Kürşad Atalar: İslamcılık bir duraklama dönemi yaşıyor

Kürşad Atalar: İslamcılık bir duraklama dönemi yaşıyor

İktibas Youtube kanalında dün gece gerçekleştirilen canlı yayında Dr. M. Kürşad Atalar, “İslamcılık” kavramının doğuşundan itibaren gelişme sürecini değerlendirdi, kavramın ideolojik yönüne değindi.

Doğuşundan itibaren İslamcılığın yükseliş trendini sürdürdüğünü belirten Atalar, geldiğimiz noktada ise bir duraklama dönemi yaşandığını belirtti. Bilgi anlamında gelişmenin devam ettiğini ve bu nedenle duraklamanın da gerileme olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Atalar, İslam’ı hayat nizamı olarak kabul eden ‘ideolojik’ bir akımın adı olarak İslamcılığın bugüne kadar yaklaşık 150 seneyi devirdiğini anlattı.

İslamcılığın durumuna ilişkin olarak İran’da, Pakistan’da ya da Mısır’da da benzer bir durumun söz konusu olduğuna dikkat çeken Atalar, 1976’da yazılan ‘İslam siyasete dönüyor’ başlıklı makaleden yaklaşık 30 sene sonra 2004’te Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)’nin konuşulmaya başlandığını, daha Müslümanların toplam bilgi hasılasının dönüşümü sağlayacak düzeyde olmamasına karşın Batı’nın önlem almak zorunda hissettiğini vurguladı. Türkiye’nin siyasetinde de bunun yansımalarının görüldüğünü ifade etti.

Konuşmasının son bölümünde İslamcılık kavramının kullanımına ilişkin tartışmalara da değinen Kürşad Atalar’ın konuşmasının tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *