ABD Güney Çin denizinde, NATO da Norveç’te tatbikat yapıyor

ABD Güney Çin denizinde, NATO da Norveç’te tatbikat yapıyor

Küresel ticaretin üçte birinin yürüdüğü Güney Çin denizinde, Filipinler’e bağlı Luzon adasında ABD ve Filipinler askerinin katıldığı “Balikatan” (Omuz Omuza) tatbikatı başlarken, Rusya’nın komşusu Norveç’te ise, 14 Mart’tan bu yana, NATO’nun 27 ülkesinin katıldığı tatbikat devam ediyor.

Güney Çin denizine kıyı ülkelerden Filipinler’in Luzon Adası’nda düzenlenen tatbikata, ABD’den 5 bin 100, Filipinler’den 3 bin 800 askeri personelin katıldığı belirtildi. ABD’li askeri yetkili Jay Bargeron yaptığı açıklamada, “Filipinler ile ittifakımız Hint-Pasifik bölgesinde önemli güç ve istikrar kaynağı olmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Filipinli askeri sözcü Albay Ramon Zagala da, tatbikatın karşılıklı savunma için yapıldığını asla saldırı amacıyla düzenlenmediğini söyledi.

Deniz güvenliği, amfibi harekatı, canlı atış, meskun bölgede askeri harekat, havacılık, afet yardımı gibi konulara odaklanılacağı aktarılan tatbikatın, iki ülke arasındaki ittifakı güçlendirdiği öne sürüldü.

Filipinler

Son yılların en büyük askeri tatbikatlarından olan Balikatan tatbikatının, 8 Nisan’a kadar süreceği bilgisi paylaşıldı.

Balikatan tatbikatı, Filipinler ve ABD arasında imzalanan Karşılıklı Savunma Anlaşması çerçevesinde ilk kez 1951’de düzenlenmişti.

NATO Rusya sınırında tatbikatta

NATO üyelerinden Norveç’te 14 Mart’ta başlayan devasa bir tatbikat yürütülüyor. NATO’nun tatbikatı duyurduğu yazılı açıklamasında, “Cold Response” ismi verilen operasyonun 8 ay öncesinden planlandığı ve düzenli bir tatbikat olduğu, Rusya’nın Ukrayna saldırılarıyla ilgisi olmadığı öne sürüldü.

Ancak operasyonun Rusya’nın sınır komşusu Norveç’te yapılması, NATO üyesi olmamasına rağmen diğer komşusu Finlandiya’nın da katılımcılar arasında yer alması ve son 30 yıldır Kuzey Kutbu’nda yapılan en büyük tatbikat olması nedeniyle dikkati çekiyor.

Haziran’da Madrid’de düzenlenecek NATO Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasının değerlendirileceği ifade ediliyor. Böyle bir durumda Rusya’nın kuzey kanadında 1300 kilometrelik sınırda yeni bir NATO üyesi olacak.

14 Mart’ta başlayan, 27 ülkeden 30 bin askerin katıldığı, 220 savaş uçağı, ikisi uçak gemisi olmak üzere 50 geminin katıldığı tatbikatın 1 Nisan’da tamamlanması planlanıyor.

Norveç

NATO’nun açıklamasında “Cold Response 2022, NATO müttefikleri ve ortaklarından binlerce askeri bir araya getiren ve Norveç genelinde – soğuk hava koşullarında karada, havada ve denizde birlikte çalışma yeteneklerini test eden uzun zaman önce planlanmış bir tatbikattır. Müttefik ve ortak silahlı kuvvetleri uçsuz bucaksız vahşi doğada yürüyüş yapacak, gerçek yangın tatbikatı yapacak, dondurucu göllere atlayacak. Her şey, silahlı kuvvetlerimizin herhangi bir tehdide veya krize yanıt vermeye hazır olduğundan emin olmak için hayati becerilerin eğitimiyle ilgilidir.” ifadeleri kullanıldı.

Tatbikat sırasında Norveç’in kuzeyinde NATO’ya ait bir ABD askeri uçağının düştüğü, 4 askerin öldüğü açıklandı. Amerikalı ve Norveçli yetkililer, kazanın kötü hava koşullarında gerçekleştiğini ancak nedeniyle ilgili araştırmanın sürdüğünü belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de düzenlenen olağanüstü NATO Zirvesi sonrasında, 25 Mart’ta Norveç’te tatbikattaki askerleri ziyaret etti. Kuzey Kutbu’nun NATO için stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu ve son yıllarda bölgede Rus askeri faaliyetlerinde önemli bir artış olduğunu söyleyen Stoltenberg, “NATO’nun bölgedeki varlığının bir çatışmayı kışkırtmak değil, çatışmayı önlemek ve barışı korumak olduğunu” vurguladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *