Pakistan’da 123 milletvekili istifa etti, İmran Han zamanlama hatası yaptı!

Pakistan’da 123 milletvekili istifa etti, İmran Han zamanlama hatası yaptı!

Pakistan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Kasım Suri, eski Başbakan İmran Han dahil olmak üzere Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketinden (PTI) 123 milletvekilinin istifasının kabul edildiğini bildirdi. New York Times muhabiri, bu hamlenin güven oylaması önergesi verilmeden önce yapılsaydı anlamlı olacağını söyledi.

Ulusal basındaki haberlere göre, Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Suri, PTI lideri Han ve milletvekillerinin istifasıyla ilgili kararını bugün verdi. Suri, eski Başbakan Han dahil olmak üzere 123 PTI milletvekilinin istifalarının kabul edildiğini belirtti.

İmran Han, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD tarafından suçluların iktidara getirilmesi için başlatılan rejim değişikliği ve egemen Pakistan için kesin duruşları sebebiyle istifa eden milletvekillerine teşekkür etti.

Han’ın istifa kararına yorumlar

Siyasi Analist ve Gazeteci Habib Ekrem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “PTI, yeni hükümetin yabancı komplo ile geldiğine dair bir anlatıya sahip. Bu nedenle parlamentoda kalarak yeni hükümeti meşrulaştırmak istemiyorlar.” dedi.

Ekrem, eski Başbakan Han’ın ve partisinin 2014’te eski Başbakan Navaz Şerif döneminde de Meclis’ten istifa ettiğini ancak meclis başkanlığının bu istifaları kabul etmediğini anımsatarak, PTI’nın istifa girişimini ve düzenlediği protestoları Han’ın baskı oluşturmak amacıyla kendisine özgü bir stratejisi olarak nitelendirdi.

New York Times Pakistan Muhabiri Salman Masood ise toplu istifaları Han’ın geç bir hamlesi olarak yorumlayarak, “Güven oylaması önergesi verilmeden önce Meclis feshedilip yeni seçim çağrısı yapılsaydı daha anlamlı bir siyasi hamle olurdu.” değerlendirmesini yaptı.

Masood, Han’ın şimdiki istifa hamlesiyle erken seçime gitmek istediğini belirterek, “Bu amaca ulaşmak için de siyasi mitingler ve protestolarla sivil hükümete ve orduya baskıyı hedefliyor. Bu protestoların rakiplerine boyun eğdireceğini planlıyor olmalı.” dedi.

İmran Han hükümeti düşürüldü

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, Meclis’te 11 Nisan’da düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçildi.

Mecliste aynı gün yapılan güvensizlik oylamasında, Başbakan İmran Han’ın hükümeti ise, salt çoğunluk olan 172’nin üzerinde 174 “hayır” oyu aldı. İmran Han, Pakistan’da güvensizlik oylamasıyla görevinden alınan ilk Başbakan oldu. Pakistan Ulusal Meclisi 342 milletvekilinden oluşuyor ve Başbakan Han’ın görevden alınması için en az 172 oy gerekiyordu.

İmran Han’ın Pakistan Adalet Hareketi Partisi’nden (PTI) eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, oylama başlamadan önce yaptığı açıklamada, bugün ulusun önünde kölelik ve kendine saygı olarak iki yol bulunduğunu vurgulayarak, seçimi boykot edip toplu olarak istifa ettiklerini söylemişti. Kureyşi’nin açıklamasının ardından 120’nin üzerinde PTI milletvekili meclisten ayrılmıştı. Meclisten çıkan vekiller, “ithal hükümete” karşı sokaklara ineceklerini belirtmişti.

Pakistan’ın yeni Başbakanı: Şahbaz Şerif

Eski Başbakan İmran Han’ın görevden alınmasının ardından Mecliste gerçekleştirilen seçimde, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şerif, 174 oy ile Pakistan’ın 23. Başbakanı seçildi. Eski Başbakan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, İmran Han’ın görevden düşürülme girişiminde öncü rol oynadı.

Ülkenin siyasi tarihinde önemli yeri olan Şerif ailesi, sıklıkla yolsuzluklarla suçlandı. Navaz Şerif, Navaz Şerif’in kızı Meryem Navaz ve damadı Muhammed Safdar Avan, Şahbaz Şerif, Şahbaz Şerif’in iki oğlu Süleyman ve Hamza Şerif çok sayıda yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Bununla birlikte aile, yolsuzluk iddialarını reddederek iç siyasetteki hesaplar nedeniyle komploya maruz kaldıklarını savundu.

İmran Han döneminde, Eylül 2020’de kara para aklama ve yolsuzluk davaları sebebiyle tutuklanan Şahbaz Şerif, Nisan 2021’de kefaletle serbest bırakıldı.

Hakkındaki davalar sebebiyle 10 ay cezaevinde yatan Navaz Şerif ise Kasım 2019’da sağlık sorunları nedeniyle tedavi görmesi için 2 aylığına serbest bırakıldı. Bu kararın ardından Kasım 2019’da tedavi için İngiltere’ye giden eski Başbakan Navaz Şerif, hala Londra’da bulunuyor. İslamabad Yüksek Mahkemesi, 2 Aralık 2020’de yolsuzlukla yargılandığı davalara katılmayan eski Başbakan Şerif’i “adalet kaçağı” ilan etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *