Rusya, Avrupa’nın gazını kesmedi

Rusya, Avrupa’nın gazını kesmedi

Rusy’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı askeri saldırı 7. gününde devam ederken, kendisine yaptırım uygulayarak mali ve ekonomik savaş çağrısı yapan Avrupa’ya verdiği gazın ise miktarını azaltmadığı bilakis artırdığı bildirildi.

Rusya’nın Ukrayna saldırısına rağmen Rus doğal gazının Avrupa’ya sevkiyatı artarak devam ediyor. AA muhabirinin derlediği verilere göre, Gazprom’un Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği’ne (AB) doğal gaz sevkiyatı 1 Aralık 2021’de günlük 109 milyon metreküp düzeyindeydi.

Saldırı başladıktan sonra sevkiyat neredeyse 2 katına çıktı

Gazprom’un sevkiyatı 1 Ocak itibarıyla 74,4 milyon metreküpe gerilerken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başladığı 24 Şubat’tan itibaren Avrupa’ya gaz akışında artış yaşandığı görülüyor.

Buna göre, Gazprom Ukrayna üzerinden Avrupa’ya 23 Şubat’ta 62 milyon metreküp doğal gaz gönderirken, bu rakam 25 Şubat’ta 110 milyon metreküp, 26 Şubat’ta ise 109 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

Gazprom’un Temsilcisi Sergey Kupriyanov, 28 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya Rus gazı sevkiyatının günlük ortalama 100 milyon metreküple normal seyrinde olduğunu söylemişti.

Avrupa doğal gazının yüzde 40’ı Rusya’dan

Avrupa, tükettiği doğal gazın yaklaşık yüzde 40’ını, başka bir ifadeyle 175 milyar metreküpünü Rusya’dan ithal ediyor. Gazprom verilerine göre, şirketin Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gönderdiği doğal gaz miktarı geçen yıl yaklaşık 42 milyar metreküp düzeyindeydi.

Rusya’nın Ukrayna saldırısı, ardından AB ülkelerinin Rusya’ya yönelik kapsamlı yaptırımlar uygulamaya başlaması, Gazprom’un sevkiyatını azaltacağı veya Ukrayna’daki boru hatlarında sorunlar yaşanabileceği endişesini de beraberinde getiriyor.

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören mart vadeli kontratların fiyatı bugün yüzde 50’den fazla artarak megavatsaat başına 200 avroya yaklaştı.

Avrupa’nın petrol ihtiyacının yüzde 25’i Rusya’dan

Avrupa’nın petrol ithalatında en büyük tedarikçi olarak yine Rusya ön plana çıkıyor. Rusya, 2020’de 440 milyon ton petrol ithal eden Avrupa’ya 113 milyon ton petrol tedarik etmişti.

Avrupa’nın ‘enerji’ konusundaki açıklamaları ihtiyatlı

Avrupalı yetkililerin şu ana kadar Rusya’ya yönelik açıkladıkları yaptırımlarda enerji ihracatına kısıtlamalardan uzak durması dikkati çekiyor.

Kanada zaten yapmadığı ithalatı durdurdu!

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, G7 ülkelerinin Rus doğal gaz ve petrolü ithalatına sınırlama getirilmesini önerirken, bu yönde bir karar alarak Rus ham petrol ithalatını durduran sadece Kanada oldu ancak Kanada’nın zaten 2019’dan bu yana Rusya’dan hiç ham petrol almadığı da kaydedildi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Rusya’dan ham petrol ithalatını yasaklamayı planladıklarını açıkladı. Trudeau, Kanada’nın son yıllarda Rusya’dan çok az miktarda ham petrol ithal ettiğini ancak bu önlemin “güçlü bir mesaj” niteliği taşıdığını ileri sürdü.

Kanada’nın resmi istatistik kurumu verilerine göre, Kanada 2021 yılında yaklaşık 228 milyon dolar değerinde Rusya’dan enerji ürünü ithal etti. Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson ise Kanada’nın 2019’dan bu yana Rusya’dan herhangi bir ham petrol ithalatı yapmadığını bildirdi.

Rusya’da özellikle enerji gelirlerinin toplandığı ülkenin en büyük bankası Sberbank ve Gazprombank’a yönelik yaptırımlar sınırlı kaldı ve SWIFT yaptırımlarında yer almadı.

Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 60 yükseldi

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören nisan vadeli kontratların fiyatı dün 121,7 avrodan kapanmıştı. Söz konusu doğal gaz kontratlarının fiyatı bugün TSİ 12.05’de 194 avroya ulaştı. Böylece, Avrupa’da doğal gaz kontratlarında megavatsaat fiyatı dünkü kapanışa kıyasla yaklaşık yüzde 60 arttı. Fiyatlar, Rusya-Ukrayna savaşı, Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımların etkisi ve doğal gazda tedarik kesintileri endişeleriyle yükseliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *