Abdullah Ağar: Savaşın kazananı ABD

Abdullah Ağar: Savaşın kazananı ABD

Güvenlik Uzmanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdullah Ağar, Rusya karşıtı bloğu Amerika’nın bir şekilde tahkim ettiğini, Fransa ve Almanya’yı da yanına aldığını söyledi, ABD Rusya’nın zayıflamasını seyrediyor dedi.

CNN TÜRK canlı yayınında Ukrayna-Rusya savaşı ve Amerika’nın konumuyla ilgili çarpıcı analizlerde bulundu.

Savaşın kazananının Amerikan üst aklı olduğunu savunan Ağar, Rusya karşıtı bloğu Amerika’nın bir şekilde tahkim ettiğini söyledi. Fransa ve Almanya’yı da yanına aldığını hatırlatan Ağar, Almanya’nın F-35 satın alacağını açıklamasına da işaret etti.

Amerikan üst aklının en büyük rakibi Rusya’yı Ukrayna’da test ettiğini ifade eden Ağar, ‘Amerika, Rusya’nın askeri gücünü, sahadaki becerisini gözlemliyor, inceliyor ve zayıflamasını seyrediyor. Bu durum Amerika için çok önemli. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın esas galibi Amerika’ dedi.

‘ABD Ukrayna’yı ateşe attı’

Rusya’nın Ukrayna saldırısının 8. gününde yaptığı değerlendirmede Abdullah Ağar, ABD’nin Ukrayna’yı korumayarak ateşe attığını söylemişti. Ağar o gün şu açıklamalarda bulundu:

David Petraeus… İşgalin altın çocuğu. Irak işgalinin ve Irak işgalindeki o başarısından dolayı ABD adına hatta General Maclean’in ifadesiyle “ABD için insicamı bozuk giden bir işgali nasıl destansı bir zafere çevirdiniz?” cümlesinin gereklerini yapan adam. Son derece asimetrik. Oradan Afganistan genel komutanı oldu. Oradan CIA direktörü oldu. Sonrasında işine aşkını karıştırdığı için emekliye sevk edildi.

Şu cümleyi kurdu: “Rusya’nın hava üstünlüğü elde etmesine izin vermedik.” Bu cümleyi Rusya Ukrayna’daki bölgeleri işgal etmeden kuracaktınız. Dışarıdayken sağlayacaktınız. Dışardayken sağlamadıkları için Ukrayna’yı ateşe attılar. O hava savunma sistemi var ya bu savaş için o kadar kritik bir sistemdi ki. Stinger’ları değil, Stinger’ların daha üst katmanındaki orta ve yüksek irtifadaki hava savunma sistemlerini vermiş olsalar, Ukrayna’yı koruyacak bir denge sağlamış olsalardı Rusya buraya giremezdi. NATO daha doğrusu ABD Ukrayna’yı korumadı. Ukrayna’yı Stinger’lar üzerinden ateşe attılar. Bu gerçeği bilmemiz gerek.

Rusya’nın yapmış olduğu insan hakları ihlali, egemenlik ihlali, kendi hinterlandında, kendi kenar kuşağında Rusya’ya rağmen, Rusya’nın ihtiraslarına rağmen, bir özgür düşünceye dair izin vermeyişi üzerinden ortaya koymuş olduğu hamle, ABD ve İngiltere’nin ne yaptığını bize unutturmaz. Eğer ABD ve İngiltere isteseydi bu ülkenin işgal edilmesine izin vermezdi. Bunun tedbirlerini çok daha önceden geliştirir ve bunları uygulamaya koyardı. Koymadıkları için bir savaşla karşı karşıyayız. Bugün NATO’ya alınması pratikte mümkün olmayan bir ülkenin NATO’ya alınacak hikayesi üzerinden işgal edilen bir alanı görüyoruz. Mağdur olan 44 milyon insanı görüyoruz. İşgal altında şuan inim inim inliyor o insanlar. Şu an Ukrayna’yı koruyabilecek, Ukrayna’nın içindeki insanlardan başka kimse yok.

(Cnn Türk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *