Siyonist Cumhurbaşkanı Güney Kıbrıs’ta

Siyonist Cumhurbaşkanı Güney Kıbrıs’ta

Türkiye ziyareti öncesi Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetine işbirliği ziyareti gerçekleştiren İsrail cumhurbaşkanı, Rusya’nın Ukrayna saldırısına ilişkin ifadelerini çok dikkatli seçti. Rusya’yı kınayan bir ifade kullanmayan Herzog, Ukrayna’daki yahudiler için endişelendiğini öne sürdü.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile sıkı ilişkilere sahip İsrail’in Cumhurbaşkanı Herzog, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) günübirlik resmi ziyarette bulundu. Isaac Herzog, Rum Başkanlık Sarayı’nda GKRY lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. Toplantı sonrasında Herzog ile Anastasiadis açıklamalarda bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Herzog, bu savaşın uluslararası düzene bir hakaret olduğunu belirterek, Ukrayna vatandaşları ve orada yaşayan Yahudi toplumu için endişelerini dile getirdi. Herzog, “Umarım, bu savaş (Rusya-Ukrayna) hemen biter. İsrail hükümeti, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineledi ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki kararı desteklemek için uluslararası topluma katıldı. İsrail, Ukrayna’da bir diplomatik çözüm geliştirmek için çalışıyor ve bu konuda üzerine düşeni yaptı.” dedi.

İsrail, Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan arasındaki iş birliğine vurgu yapan Herzog, bu dostluk bağlarından uzun yıllar faydalanmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye’deki mesajı ne olacak?

Herzog, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın, değerleri, ilkeleri ve çıkarları korumak için birlikte çalışma gerekliliğinin trajik bir hatırlatıcısı olduğuna dikkati çekerek, gelecek hafta Türkiye’deki mesajının da tam olarak bu olacağını aktardı.

Rum lider Anastasiadis ise, görüşmenin Ukrayna’daki trajik olayların gölgesinde gerçekleştiğini, durumun sadece diyalog yoluyla ve diplomatik araçlarla çözülebileceğinde hemfikir olduklarını savundu.

Anastasiadis, Kıbrıs ile ilgili meseleleri Herzog’a anlattı

Herzog’u Kıbrıs meselesindeki son gelişmeler ve güven artırıcı önlemler ile ilgili bilgilendirdiğini belirten Anastasiadis, Kıbrıs meselesine müdahil tarafların resmi müzakerelere götürecek şartların oluşturulması için çalışmasının hayati önem taşıdığını ve Herzog’un Rum hükümetinin mesajını Türkiye’ye yapacağı ziyarette Türkiye’ye ileteceğini kaydetti.

İsrail-Almanya görüşmesi

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Lapid ile Baerbock bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi, Lapid ve Baerbock, “Ukrayna’daki durumu ve bunun sonucunda ortaya çıkan küresel sonuçları” ele aldı.

İsrailli Lapid ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile de telefonda görüşmüş ve Ukrayna’yı terk etmeye çalışan İsraillilerin güvenliğinden duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Ukrayna’daki yahudiler

Times of Israel gazetesinin haberine göre İsrail’in Kiev Büyükelçisi Michael Brodsky, “Talep yağmuruna yetişmeye çalışıyoruz, kolay değil. Maalesef herkese yardım edemeyiz çünkü insanları evlerinden kurtaracak gücümüz yok.” diye konuştu. İsrail yönetiminin diplomatik personelini Polonya’ya tahliye etme konusunu değerlendirdiğine işaret eden Brodsky, elçilik tahliye edilse dahi Ukrayna’dan ayrılmaya çalışan İsraillilere yardım etmek için sınırda elçilikten temsilcilerin bulunacağını kaydetti.

İsrail, bu hafta başında Kiev’deki büyükelçiliğini Lviv’e taşımıştı. Diplomatik kaynaklara göre, Ukrayna’da yaşayan yaklaşık 15 bin İsrail vatandaşının yarısı, Rusya’nın askeri müdahale tehdidinin başlamasıyla bu ülkeden ayrıldı. Son 24 saatte 500 İsrail vatandaşı daha Ukrayna’yı terk etti.

İsrail vatandaşlarının yanı sıra Ukrayna’da 120 bin ile 150 bin arasında Yahudi yaşıyor. İsrailli yetkililer Ukraynalı Yahudilere de sık sık çağrı yaparak İsrail’e yerleşmeleri için teşvik ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *