Pakistan’da Şii camisine bombalı saldırı

Pakistan’da Şii camisine bombalı saldırı

Pakistan’ın Peşaver kentinde Şiilere ait camiye cuma namazı öncesinde yapılan bombalı saldırıda en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Pakistan emniyet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Peşaver’deki Kucha Risaldar Camisi’nde cuma namazı için cemaatin bir araya geldiği sırada bombalı saldırı düzenlendiği duyuruldu. Açıklamada saldırıda, ilk belirlemelere göre en az 30 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Olay yerine acil yardım ekiplerinin gönderildiği bilgisi paylaşıldı. Ölü sayısının artmasından endişe edilirken, henüz saldırıyı üstlenen olmadı.

Sputnik’in aktardığına göre ise, cuma namazına gidenleri vuran patlama sırasında camide en az 150 kişi vardı. Associated Press (AP), 30’dan fazla kişinin öldüğünü, onlarcasının yaralandığını duyurdu. Yaralıların kaldırıldığı Lady Reading Hastanesi’nin Sözcüsü Muhammed Asım Han, AFP’ye en az 30 ölü ve 56 yaralı olduğu bilgisini verdi. Polis yetkilileri, yaralıların çoğunun durumunun ağır olduğunu, en az 10 yaralının kritik durumda bulunduğunu paylaştı.

Reuters’e konuşan polis yetkilileri, bunun bir intihar saldırısı olduğunu söyledi.

AP’ye konuşan Peşaver Emniyet Müdürü Muhammed Ejaz Han, ilkin iki silahlı saldırganın caminin dışında polise ateş açtığını, çıkan çatışmada bir saldırgan ile bir polis memurunun öldüğünü, diğer saldırganın camiye girerek bombayı patlattığını anlattı.

Başbakan İmran Han, derhal saldırıyı kınadı.

Afganistan sınırına yakın Peşaver kentinde Şilleri sık sık hedef alan saldırıları genelde Pakistan IŞİD’i ve Pakistan Talibanı düzenliyor. Camiye girerken kuvvetli patlamanın etkisiyle sokağa fırlayan Şayan Haydar, AP’ye “Gözlerimi açtığımda her yer toz ve cesetle kaplıydı” dedi. ‘Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?’

Patlama sırasında caminin içinde bulunan ve şarapnelle yaralanan emekli subay Şer Ali, acil serviste beyaz kıyafeti kana bulanmış halde Pakistan hükümetine Şii azınlıkların daha iyi korunması çağrısında bulundu: ”Günahımız ne? Ne yaptık? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?”

Son aylarda şiddetin tırmanışa geçtiği Pakistan’ın özellikle Afganistan sınırındaki askeri merkezlerini vuran saldırılarda onlarca askeri personel öldü. Çoğunun sorumluluğunu, ağustosta Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinden cesaretlenen Pakistan Talibanı üstlendi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *