ABD’den 4 ülke liderine telefon

ABD’den 4 ülke liderine telefon

ABD başkanı Biden İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya liderleri ile Ukrayna’daki son durumu ele aldı. Görüşmeye ilişkin açıklamayı da ABD yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Rusya’nın Ukrayna’daki “zalimce taktikleri” ve sivillere yönelik saldırılar konusundaki endişelerini dile getiren liderler, Ukrayna’ya yönelik güvenlik yardımları ve insani yardımları devam ettirmenin önemini vurguladı. Liderler ayrıca, Ukrayna’nın bir ateşkese ulaşmak için gösterilen diplomatik çabaları da değerlendirdi.

Beyaz Saray’da şirket yöneticileri ile toplantı

ABD’deki işletme ve şirketlerin 238 üst yöneticisi (CEO) ile Başkan Biden, Beyaz Saray’daki yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi, Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında atılan adımları değerlendirdi. CEO’lara Ukrayna konusunda attıkları adımlar için teşekkür eden Biden, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin hiçbir zaman NATO ülkelerinin bu kadar birlik olabileceğini düşünememişti. NATO hiçbir zaman olmadığı kadar birlik halinde, bunun en büyük nedeni de Putin.” ifadesini kulandı.

Biden, Pasifik bölgesinde de Rusya’ya karşı birlik olduğunu belirterek, “Quad grubu da (ABD, Avustralya, Japonya, Hindistan) Hindistan’ın sarsıntılı tutumuna karşı birlik olmuş durumda.” değerlendirmesinde bulundu.

Biden: Ukrayna’nın rasyonel seviyede ihtiyaç duyduğu tüm ekipmanı var

Amerikan şirketlerinin Rusya’daki faaliyetlerini durdurmasının büyük bir fark yarattığının altını çizen Biden, ekonominin yanında ABD’nin Ukrayna’ya son 1 yıl içinde 2 milyar dolarlık savunma yardımı sağladığını anımsattı. Biden, “Ukrayna’nın yeterince sofistike ekipmanı olmadığı fikri doğru değil. Bütün detayları burada vermeyeceğim ama rasyonel seviyede ihtiyaç duyacakları tüm ekipmanları var.” dedi.

Ukrayna ordusunun Rusların tankları ve helikopterini vurduğunu ve orduyu “mahvettiğini” öne süren Biden, “Fark ettiyseniz Rusya Ukrayna’da hipersonik füze kullandı. Bu yapabilecekleri tek şeydi. Bu bir dolaylı silah. Bunun tek farkı ise durdurulmasının neredeyse imkansız olması. Rus ordusunun bunu kullanmasının bir nedeni vardı. Şu anda köşeye sıkıştılar. Putin bu derece güç ve birliği öngöremedi.” dedi.

‘Ukrayna’da kimyasal ve biyolojik silah var’ iddiasını reddetti

Biden, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal ve biyolojik silah bulunduğu iddialarını da reddederek, Rusya’nın iddialarının Ukrayna’da bu silahları kullanmak için bahane olabileceği uyarısında bulundu.

Rusya’nın daha önce de siber saldırılar yaptığını belirten Biden, bu saldırıların tekrarlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Rusya, Ukrayna’da ilk defa Kinjal hipersonik füzesi kullandığını açıklamıştı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, önceki gün yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin Bastion kıyı savunma sistemleriyle Ukrayna’nın Odessa bölgesinde Velikiy Dalnik ve Velikodolinskoe yerleşim birimlerinde Ukrayna ordusuna ait radyo-elektronik istihbarat merkezlerini imha ettiğini bildirmişti.

Ukrayna’da ilk defa Kinjal hipersonik füzesi kullanıldığını açıklayan Konaşenkov, “18 Mart’ta, hipersonik aerobalistik füzelere sahip Kinjal füze sistemi ile İvano-Frankivsk bölgesindeki Delyatin yerleşim biriminde Ukrayna askeri birliklerinin büyük bir füze ve havacılık mühimmatının bulunduğu cephaneyi imha etti.” ifadelerini kullanmıştı.

Gece saatlerinde de Ukrayna’ya ait 69 askeri unsurun imha edildiği bilgisini veren Konaşenkov, bunların arasında, 4 hava savunma füze sistemi, 4 komuta merkezi, 1 hedef belirleme radar istasyonu, 3 çok namlulu roketatar, 12 cephane ve 43 askeri teknik araç alanının bulunduğunu aktarmıştı.

‘İHA’lar vuruldu’

Rus hava kuvvetlerinin gece 12 İHA’yı vurduğunu ifade eden Konaşenkov, “Rus ordusu bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 196 insansız hava aracı, 1438 tank ve zırhlı araç, 145 çok namlulu roketatar, 556 obüs ve havan topu, 1237 özel askeri araç imha etti.” diye konuşmuştu.

Bu arada, Rusya Savunma Bakanlığı, ABD yapımı 4 askeri arazi aracıyla keşif ve arama operasyonu yapan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri grubuna füze saldırısı yapılmasına ilişkin görüntüler paylaşmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yüksek hassasiyetli füzeler tarafından vurulduktan sonra bu grup imha edildi.” ifadeleri kullanılmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *