İsrail’de bir haftada üçüncü silahlı saldırı

İsrail’de bir haftada üçüncü silahlı saldırı

Siyonist işgalci İsrail’in Beni Barak kentinde düzenlenen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre 5 yahudinin öldürüldüğü bildirildi. Bu, ülkede bir hafta içinde düzenlenen üçüncü saldırı oldu.

İsrail polisinden yapılan açıklamaya göre Tel Aviv’in doğusundaki Beni Barak kentinde silahlı saldırı düzenlendi. İlk bilgilere göre saldırıda 5 İsrailli hayatını kaybetti. Açıklamada, Beni Barak’ta “bir teröristin otomatik tüfekle sokakta sivillere ateş açtığı, ardından başka bir caddeye geçerek orada da sivilleri hedef aldığı” ifade edildi.

Saldırganın, güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildiği kaydedildi. Açıklamada saldırganın veya kurbanların kimliğine ilişkin ise ayrıntıya yer verilmedi. Olayın ardından Beni Barak kentine çok sayıda güvenlik gücü ve sağlık ekibi sevk edildi.

İsrail basını, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, saldırganın, işgal altındaki Batı Şeria’nin Cenin kentine bağlı Yabed beldesi sakini olduğunu belirtmişti.

İsrail Başbakanından yazılı açıklama

Siyonist İsrail Başbakanı Naftali Bennett, başkent Tel Aviv’in doğusundaki Beni Barak kentinde biri polis 5 İsraillinin ölümüne yol açan saldırının ardından yayınladığı görüntülü mesajda İsraillilere seslendi. Bennett, “İsrail vatandaşları; zor günlerden geçiyoruz. Şu anda yeni bir terör dalgasıyla karşı karşıyayız.” dedi.

İsrail’in, “Duvarların Muhafızları Operasyonu” adı altında, 10-21 Mayıs 2021 tarihleri arasında Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıları hatırlatan İsrail Başbakanı, “Tanık olduğumuz terör ve şiddet (şimdiki saldırıların) ilk işaretiydi.” diye konuştu. Bennett, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu (saldırılar), güvenlik teşkilatının yaratıcı olmasını, kendimizi yeni tehdide adapte etmemizi ve bazen örgütsel bağlantısı olmadan yalnız hareket eden bireyler hakkındaki uyarı işaretlerini önceden okumamızı ve terörü daha gerçekleşmeden engellemek için sahada kontrolü elimizde bulundurmamızı gerektiren; İsrail ordusu, İç Güvenlik Servisi Şin-Bet ve İsrail polisi için büyük ve karmaşık bir meydan okumadır.

İsrail vatandaşları; (saldırıda ölenlerin) ailelerinin büyük acısına birlikte ortak olmamızı rica ediyor ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Hepimiz birbirimizden sorumluyuz. Hepimiz sorumlu ve tetikte olmalıyız.”

İsrail Başbakanı, son günlerde art arda meydana gelen silahlı saldırı olaylarında saldırganları ateş açarak öldüren “sivillerin ve polislerin yanında olduğunu” vurgulayarak, şöyle dedi:

“(Onların) Bazılarıyla görüştüm ve hepimiz adına teşekkür ettim. Bunlar, cesaretleri sayesinde hayat kurtaran İsrail kahramanlarıdır.

Zorlu bir dönemle karşı karşıyayız. Siyonizm’in başlangıcından beri terörle mücadele konusunda tecrübemiz var. Bizi o zaman da yıldıramadılar, şimdi de yıldıramazlar. İsrail vatandaşları; bu sefer de kazanacağız.”

Cenin’de İsrail askerlerinin baskınları

Öte yandan, Filistin medyasında yer alan haberlere göre, İsrail askerlerinden kalabalık bir birlik, Cenin’in güneybatısındaki Yabed beldesine girdi. Askerler, dün akşam Beni Barak’ta 5 İsrailliyi öldüren Ziya Hamaraşe’nin (27) ailesinin evinin de aralarında olduğu birçok eve baskın düzenledi.

Filistinli haber sitelerinde, beldeye gelen İsrail askeri araçlarının ve Hamaraşe’nin ailesinin evinin çatısındaki askerlerin fotoğrafları yer aldı.

İsrail’de üst üste silahlı saldırılar

Bu, İsrail’de bir hafta içinde düzenlenen üçüncü saldırı oldu. Ülkenin güneyindeki Birusseba kentinde 22 Mart’ta düzenlenen bıçaklı saldırıda 4 İsrailli hayatını kaybetmişti. Saldırganın DEAŞ sempatizanı olduğu ve daha önce “güvenlikle ilişkili” suçlardan hapis yattığı belirtilmişti.

Hadera şehrinde ise 27 Mart akşamı iki saldırganın açtığı ateş sonucu 2 polis ölmüş, 3 polis yaralanmıştı. İsrail polislerini hedef alan saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlenmişti.

İsrail ordusu, Batı Şeria’ya takviye kuvvetler yolluyor

İsrail ordusu, Beni Barak kentindeki saldırının ardından Filistinlilerden sızma ihtimaline karşı Batı Şeria’ya takviye güçler göndereceğini duyurdu.

Siyonist işgalci İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, orduyla yaptığı değerlendirmenin ardından İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi, Yeşil Hat yakınındaki bölge, Kudüs ve mahalleleri, büyük Yahudi yerleşim bölgelerine ve Batı Şeria’ya takviye güçler gönderilmesi talimatı verdi. İsrail içlerine Filistinlilerin sızmasını engellemek amacıyla görev yapacak takviye kuvvet sayısının 4 tabur asker olduğu kaydedildi.

Yahudi yerleşimcilerin Hıristiyanların tarihi otelini ele geçirdi

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimcilerin siyonist İsrail polisi eşliğinde tarihi Petra Oteli’nin bir kısmını ele geçirmesi, diplomatların da katıldığı bir toplantıyla protesto edildi. Doğu Kudüs’teki Petra Oteli’nde düzenlenen protestoya, Avrupalı diplomatların yanı sıra Türkiye’nin Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Ahmet Rıza Demirer de katıldı. Protestoya katılan Filistinliler ile Kudüs’teki kiliselerin temsilcileri, Yahudi yerleşimcilerin Petra Oteli’nin ele geçirdikleri kısmından çıkarılmasını talep etti.

Kiliseden tepki

Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi Patriği 3. Theophilos, burada yaptığı açıklamada, “Maalesef, aşırılık yanlılarının (Ateret Cohanim) yasa dışı faaliyetlerini biz ve diğer kiliselerin temsilcileri defalarca uyardık. Suç işleyen bu grup, hukukun üstündeymiş gibi davranıyor.” dedi. Patrik 3. Theophilos, “İsrailli aşırılık yanlıları, sevgili kadim şehrimiz Kudüs’ü hedef alıyor ve ele geçiriyor. Yasa dışı ve tehlikeli icraatlarını herkese dayatıyor.” şeklinde konuştu.

Kudüs’teki Rum Ortodoks Patrikhanesine ait tarihi Petra Oteli’nin Filistinli bir aileye kiralanan kısmı, 27 Mart akşamı Yahudi yerleşimcilerce ele geçirilmişti.

Mahkemeden yahudiler lehine kararlar

Fanatik yahudiler tarafından yönetilen Ateret Cohanim Derneği, Doğu Kudüs’te Filistinlilerin nesillerdir yaşadığı evlerin, yahudilere ait olduğunu iddia ederek sık sık Filistinlileri mahkemeye veriyor. İsrail mahkemeleri ise genellikle Ateret Cohanim lehinde karar vererek işgali ve yasa dışı yerleşimi meşrulaştırıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *