’65 yaşını geçmiş olanlar bu yıl hacca gidemeyecek’

’65 yaşını geçmiş olanlar bu yıl hacca gidemeyecek’

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Suudi Arabistan’ın bu yıl hac ibadeti için ülke içinden ve dışından toplam bir milyon ziyaretçiyi kabul edeceğini, ancak Türkiye’ye ayrılacak kontenjanla ilgili detayların gelecek haftalarda açıklanacağını, 65 yaşını geçmiş olanların da bu yıl hacca gidemeyeceklerini duyurdu.

Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen iftar programında, basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Konuşmasında “Diyanet İşleri Başkanlığımızın varlık sebebi ve anayasal görevi, İslam’ın evrensel mesajları, ilkeleri ve ölçüleri hususunda toplumu aydınlatmak ve insanımıza rehberlik etmektir.” ifadesini kullanan Başkan Erbaş şöyle devam etti:

“Bugün Başkanlığımız, özellikle sosyal yardım alanında hizmet yelpazesini ülkemiz sınırlarını aşan bir boyuta taşımıştır. Başta gönül coğrafyamız olmak üzere dünyanın her yerine milletimizin yardım elini ulaştırarak insanlığın vicdanı olmaya gayret etmektedir. İyiliği yeryüzüne egemen kılma ülküsüyle yola çıkan Türkiye Diyanet Vakfımızla birlikte “Kardeşliğimiz Zekâtla Bereketlensin Beklenen Sensin” temasıyla bir proje yürütüyoruz. Duası ve umudu Türkiye olan kardeşlerimizle kucaklaşıp gönül köprüleri kuruyoruz. Milletimizin desteği ve hamiyetperverliğiyle bu yıl Ramazan ayı boyunca yurt içinde 81 il ve tüm ilçelerde, yurt dışında ise 83 ülke 273 bölgede Ramazan’ın manevi iklimini yaşatmanın gayreti içerisindeyiz. Alışveriş kartından kumanyaya, gıda paketinden kıyafete, su kuyusundan sığınma evine varıncaya kadar birçok alanda ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıyoruz. Bu çalışmalarımız artarak devam edecektir. Milletimizin şefkat ve merhamet elini, büyük bir sorumluluk, hassasiyet ve şeffaflıkla, yurt içi ve yurt dışında ihtiyacı olan insanlara buluşturmaya devam edeceğiz.”

‘Diyanet İşleri Başkanlığı, ülke ve millet için bir avantaj’

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erbaş, sosyal medyada, dini konularla ilgili hatalı görüş belirtilmesinin önlenmesiyle ilgili neler yapıldığına ilişkin bir soru üzerine, bu tür konuların Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’ndaki çeşitli komisyonlarda değerlendirildiğini ve doğru bilginin kamuoyuyla paylaşıldığını söyledi.

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının ülke ve millet için bir avantaj olduğunu savunarak, “Dün, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanımız ile konuşurken, çok sevindirici bir bilgi verdi bana. ‘Hocam, Ramazan öncesi her gün 2 bin 500 soru sorulurken, Ramazanda günde 10 bin soru geliyor bize.’ dedi. Bu müthiş bir rakam. Bu, milletimizin Diyanet İşleri Başkanlığına teveccühünün ne kadar yüksek olduğunu gösterir.” dedi.

Suudi Arabistan ne kadar kontenjan verecek?

Bu yılki hac için Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye ne kadar kontenjan vereceği ile ilgili soruyu yanıtlayan Başkan Erbaş, Suudi Arabistan’ın bu yıl hac ibadeti için ülke içinden ve dışından toplam bir milyon ziyaretçiyi kabul edeceğini, ancak detaylarının gelecek haftalarda açıklanacağını duyurduğunu hatırlattı.

Başkan Erbaş, Türkiye’nin hac kontenjanını Suudi Arabistan’ın açıklayacağını belirterek, “Daha önce, en son hacca götürdüğümüz miktarın hiç olmazsa yarısı olur diye tahmin ediyorum ama bu benim umudum, arzum. Net rakamı Suudi Arabistan açıklayacak.” diye konuştu.

65 yaş üstü bu yıl hacca gidemeyecek

İki yıldır hac için bekleyenlerin bulunduğunun hatırlatılması ve bu yıl kura yönteminin nasıl yapılcağına ilişkin soruya karşılık Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“2020’de hacca götüreceğimiz vatandaşlarımızın kuralarını çekmiştik. O kurada 84 bin vatandaşımızın kurasını çektik. Yani hazır bekleyen şu anda 84 bin kardeşimiz var. Bu 84 binden ilk 30 bini ya da 40 bini hacca gönderme imkanı bulmuş olacağız. Yalnız şöyle bir şey var, 65 yaşını geçmiş olanlar bu yıl hacca gidemeyecekler. Böyle bir üzüntülü karar var maalesef. Suudi Arabistan’ın almış olduğu kararda, bir milyon hacı alınacak ama Kovid-19 nedeniyle bir milyonun içinde 65 yaşını geçenler olmayacak.”

Umre ücreti ne olacak?

Umre ziyaretlerine ilişkin Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er Rabia ile üç hafta önce görüştüklerini hatırlatan Ali Erbaş, Rabia’ya Türkiye’de Kovid-19 vaka sayılarının çok düştüğünü ve umreye gitmek isteyen vatandaşların bulunduğunu söylediğini aktardı.

Erbaş, isteyenlerin bundan sonra umreye gidebileceğini belirterek, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak umre turlarını Ramazan sonrası için planlamaya başladık. Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulunun yapacağı toplantıda, umre ücretini netleştireceğiz. Umrede yaş sınırı yok.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *