Bakan Kurum Fransa’da konuştu: Yatırımcılara gönlümüz sonuna kadar açık

Bakan Kurum Fransa’da konuştu: Yatırımcılara gönlümüz sonuna kadar açık

Fransa’nın Cannes şehrinde 31. Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM kapsamında Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nce (GYODER) Carlton Otel’de düzenlenen uluslararası yatırımcı kahvaltısına Bakan Kurum ve Bakan Nebati katıldı.

Burada katılımcılara hitap eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin gayrimenkul ve yapı sektörünün dünyadaki öncü ve güçlü ülkelerinden biri olduğunu belirterek, 100’ü aşkın sektör kuruluşunun yanı sıra İstanbul’un başarılı projeleri ve önemli şirketlerinin MIPIM 2022’deki pavilyonda yerlerini aldıklarını ifade etti.

Kurum, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada sorunların eksik olmadığını, en son Rusya-Ukrayna savaşında tüm ülkelerle iletişim içerisinde, barış için çalıştığını belirterek, “Biz mahallemizden, bulunduğumuz coğrafyadan memnunuz. Mahallemizi daha güzelleştirmek adına istikrarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yurt dışında teşkilatlanma çalışmalarına başladığını söyleyen Kurum, “Büyükelçilikler bünyesinde yabancı yatırımcıların ilişkilerini yürütebilmeleri adına müşavirlikler açıyoruz. İlk etapta 7 ülkeye 10 Çevre ve Şehircilik müşaviri göndereceğiz. ABD, Belçika, Fransa, İsviçre, Kenya, Katar ve Rusya gibi ülkelerde önümüzdeki aylarda müşavirlerimiz görev yapmaya başlayacaklar. Daha sonra diğer ülkelere de müşavirlerimizi göndereceğiz.” dedi.

Dünyanın “Kaynakların sonsuz olmadığını” anladığını kaydeden Kurum, “Önümüzde yeni bir yol var. Gayrimenkul yatırımında çevreyi, insanı, doğayı merkeze alan şehirler yapmak zorundayız.” dedi.

“Yatırımcılara ülkemiz, gönlümüz sonuna kadar açık”

Kurum, 2053’te Türkiye’nin “net sıfır emisyon” hedefine ulaşmak için çalışacağını söyledi. Yeşil Kalkınma Devrimi hedefiyle yeni yatırımları yapmak zorunda olduklarına işaret eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz çok etkin bir mücadele veriyoruz. Gerek yeşil alanların artırılması, gerek iklim değişikliği ile uyum kapsamında yerel yönetimlerle yaptığımız çalışmalar, sanayide yeşil dönüşümün ön planda tutulduğu fırsatların olduğunu anlatan süreci yürütmek istiyoruz. İklim dostu, yeşil dönüşümü önemsiyoruz. Burada da yatırımcılarımıza kullandıkları her malzemede geri dönüşümü önceliklendirmelerini istiyoruz. Yatırımcılarımızı ülkemize bekliyoruz. Her alanda yatırımcıların önünde ciddi fırsatların olduğunu bilmelerini istiyoruz. Yatırımcılara ülkemiz, gönlümüz sonuna kadar açık.”

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu da kahvaltı öncesinde yatırımcıları selamlayarak, tüm katılımcılara Türkiye’nin yatırım yapılması gereken ülkelerin başında olduğunu belirten kısa bir açılış konuşması yaptı.

Fransa’daki toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile farklı ülkelerden yaklaşık 50 yatırımcı katıldı.

Fuardaki İstanbul çadırını ziyaret

Toplantı öncesinde, Uluslararası Gayrimenkul Fuarı’nda (MIPIM), Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) öncülüğünde kurulan İstanbul çadırını ziyaret eden Kurum ve Nebati, fuar kapsamında, devam eden görüşmeler ve çalışmalar hakkında GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu’dan bilgi aldı.

Burada konuşan Bakan Kurum, “Türkiye bir fırsat ülkesi ve büyümesi devam ediyor. Ülkemizde inşaat sektörü lokomotif sektör. Ürettiğimiz inşaat malzemelerini ihraç edebiliyoruz. Müteahhitlik sektöründe dünya ikincisiyiz.” dedi.

Sadece gayrimenkul almanın değil, yaşanabilir bir ülke olmanın gerekliliğine vurgu yapan Kurum, adalet sistemi, sağlık sistemi iyi olmazsa gelen yatırımcının kendisini özgür hissedemeyeceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati de, “Yatırımcılar daveti hak ediyor. Büyük bir ilgi gösterdiler. Dijital olarak projeleri burada aktarıyoruz ama bu projelerin yerinde görülmesi çok önemli. İkincisi henüz Türkiye ve İstanbul’a gelmemiş yatırımcının burayı görmesi gerekiyor. Bu organizasyonu yapanların çabası yetmiyor. Kamunun da destek vermesi gerekiyor. Türkiye şu anda cazibe merkezi haline gelmiş durumunda.” dedi.

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu da üç müjde vermek istediğini belirterek, şunların anlattı: “Yatırım kahvaltısında tanıştığımız ve iş birliği kararı aldığımız üç konu var. Birincisi 1903 senesinde İngiltere’de kurulmuş, İngiltere’nin DEİK ve TÜSİAD’ı IoD yapı, çevre ve gayrimenkul lideri kahvaltıya geldi. Görüştük. Mayıs ayında GYODER ve IoD uluslararası organizasyonu yapma kararı aldık. Ya online ya da Türkiye’de olacak, belki de hibrit olacak, onu çalışacağız. İkincisi Miami gayrimenkul yatırımları üzerine ciddi bir deklarasyon imzalayacağız. Miami’nin de GYODER’i dediğimiz kuruluş ‘Miami Realtors’ ile iş birliği mutabakatı imzalayacağız. Üçüncüsü de önümüzdeki 10 yıl içindeki en iddialı gayrimenkul projelerinden olan Dünya Spor Şehri’nin alt yapı geliştirme safhasında geliştiriciler, müteahhitlerle çalışma yönünde ilk adımını attığımız görüşmemiz oldu. Bunlar yeni fırsatlar. Şu an üç ülke ile görüşüyorlar. En büyük desteği hangi ülke verirse orada yapılacak, biz Türkiye’deki yetkililerle görüşmelerini tavsiye ettik.”

Toplantının ardından Bakanlar Murat Kurum ve Nureddin Nebati, Suudi Arabistan, Londra, Paris çadırlarını ve Türk firmaların projelerinin yer aldığı çadırları ziyaret ederek bilgi aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *