BAE, Bahreyn ve Fas’ın ziyareti İsrail’i memnun etti

BAE, Bahreyn ve Fas’ın ziyareti İsrail’i memnun etti

Siyonist işgalci İsrail’in başbakanı Bennett, haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail’in ilk kez ABD, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Fas dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenecek bir zirveye ev sahipliği yapmasına ilişkin ‘mutluluğunu’ dile getirdi.

Necef’te düzenlenecek zirveye ilişkin “çok şen ve dokunaklı bir gün” ifadesini kullanan Bennett, “Orta Doğu’nun ılımlı devletlerini birbirine bağlamak için birkaç yıldır var olan bu ilişkilere hepimiz daha fazla siyasi, ekonomik ve güvenlik içeriği yerleştirdik.” şeklinde konuştu.

Bennett, “Arap dünyası barış ve iş birliğinden yana olduğumuzu anlamaya başladı.” iddiasında bulundu. İran konusuna da değinen Bennett, ABD’nin İran Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesinden çıkarma fikrinin “sadece İsrail için değil, çok endişe verici” olduğunu söyleyerek, “Yine de bunun olmayacağını umuyoruz ve üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

İsrail’in ev sahipliğinde 28 Mart’ta düzenlenecek Necef Zirvesi’ne ABD, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas ve Bahreyn dışişleri bakanları katılıyor.

‘İsrail’e hoş geldiniz’

Bennet, zirveyle ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da “Mısır, BAE, Fas ve Bahreyn dışişleri bakanları – İsrail’e hoş geldiniz!” ifadelerini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile ABD, Mısır, Fas, BAE ve Bahreyn dışişleri bakanları 27-28 Mart’ta İsrail’de bir araya gelecek.

İsrail’in ev sahipliğinde düzenlenecek “Necef Zirvesi” kapsamında Kudüs’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafından kabul edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığından 24 Mart’ta yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Blinken’ın 26-30 Mart’ta İsrail, Batı Şeria, Fas ve Cezayir’e seyahat edeceği duyurulmuştu.

Blinken’ın ziyaretleri kapsamında, İran ile nükleer anlaşma başta olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Filistin meselesi ve İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme dahil birçok bölgesel konu hakkında temaslarda bulunacağı belirtilmişti.

Bennett: ABD’nin niyetinden endişeliyiz

“Necef Zirvesi” kapsamında Kudüs’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’le görüşen Bennet, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada ise, “Bugün tarihi bir gün. İsrail ve ABD ile birlikte Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas ve Bahreyn dışişleri bakanlarının bu önemli vesileyle İsrail’in güneyindeki Sde Boker’de bir araya geleceği Negev Zirvesi’ne burada, İsrail’de ev sahipliği yapıyoruz.” dedi.

Bazı Arap ülkelerinin İsrail’le normalleşme anlaşmalarına varmalarından övgüyle söz eden Bennett, “Orta Doğu değişiyor ve iyiye doğru değişiyor. Eski bağları geliştiriyor ve yeni köprüler inşa ediyoruz. Eski barışı canlandırıyoruz ve Abraham Anlaşmalarının getirdiği enerjiyle değiştiriyoruz. Karanlığın eski güçlerinin üstesinden gelmek ve daha iyi, daha parlak yeni bir gelecek inşa etmek için birlikte çalışıyoruz.” diye konuştu.

İsrail Başbakanı, Viyana’da İran ile devam eden nükleer müzakerelere de değinerek, Blinken’a hitaben şunları anlattı:

“Az önce sizinle toplantıda paylaştığım gibi Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütleri listesinden çıkarılması niyetinden endişe duyuyoruz. Vekilleri Husiler, daha bu hafta sonu Suudi Arabistan’a korkunç bir saldırı düzenledi. Umarım ABD, bölgenin, İsrail’in ve başka tarafların bu çok önemli konudaki endişe içeren seslerini duyar.”

Blinken’dan “iki devletli çözüm” vurgusu

Blinken da “İsrailliler ve Filistinlilerin eşit özgürlük, güvenlik, fırsat ve onura sahip olmayı hak ettiğine” işaret ederek, bu nedenle İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü desteklediklerini vurguladı.

ABD yönetiminin Filistin yönetimi ve Filistin halkı ile “ilişkisini yeniden inşa ettiğini” belirten Blinken, bugün temasları kapsamında Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de bir araya geleceğini kaydetti.​​​​​​​

Herzog-Blinken görüşmesi

Siyonist İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Blinken, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafından kabul edildi. Görüşmede Blinken, yarın düzenlenecek Negev Zirvesi’ne katılmak üzere bu akşam Necef (Negev) Çölü bölgesine gideceğini belirtti.

Açıklamaya göre, İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasındaki normalleşmeye ilişkin övgülerde bulunan Blinken, “Sadece birkaç yıl önce hayal bile edilemeyeceğini düşündüğüm bir şey oluyor. Normalleşmenin bu bölge için yeni normal haline geldiğini görüyoruz. Bölgenin önde gelen birçok ülkesi arasında bu ortaklıkların faydalarını gördükçe bunun daha fazla ülkeyi kendine çekeceğini düşünüyorum.” dedi.

Blinken, ülkesinin bu sürecin bir parçası olmasından ve İsrail ile halihazırda ilişkilerini normalleştiren ülkelerle ortaklıkları derinleştirme çabalarını desteklemesinden ötürü gurur duyduğunu belirterek, Negev Zirvesi’nin bunun için “muazzam bir fırsat” olduğunu söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog da Negev Zirvesi’nin önemine dikkati çekerek, “Daha fazla bölgesel iş birliği ve bölgedeki tüm halkların ve barışın yararına ve elbette İsrail’e yönelik herhangi bir tehdidin önlenmesi için birlikte çalışacağız.” dedi. Herzog, Blinken’ın ve ABD’nin İsrail’in en önemli müttefiki ve en yakın dostu olduğunu vurgulayarak, bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Blinken-Lapid görüşmesi

Siyonist İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ABD’li Antony Blinken’la görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İran ile Viyana’da bir nükleer anlaşmaya varılması konusunda ABD ile aralarında “fikir ayrılığı bulunduğuna” işaret eden Lapid, şunları söyledi: “Nükleer anlaşma konusunda (ABD ile) aramızda fikir ayrılığı var. Ancak açık ve dürüst diyalog bizim ABD ile güçlü dostluğumuzun bir parçasıdır. İsrail ve ABD, İran’ın nükleer güç olmasını engellemek için beraber çalışmaya devam edecek. Aynı zamanda İsrail, İran’ın nükleer programını durdurmak için gerekli olduğuna inandığı her ne olursa olsun yapacak. Ne olursa olsun. İran’ın tehditleri teorik değil. İran, İsrail’i yok etmek istiyor. Başarılı olamayacaklar. Buna izin vermeyeceğiz.”

İsrailli Bakan, “Dünya, nükleer güce sahip bir İran’ı kaldıramaz. Dünya, İran Devrim Muhafızları örgütünün dünya çapında terörü yaymasını kaldıramaz.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşa ilişkin konuşan Blinken da AB ülkelerinin enerji alanında Rusya’ya bağımlılığını azaltmak için ABD’nin onları desteklediğini vurguladı. Rusya’nın saldırıları sonucu ülkelerini terk etmek zorunda kalarak Polonya’ya kaçan Ukraynalı mültecileri ziyaret ettiğine değinen Blinken, “Ukraynalı çocukların yarısından fazlasının yerinden edildiği”ne dikkati çekti.

Blinken, bölgeyi neden ziyaret ettiğini anlattı

Blinken, 26-30 Mart’ta İsrail, Batı Şeria, Fas ve Cezayir’i kapsayan bölge ziyaretinin amacına ilişkin ise “Çünkü burası dünyada ABD’nin hayati çıkarlara ve en yakın dostlarından bazılarına sahip olduğu bir bölge.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin İsrail’in güvenliği konusundaki “sarsılmaz” kararlılığının devam edeceğini öne süren Blinken, “Başkan (Joe) Biden, geçtiğimiz günlerde geçen yılki Hamas ile yaşanan savaş dahil olmak üzere sayısız hayat kurtaran Demir Kubbe sistemi için 1 milyar dolar içeren fon tasarısını imzaladı.” diye konuştu.

İsrailli mevkidaşıyla görüşmesindeki en başlıca konulardan birinin İran olduğunu belirten Blinken, şunları söyledi: “İran’ın asla bir nükleer silah elde etmemesi için ikimiz de kesin ve kararlıyız. Rusya’nın Ukrayna saldırıları da bunun neden bu kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Nükleer silaha veya kapasiteye sahip bir İran daha da agresif olacaktır. ABD, İran nükleer programının daha önce içinde bulunduğu ancak ABD anlaşmadan çekildiği için içinden kaçtığı kutuya geri konulması için (Viyana müzakerelerindeki) kapsamlı ortak eylem planına geri dönülmesinin en iyi yol olduğuna inanıyor.”

Bennett, covide yakalandı

İsrail Başbakanı Naftali Bennett’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı ve evinde karantinada olduğu belirtildi.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Bennett’ın kendini iyi hissettiği belirtildi. İsrail başbakanının evinde karantinada olduğu ve çalışmaya devam ettiği kaydedildi.

İsrail hükümeti, Negev’de 5 yeni yerleşim birimi inşasını onayladı

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, haftalık kabine toplantısının gündem maddelerinden biri Necef’te (Negev) 5 yeni yerleşim birimi inşasıydı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İçişleri Bakanı Ayelet Şaked, İsrail İskan ve İnşa Bakanı Ze’ev Elkin tarafından sunulan öneri Bakanlar Kurulunca onaylandı.

Başbakan Bennett, kararın bölge sakinlerinin tamamı için önemli bir adım ve ülkenin uzun yıllardır ihmal edilen kırsal bölümündeki düzenleme sürecinin bir parçası olduğunu söyledi.

Bennett, Necef’in ülke sınırları dışında bir bölge olmadığını, hem kaynaklar hem yönetim açısından İsrail’in bulunduğu bir yer olduğunu savundu.

İsrail Başbakanı, ocak ayının sonlarında yaptığı bir açıklamada, İsrail’in Necef’teki Arap vatandaşları üzerinde kendi kontrolünü dayatma konusunda yetersiz olduğunu ifade etmişti.

Necef bölgesi de İsrail işgali altında

Necef bölgesindeki Arap köylerine elektrik ve su gibi hayati altyapı hizmetlerini sunmayan İsrail, bölgede yaşayan Filistinli bedevilerin arazi mülkiyetini de tanımıyor.

Necef Çölü’nde tamamı Filistinli bedevi 85 bin kişinin yaşadığı 38 Arap köyü bulunuyor.

Filistin kaynaklarına göre, İsrail bugüne kadar 220 bin İsrail vatandaşı Filistinlinin yaşadığı 12 milyon dönümlük Necef Çölü’nün 11 milyon dönümüne el koydu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *