ABD, Avrupa’ya ilave sıvılaştırılmış doğalgaz satıyor

ABD, Avrupa’ya ilave sıvılaştırılmış doğalgaz satıyor

Rusya’nın Ukrayna işgali 22. gününe girerken, ABD’nin Avrupa’ya satışlarında artışlar yaşanıyor. Almanya’nın kendi uçaklarından vazgeçerek F-35 alacağını duyurmasının ardından, ABD’nin Avrupa’nın tamanına sıvılaştırılmış doğalgaz satacağı bildirildi.

ABD yönetimi, Amerikan enerji şirketi Cheniere Energy’nin Avrupa’ya daha fazla miktarda sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatına onay verdi.

VOA News’un haberine göre, bu adımın, Avrupa’ya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yüzünden artan enerji sıkıntısıyla başa çıkmasında yardımcı olması öngörülüyor. ABD Enerji Bakanlığı’nın onayı, Cheniere’in Louisiana ve Teksas eyaletlerindeki terminallerinden, Avrupa’nın tamamı dahil olmak üzere ABD’yle serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelere günde 20 milyon metreküp civarına denk gelecek miktarda LNG ihraç etmede esneklik tanıyor. Karar, Federal Enerji Düzenleme Komisyonu’nun Ekim ayında yetki verdiği ihracat destinasyonlarının sayısını arttırıyor.

ABD, işgalden önce Avrupa’ya yakıt akışını konuşmuştu

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’yı işgalden önce ABD, LNG ihraç eden ülkeler ve şirketlerle Avrupa’ya yakıt akışını sürdürmeye yönelik olasılık planlarını konuşmuştu. Rusya Avrupa’nın gazının genelde yüzde 30 ila 40’ı civarını karşılıyor.

Cheniere şirketi e-posta üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu yetkilendirme, bu önemli zamanda ve ileriki yıllar boyunca bize ve müşterilerimize operasyonel esneklik sağlayacak” ifadesini kullandı.

ABD Kongresi de gaz ve petrol ihracının artırılmasını istedi

Amerikan Kongre üyeleri ve enerji sanayi ticaret grupları Biden yönetimini müttefiklere doğal gaz ve petrol ihracatını hızlandırma çağrısında bulunuyordu.

ABD Enerji Bakanlığı, Amerikan LNG’sinin küresel enerji güvenliğinin önemli bir öğesini oluşturduğunu ve ihracatta beklenen artışla birlikte, hem yurtiçi hem yurtdışında petrol ve doğal gaz sektöründe metan gazı emisyonlarını düşürmeye özellikle odaklandıklarını belirtti.

ABD şu anda dünyada en fazla LNG ihraç eden ülke konumunda bulunuyor ve bu yılın sonuna kadar ihracatının mevcut düzeyin yüzde 20 üzerine çıkması bekleniyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *