Fethi Başağa harekete geçti

Fethi Başağa harekete geçti

Tobruk’taki Temsilciler Meclisinden kabinesine güvenoyu alan Fethi Başağa, ülkede hükümetin devir sürecinin başladığını duyurdu, ordu ve güvenlik birimleri ile iletişim kurduklarını açıkladı. Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti ise Tobruk meclisini sahtekarlıkla suçladı.

Facebook hesabından paylaştığı görüntülü mesajında Başağa, hükümetin görevini barışçıl ve güvenli bir şekilde devralabilmesi için yasal ve idari önlemleri almaya başladıklarını kaydetti. Başağa, ordu ve güvenlik birimleri ile iletişim kurduklarını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Devir teslim süreci sorunsuz geçecek. Seçimlerin zamanında yapılması konusunda kararlıyız. İntikam almak ve hesap kapatmak için değil, inşa etmek için geldim ve rakiplere elimizi uzatıyoruz.”

Libya halkına Trablus’tan alınacak görev tesliminin sorunsuz bir şekilde gerçekleşeceğini temin ettiğini söyleyen Başağa, bugün güvenoyu için Temsilciler Meclisinde gerçekleşen oylamanın “Libyalıların iradesi ile açık ve şeffaf bir şekilde yapıldığını” sözlerine ekledi.

​​​​​​​Tobruk’taki Temsilciler Meclisinde bugün yapılan güvenoyu oturumuna katılan 101 vekilden 92’si Başağa hükümeti için “evet” oyu kullanmıştı.

Başağa hükümetinin yayımladığı listeye göre, Başbakan Birinci Yardımcılığına Ali el-Katrani, İkinci Yardımcılığına Salim Matuk ez-Zelime, Savunma Bakanlığına Ahmid Hume, Dışişleri Bakanlığına Hafız Haddur ve İçişleri Bakanlığına İsam Ebu Zeriyye getirildi.

Dibeybe hükümeti, ‘sahtekarlıkla’ suçladı

Libya’daki Ulusal Birlik Hükümeti, Temsilciler Meclisinin Fethi Başağa başbakanlığında kurulan hükümete güvenoyu vermesini “sahtekarlık” olarak nitelendirdi.

Abdulhamid Dibeybe başbakanlığındaki Ulusal Birlik Hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ülkenin doğusunda bulunan Tobruk’taki Temsilciler Meclisinin Başağa hükümetine güvenoyu vermesine tepki gösterildi.

Ulusal Birlik Hükümetinin “çalışmalarına devam ettiği ve seçim hazırlıklarını haziran ayına kadar tamamlamak üzere çabalarını yoğunlaştırdığı” ileri sürülen açıklamada, “Bugünkü meclis oturumunda yaşananlar, meclis adına başkanlığın (Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih) karar (güvenoyu) almak için sahtekarlığa başvurduğunu gösteriyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca “Temsilciler Meclisinde karar yeter sayısına ulaşılmadan oylama yapıldığı” ve “oylamanın anayasa değişikliği ve yürütme organının oluşturulması sürecinde şeffaflık öngören siyasi anlaşmaya aykırı bir biçimde gerçekleştirildiği” iddia edildi.

​​​​​​​Tobruk’taki Temsilciler Meclisinde bugün yapılan güvenoyu oturumuna katılan 101 vekilden 92’si Başağa hükümeti için “evet” oyu kullanmıştı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi de tepki gösterdi

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisinin (TM) Fethi Başağa başkanlığındaki hükümete güvenoyu vermesinin siyasi anlaşmaya aykırı olduğunu belirtti. Mişri, yaptığı basın açıklamasında, TM’nin Başağa hükümetine güvenoyu vermesine tepki gösterdi.

Temsilciler Meclisi’nde yapılan söz konusu oylamanın siyasi anlaşmaya aykırı olduğunu savunan Mişri, TM’nin tek taraflı attığı adımları reddettiklerini ve Konseyin bu ihlallere karşı gerekli önlemleri almak için 4 Mart’ta bir toplantı yapacağını bildirdi.

Libya’da siyasi kaos

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmişti.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinin hukuki altyapıyı belirleyecek kanunda uzlaşamaması nedeniyle seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti’nin görev süresinin 24 Aralık’ 2021’de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat’ta yeni başbakan seçimi için toplandı.

Ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa başbakan seçildi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *