkeste var, karşılıklı var. Filistin meselesinde de Filistinli kardeşlerimizin mesajlarını İsrail tarafına çok açık şekilde ilettik. Kendi aralarında diyalogun tesis edilmesinin önemini de vurguladık.”

Mısır, Libya, Yemen ve Suudi Arabistan konuları

Libya ve Yemen olmak üzere bölgesel konulara da değinen Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“Mısır ile de önümüzdeki süreçte inşallah daha ileri adımları da atarız. Bunları da değerlendirdik. Libya konusunda görüş ayrılıkları vardı, şimdi hepimiz Libya’nın istikrarı için birlikte çaba sarf ediyoruz. Yemen’de sorunlar var, terör saldırıları oldu. Biz dayanışmamızı hem Suudi Arabistan ile hem de BAE ile gösterdik. Teröre karşı da birlikte mücadele etmemiz lazım. Türkiye olarak tutumuz gayet açık. Sonuçta bu doğrultuda birlikte çalışmaya, birlikte adım atmaya devam edeceğiz. Bu hepimizin yararına, kendi halklarımızın yararına. Tüm Müslümanların da yararına. Bölgenin istikrarı bakımından, barışı bakımdan da önemlidir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *