Husiler, Suudi Arabistan’da altı noktaya saldırdı

Husiler, Suudi Arabistan’da altı noktaya saldırdı

İran destekli Husiler, ABD destekli Suudi Arabistan’ın Cizan kentindeki Aramco su arıtma tesislerine ve Zahran elektrik santraline drone saldırısı düzenledi.

Arap Koalisyonu, saldırıları Husilerin, Körfez ülkelerinin davetini reddetmesi olarak değerlendirdi Husiler hayati ekonomik tesisleri, balistik füzeler ve SİHA’larla hedef aldı.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Husiler, cumartesi akşamı ve pazar sabahı 6 Suudi kentinde önemli ekonomik tesislere, balistik füzeler, silahlı insansız hava araçları ve bir seyir füzesi ile saldırı düzenledi. Suudi Arabistan hava savunması saldırıları büyük ölçüde engelledi.

Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Turki el-Maliki, Suudi Arabistan Kraliyet Hava Savunma Kuvvetleri’nin, İran destekli Husi milisler tarafından Cizan’a doğru fırlatılan bir balistik füzeyi imha ettiğini, ayrıca; Güney Zahran, Taif, Cizan ve Hamis Muşeyt bölgelerini hedef alan bomba yüklü 9 insansız hava aracının (SİHA) düşürüldüğünü belirtti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Cidde’de milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait bir petrol dağıtım tesisine saldırı düzenlendiğini, yakıt tanklarından birinde çıkan yangına müdahale edilerek söndürüldüğünü ve herhangi bir can kaybının olmadığını bildirdi. Suudi Enerji Bakanlığı, Husi milislerin Yanbu Aramco Sinopec Rafineri Şirketi’ne (YASREF) yönelik saldırısının rafinerinin üretim seviyesinde geçici bir düşüşe neden olduğunu duyurdu.

Sözcü Maliki ‘barbarca’ olarak nitelediği Husi saldırılarının, Körfez İşbirliği Konseyi’nin bu ayın sonunda Yemen istişarelerine ev sahipliği yapması konusunda Husilerin tutumunu gösterdiğini belirtti. Maliki, İran destekli terörist Husi milislerin, Suudi Arabistan’da ekonomik tesisler ve sivil yerleşim bölgelerine yönelik, sistematik ve kasıtlı saldırılarında bir artış gözlendiğine işaret etti.

Maliki, balistik füzeler ve insansız hava araçları kullanarak, sivil hedeflerin ve hayati ekonomik tesislerin hedef alınmasının, uluslararası hukuk ve geleneklerle bağdaşmadığını vurguladı. İlk belirlemelerin, Şukayk’taki tuzlu su arındırma tesisi ile Cizan’daki petrol ürünleri dağıtım istasyonunun, İran üretimi uzun menzilli seyir (cruise) füzeleri ile hedef alındığını gösterdiğini söyledi. Güney Zahran’daki elektrik aktarım tesisi, Hamis Meşit’teki doğalgaz tesisi ile Yanbu’daki Saudi Aramco’ya ait doğalgaz rafinerisine ise, silahlı insansız hava araçları ile saldırı düzenlendiğini kaydetti.

Çoğu SİHA’nın hedeflerine ulaşamadan imha edildiğine işaret eden Maliki, saldırıların küçük çaplı maddi hasara neden olduğunu ve bölgedeki bazı sivil yerleşim yerlerini etkilediğini, ancak herhangi bir yaralanma ya da can kaybı tespit edilmediğini belirtti. Maliki şöyle devam etti: ‘’Bu barbarca saldırılar tehlikeli bir tırmanışa işaret ediyor ve bu aynı zamanda, terörist Husi milislerinin, Körfez İşbirliği Teşkilatı’nın, Yemenliler arasında diyalog kurma girişimine yönelik tutumunu gösteriyor. Husiler bu saldırıyla, Yemen’de sürdürülebilir bir siyasi çözüme varmayı hedefleyen Suudi Arabistan’ın çabaları dahil olmak üzere, barışı tesis etmek isteyen tüm uluslararası girişimleri reddeden yaklaşımlarını bir kez daha teyit etmiştir.’’

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, Husi milislerin, cumartesi gecesi 23,30 sularında Cizan’daki petrol ürünleri dağıtım istasyonuna, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendiğini, dün sabah 5,30 sularında ise; Yanbu Doğalgaz Santrali ve ardından YASREF tesislerine iki ayrı SİHA saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı. Saldırıları şiddetle kınadıklarını ifade eden yetkili, saldırılar sonucu herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığını belirtti. Ülkenin farklı bölgelerindeki hayati ekonomik tesislere ve sivillere yönelik söz konusu terör eylemlerinin, tüm uluslararası yasa ve normları ihlal eden korkakça girişimler olduğunu ifade etti. Saldırıların sadece Suudi Arabistan’ı değil, aynı zamanda dünyadaki enerji kaynaklarının güvenliği ve istikrarını hedef aldığını söyledi.

Suudi Arabistan Tuzlu Su Dönüştürme Şirketi’nden (SWCC) bir kaynak, İran destekli Husi milislerin Şukayk şehrindeki tuzlu su arındırma tesisine düzenlediği terör saldırısının tedarik ve üretimde kesintiye yol açmadığını bildirdi. Saldırının küçük çapta hasara neden olduğunu ve bakım ekipleri tarafından hasarın giderildiğini aktardı.

Husi saldırılarının Riyad’da yapılması planlanan görüşmelere etkisini değerlendiren Yemen Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Dr. Necip Gallab, Husilerin son saldırılarının, Körfez İşbirliği Teşkilatı’nın (KİK) Riyad’daki merkezinde gerçekleştirilecek ‘Yemenliler arasındaki görüşmeleri’ etkilemeyeceğini öngördü. Şarku’l Avsat’a açıklamada bulunan Gallab, “Yemen’in kurtarılması ve barışın tesis edilmesi için bu istişareler zorunludur. Husiler bu son saldırılarla Yemenli tarafların kendi aralarında gerçekleştireceği istişareleri sabote etmek istemişse de başarılı olamayacaktır. Aksine Husiler reddetse dahi bu istişareler muhakkak gerçekleşecektir ve gerçekleşmelidir’’ dedi.

İstişarelerin mahiyetine değinen Gallab şunları ifade etti: ‘’Riyad’daki istişarelerde birçok hayati konuda yol haritası belirlenecektir, yani bunu umuyoruz. Yemen toplumunun her kesiminin bir araya geleceği görüşmelerde, savaşın sonlandırılması, barış ve istikrarın sağlanması, ulusal birlikteliğin ve devlet mekanizmasının güçlendirilmesi hususlarına odaklanılacaktır. Taraflar hatalarıyla yüzleşecek, ülkede güvenlik ile istikrarın nasıl sağlanabileceğini ve halkın temel ihtiyaçlarının nasıl karşılanabileceğini tartışacaktır. Bu toplantıların son derece önemli olduğunu düşünüyorum.’’

Husilerin son saldırılarıyla çatışmayı tırmandırma girişiminde bulunduğunu, dolayısıyla barış söylemlerinin bir ‘yalandan’ ibaret olduğunu söyleyen Gallab: ‘’Husiler uzun süredir Yemenlilerin kendi aralarındaki diyalog ve uzlaşı girişimlerini farklı bahanelere sığınarak engelledi. Bir yandan barışı savunduklarını söyleyip, diğer yandan şiddet seçeneklerine başvuruyorlar. Krizin çözümünün önündeki en büyük engel Husilerin bu ikircikli tutumudur. Artık bu yöntemleri tüm Yemenliler tarafından bilinmektedir. Husiler zahirde bir şey sunuyor ancak gizlide başka türlü hareket ediyor, bu durum bir güvensizlik yaratıyor. Riyad’daki görüşmeler Husilere de açıktır, eğer reddeder ve İran’ın güdümünde bir savaşı sürdürmek isterlerse, bu, onların tercihi olacaktır’’ diye konuştu.

WSJ: ABD, Suudi Arabistan’a çok sayıda Patriot bataryası gönderdi

ABD’nin Yemen’deki İran destekli Husilerin saldırılarına karşı Suudi Arabistan’a geçen ay çok sayıda Patriot hava savunma sistemi bataryası gönderdiği iddia edildi. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine açıklama yapan ve adlarının açıklanmasını istemeyen üst düzey ABD’li yetkililer, söz konusu transferin geçen ay gerçekleştirildiğini belirtti.

Yetkililer, Riyad yönetiminin Yemen’deki İran destekli Husilerin özellikle dron ve füze saldırılarına karşı Washington’dan uzun süredir Patriot hava savunma sistemi talep ettiğini fakat talebin uzun süren güvenlik protokolleri nedeniyle ancak karşılanabildiğini kaydetti.

Kaç Patriot bataryasının Suudi Arabistan’a teslim edildiği, teslimatın tam olarak ne zaman ve ne şekilde yapıldığına dair detaylara yer verilmedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetime gelmesinin ardından ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerde zaman zaman tıkanıklıklar yaşanmış, son olarak geçen ay Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Biden ile telefonda görüşmediği iddia edilmiş ancak Beyaz Saray bu iddiayı yalanlamıştı.

Yemen’de alıkonulan ABD’li 2 kadının operasyonla kurtarılması

Geçen hafta, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, Husi milislerinin kontrolü altındaki Yemen’in Sana bölgesinde kötü muameleye maruz kalan iki ABD vatandaşının özel bir operasyonla kurtarılıp Riyad’a getirildiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan yönetimine söz konusu operasyon için teşekkür etti.

Arap Koalisyonu Sözcüsü Tuğgeneral Turki el- Maliki, operasyonun Suudi Arabistan ve ABD arasındaki askeri ve ortak güvenlik alanındaki işbirliğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Suudi Arabistan’ın gerçekleştirdiği operasyon ile Sana’da tutuklu bulunan iki ABD’li kadın, Aden’e nakledilmelerinin ardından Riyad’a getirildi.

Yapılan açıklamada ABD’li iki kadının, ziyaret sırasında Sana’da gözaltına alındığı, kötü muamelelere maruz kaldığı ve pasaportlarının alındığı belirtildi. ABD’nin isteği üzerine özel bir operasyon gerçekleştirildi ve ABD vatandaşları, Sana’dan Aden’e getirildi.

El- Maliki, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin operasyonda yer aldığını belirterek ABD vatandaşlarına gerekli sağlık hizmetinin verildiğini ve vatandaşların ABD’li yetkililere teslim edildiğini açıkladı.

Price, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Suudi Arabistan’a, iki vatandaşımızı Yemen’deki Husi milislerinin kontrolü altındaki bölgeden ayrılmasını kolaylaştırdığı için teşekkür ediyoruz. Suudi Arabistan ve Yemen hükümetindeki müttefiklerimize minnettar olduğumuzu belirtiyoruz. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın güvenliği ve sağlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı olarak en büyük önceliğimizdir.”

El-Maliki, söz konusu operasyonun ABD ve Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkileri temsil ettiğini belirterek Suudi Arabistan’ın iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet etmek ve ulusal güvenliği sağlamak için askeri işbirliğinde bulunduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada operasyonun Suudi Arabistan’ın bölgedeki El Kaide, DEAŞ ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2624 sayılı kararı uyarınca terör örgütü olarak sınıflandırılan Husi milislerine karşı verdiği mücadele çerçevesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *