TRT’nin hedefinde Fransızca konuşulan ülkeler var

TRT’nin hedefinde Fransızca konuşulan ülkeler var

TRT, Fransızca yayın yapacak “TRT Français” adlı yeni bir dijital haber platformu kurdu. Platform, dünya çapında Fransızca konuşulan ülkelerin izleyici kitlesine ulaşmayı hedefliyor. Fransızcanın en yoğun kullanıldığı bölge ise 31 ülke ile Afrika kıtası.

TRT’nin küresel çapta genişleme planı

TRT Kurumundan yapılan açıklamaya göre, küresel çapta genişleme planının bir parçası olan uluslararası yayın kuruluşlarıyla Türkiye’nin sesinin dünyaya duyurulmasını hedefleyen kurum, TRT World, TRT Arapça, TRT Rusça ve TRT Almanca’dan sonra kurduğu yeni dijital haber platformu TRT Français dün yayın hayatına başladı.

“Trtfrancais.com” adresinden siyaset, ekonomi, kültür, yaşama dair haber ve içerikler yayımlayacak yeni dijital haber platformu, dünya çapında Fransızca konuşulan 28 ülkeye yayılmış geniş bir takipçi kitlesine ulaşmayı hedefliyor. Kanal, 7/24 dijital gazetecilik hizmeti sunacak.

Platformun, son dakika haberlerinden fikir yazılarına, röportajlardan videolara kadar yayımlayacağı farklı içerikleriyle tüm dünyada Fransızca konuşan takipçilerini hızlı, doğru ve şeffaf gazetecilikle tanıştırmayı amaçladığı bildirildi.

TRT Genel Müdürü Sobacı’dan ‘Dış dünya hakkında derin bir bakış açısı’ vurgusu

Açıklamada görüşlerine yer verilen TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı “Diğer uluslararası platformlarımız gibi TRT Français de yalnızca tarafsızlık ve adalet ilkelerini gözeterek, takipçilerine dış dünya hakkında derin bir bakış açısı kazandıran gazeteciliğin peşinden gidecektir. Küresel çapta takipçilerimizi merkezinde tutacağımız haberleri sizlere en dengeli şekilde ulaştırmayı sürdüreceğiz. Bir kamu yayıncısı olarak, güvenilir bilgi ve ilham verici içeriklerle takipçilerimize güç vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Haberleşme araçlarının sayısının artmasıyla yanıltıcı ve taraflı haberlerde artış yaşandığını belirten Genel Müdür Sobacı, “Özellikle yurt dışında Türkiye’ye karşı yürütülen dezenformasyon ve karalama faaliyetlerine karşı doğru, güvenilir, sağlam bilgi kaynaklarına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuluyor. TRT Français, bu ihtiyacı gidermek için doğru zamanda yayın hayatına başlıyor. Yolu açık olsun.” ifadelerini kullandı.

Genel Müdür Yardımcısı Tanrıverdi: Ana akım medyada yer bulamayan grupları yansıtacağız

Uluslararası yayınlardan sorumlu TRT Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Tanrıverdi ise yeni platformun titiz, gerçeklere dayalı gazetecilik hizmetiyle ana akım medyada yer bulamayan grupların sesini objektif bakış açısıyla yansıtacağını, dünyayı şekillendiren tüm önemli olaylara ilişkin dürüst bir girişim olacağını savundu.

Tanrıverdi, niyetlerinin gerçekleri ortaya koymak olduğunu, bu amaçla dünya genelinde ana dili Fransızca olan 76 milyon kişi ile Fransızca konuşan 274 milyon takipçiye hizmet vermeyi amaçladıklarını vurguladı.

TRT’nin diğer uluslararası platformları gibi TRT Français de “trtfrancais.com” adresli web sitesi haricinde YouTube, Facebook, Twitter ve Instagram gibi diğer ağlarda içerik yayımlayacak.

İletişim Başkanı Altun: Zamanımızın en acil ve yakıcı sorunlarının daha iyi anlaşılmasını sağlayacak

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, TRT’nin Fransızca dijital haber platformu “TRT Français”in yayına başlaması ile ilgili olarak Twitter hesabından yayınladığı mesajda bu girişimin öneminden söz etti.

Altun, mesajında, “TRT Fransızca, yayıncılık tarihinde önemli bir kilometre taşı olacak. Bu platformun, Fransızca dilinde birinci sınıf habercilik için bir zemin teşkil edeceğine, zamanımızın en acil ve yakıcı sorunlarının, hikayelerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fransızca konuşulan ülkeler hangileri?

Fransızcanın yoğun olarak konuşulduğu ülke eski Fransız sömürgelerinin bulunduğu Afrika kıtasında bu dili konuşan ülke sayısı 31’dir. Afrika’da 100 milyondan fazla insanın konuştuğu Fransızcayı dünya üzerinde ise 250 milyondan fazla kişi konuşmaktadır. Birçok ülkede resmi dil olarak kabul edilen Fransızca, ABD ve Kanada’da bazı eyaletlerde, bazı Güney Pasifik ülkelerinde ve Avrupa’da Belçika gibi ülkelerde kullanılmaktadır.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *